Delikatna chropowatości na drzwiach

Michal94

Użytkownik
Auto
Giulia
Witam, pacjent giulia kolor montecarloblue - podczas mycia zauważyłem ze powierzchnie dolne Dzwi przednich oraz tylnich są delikatnie chropowate.... auto ma niecałe dwa lata ... rok temu była położona ceramika.....mycie detalingowe przeprowadzane raz w miesiącu .....
Czy potrzebne jest glinkowanie ? Wolałbym tego uniknąć ponieważ czytałem ze glinkowanie rysuje lakier..
Chemia tez raczej odpada bo ceramika :-/
Co począć w tej sytuacji w sensie jak pozbyć się chropowatości ?

A czy to nie zniszczy ceramiki ?

Jak rozumiem, to Ty zlecałeś komuś powłokowanie tego samochodu? Jeśli tak, to powinieneś zostać poinformowany, że raz do roku lub raz na 10.000km należy przeprowadzić serwis takiej powłoki. I częścią tego serwisu jest właśnie aplikacja na lakier preparatów typu tar&glue remover czy deironizera. Powłoce absolutnie nic się nie stanie, zwłaszcza jeśli co miesiąc samochód jest myty detailingowo - ba, wręcz jej to pomoże. Założę się, że hydrofobowość w tych dolnych partiach już bardzo mocno osłabła, a te środki pozwolą "odetkać" powłokę i częściowo przywrócić jej właściwości hydrofobowe. Na koniec takiego serwisu należy położyć tzw top-coat.

Kojarzysz jaka konkretnie powłoka była aplikowana? Powinieneś mieć wlepkę i gwarancję ze studia.

Dodam jeszcze, że jeśli te defekty wykrywasz jedynie na dolnych partiach drzwi, na 99% będzie to wbita smoła. Możesz śmiało samodzielnie kupić preparaty do jej usuwania, np. Vasco albo Prickbort i zastosować zgodnie z instrukcją.

Ostatnia edycja:
Dzięki za super wypowiedz -ceramika to Aqua

Nie ma sprawy ;) jak Ci się sprawuje? 9H czy Pro? Ja Rodzicom kładłem Pro pod koniec 2020r. Ostatnio robiłem serwis i śmiga pięknie. Oczywiście uzupełniłem ją Boosterem do Aqua, ponieważ:

a) tak należy,
b) powłoki tego producenta, same w sobie, są dość tępe - tzn. po aplikacji nie nadają lakierowi dużej śliskości i potrzebują czegoś "na wierzch" żeby ładnie zrzucać wodę.

Witaj, 9h ja jestem mega zadowolony. Reload Aqua kładłem już sam dwa razy, teraz water gold cc -auto ma super glebie koloru nie rysuje się, a mycie to sama przyjemność. W poprzednim aucie często korzystałem ze szczotek na myjni bo na samoobsłudze się nie domywał. Po ceramice nie ma z tym problemu. Brud schodzi sam plukajac woda.
Zgadzam się z tobą ze reload robi robotę
Nauczyłem się sam aplikować plus sam myje pod domem najlepsza opcja ...aplikuje reload średnio co dwa miesiące

Skoro tak dobrze ogarniasz, to usunięcie tego nalotu będzie bułką z masłem. Proponuję Prickbort, psiknij na osuszony po myciu lakier (miejscowo, np jedne drzwi od linii klamek ku dołowi), i po chwili przetrzyj wszystko delikatnie mikrofibra zbierając syf. Obróć mikrofibre i powtórz na sąsiednim elemencie. Grunt, to nie psikac bezpośrednio na nielakierowane plastiki i będzie dobrze. Po wszystkim myjesz te fragmenty szamponem, osuszasz i gotowe.

Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka

Powiedz mi co proponujesz do odetkana ceramiki ....odnoszę wrażenie ze wraz z zima powoli się zatyka :-/

Powiedz mi co proponujesz do odetkana ceramiki ....odnoszę wrażenie ze wraz z zima powoli się zatyka :-/

Aqua APC Sour - rozcieńczasz 1:10 - 1:15 i spryskujesz po Pre-Wash'u a przed myciem ręcznym - i myjesz wodą z szamponem po tym co napsikałeś.
Tak to się robi w przypadku Aqua 9H/Pro/Graphene.

Aqua APC Sour - rozcieńczasz 1:10 - 1:15 i spryskujesz po Pre-Wash'u a przed myciem ręcznym - i myjesz wodą z szamponem po tym co napsikałeś.
Tak to się robi w przypadku Aqua 9H/Pro/Graphene.
Akurat nie polecałbym zabawy tym produktem komuś nieobeznanym z działaniem kwasów, potrafi sporo nabroić gdy się go nie wypłucze lub zbyt późno rozpocznie tenże proces ;)

Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka

Bez przesady, nie róbmy z tego technologii kosmicznej... o takich podstawach jak to, żeby pilnować każdej chemii przed zaschnięciem na lakierze, naturalnie nie wspominam.

Amortyzatory
Powrót