Czyszczenie felg

dipisi

Nowy
Auto
Alfa 166, 2.4 jtd, 2002 r., lancia thesis 2.4 jtd 20v, 2003
Koledzy, chciałbym wyczyścić felgi aluminiowe. Czy ktoś używał płynu Autolanda Attack? Dobry jest? I jeszcze pytanko? Czy jak felgi są na samochodzie, to spsikanie ich takim płynem nie zaszkodzi np. tarczom, czy zaciskom, bo wiadomo, ze i one bedą potrwaktowane środkiem.
Pozdr

W tej klasie cenowej to Attack jest bardzo dobry. Najlepiej umyjesz jak sciągniesz całe koła, ale na samochodzie też można. Spryskaj całe felgi, odczekaj chwilę, potraktuj to pędzelkiem lub szczotką do kół i płucz wszystko pod ciśnieniem. Tarczom i zaciskom nic się nie stanie

Podczepie się do tematu żeby nie zakładać nowego. Moja alfunia ma strasznie brzydki nalot na felch (ala rdza) , nie jest to zardzewiała felga bo już to próbowałem czyścić (płyn autoland a poten sonax) szczoteczką do zębów bo szczotką do felg jest masakra, nie dochodzi tam gdzie powinna a drut rysuje mi fele. Wszystko fajnie bo przez godzinę wyczyściłem aż jedno pióro na jednej feldze :D i bród zniknął. Nie wyobrażam sobie zeby szczoteczką do zębów czyścić wszystkie 4 bo skończył bym na święta w przyszłym roku hehe. Płyn autoland i sonax praktycznie nic nie dają pomimo tego że za każdym razem jak jadę na myjnie to spryskuje felgi ( wiem ze nie wolno ale jak nie patrzą to... ;) ) Ktoś ma jakiś pomysł jak to wyczyścić w szybki sposób ? ( oczywiście bez piaskowania i malowania na nowo felg) Cięzko jest dotrzeć do miejsc w tych felach. Jakiś mocny środek ? Poniżej zdjęcie
attachment.php

Załączniki

• DSC_0049.jpg
    DSC_0049.jpg
    85.5 KB · Wyświetleń: 947
Dzięki wielkie :) Szukałem ale nie znalazłem tam nic podobnego do mojego problemu :( Trzeba założyć nowy temat :)

Jeżeli !? jest to pył z klocków to przy tej ilości polecam carpro ironx. 500ml powinno starczyć.

Płyn autoland i sonax praktycznie nic nie dają pomimo tego że za każdym razem jak jadę na myjnie to spryskuje felgi ( wiem ze nie wolno ale jak nie patrzą to... ;) )

Nie do końca rozumiem co Ty robisz...
Pryskasz płynem i jedziesz na myjnie ? Czy pryskasz na myjni ?

zamin bym dojechał na myjnie po spryskaniu to jeszcze gorzej by sie narobiło :) pryskam na myjni, czekam chwile i myje auto, w garażu robiłem tak ze spryskałem , szorowałem szczoteczką do zębów i spłukiwałem i tak kilka razy.

Dziwne ja zapieczony pył z klacków myłem bez problemu K2 Felix. Dwoma metodami; (mniej zabrudzone) spryskać odczekać chwilę aby płyn nie wysechł i kercherem spłukuję lub spryskać i po chwili czyścić miękką szmatką lub szczoteczką.

https://www.youtube.com/watch?v=U_cESNC74Xc

Do końca nie wiem co to jest, jak pisałem jedno pióro wyczyściłem do czystego lakieru wiec felga nie jest przerdzewiała, a zwykłą szmatką czy samym spłukaniem karchera nie ma szans tego umyć, to jest troche gruba warstwa tego

Kiedyś miałem podobny nalot i usunąłem to płynem do mycia felg z FM.

Tuga Alu-Teufel Spezial - psikasz, czekasz, płyn zmienia kolor ( ja zawsze czekam jakieś 5 min ) spłukujesz wodą pod ciśnieniem i czyściutkie :)

meguiars do felg, szczotka np kuchenna, potem pod cisnieniem plukanie, potem w moim przypadku woskuje i poleruje szmatka. Ja nakladam troche twardego wosku lub detaler - dzieki temu latwiej czyscic przy kolejnym myciu, brud slabiej przywiera

aha z mocnych srodkow ktory jest dobry to wonder wheels ale trzeba uwazac zeby nie nakladac tego na czesci zniszczone. Masz wersje z pedzlem lub sam spray. Polecam z pedzlem

http://www.cobrizo.pl/pl/o/WONDER-WHEELS-DO-FELG-PEDZEL-500ml

Ostatnia edycja:
Używałem Tenzi Prix czyści dobrze. Ale twoje felgi nie były myte przez lata tak to wygląda albo kiepskie klocki ktoś wsadził. Miałem kiedyś takie szprychy z Włoch mocno zapuszczone i dopiero czysty Dimmer i szczota pomógły.
Ps.Wiem że słowo Dimmer w dziale kosmetyka nie pasuje :)

Tutaj chyba najlepsze byłby właśnie jakieś APC w odpowiednim rozcieńczeniu, spryskać poczekać chwilkę następnie poszorować trochę szczotką ryżową do naczyń i spłukać wodą pod ciśnieniem a no i najważniejsze częściej myć felgi ;)

Żadne apc tego nie ruszy. To jest metal z klocków wiec Prix/trix i pochodne do osadów metalicznych musza byc tutaj użyte.

Najlepiej usunąć taki osad z felgi dedykowanym środkiem - CarPro IronX to najwyższa półka, ale ja bym wybrał dużo tańszą alternatywę - przytoczony już wyżej Tuga Alu-Teufel Spezial. Preparat wychodzi kilkukrotnie taniej niż niż IronX, a działa niemal równie skutecznie. Jest to tzw. środek do deironizacji, czyli rozpuszczający lotną rdzę, metaliczne osady, pył z klocków. Po spryskaniu trzeba poczekać kilka minut - metaliczny osad się rozpuszcza tworząc ciekawy efekt tzw. krwawienia. Dla lepszego efektu przyda się pomóc pędzelkowaniem.

to ile ty zes auta nie myl ze tyle tego pylu z klockow masz XDDDDDD boze:D biedne felgi xD

Amortyzatory
Powrót