Kosmetyka Alf - doradztwo,porady,Twój arsenał itd

Autko wygląda mega! Gdybyś tylko jeszcze wyjaśnił w jakiej kolejności używałeś tych preparatów to mógłbym sobie zrobić check-listę ponieważ też mam czarną Alfę i potraktowałbym to jako poradnik. Zwłaszcza, że wszystko robiłeś ręcznie tak jak mam zamiar ja to zrobić :)

Pawciu - poka fote z halogenem lub słońcem. Cos takiego:
ImageUploadedByTapatalk1371188008.785158.jpg

To Fiesta zwykły akryl, akurat na tel mam.

Dzięki :) Jedno foto maski jakie miałem mogę wkleić, aczkolwiek pod bardzo mocnym słońcem troszeczkę jeszcze widać malutkie koliste ryski po myciu - ale w porównaniu do tego co było (hologramy po polerce, ślady po kotach...) to jest jak nowy lakier :D

kolejność była następująca:

- mycie z pomocą aktywnej piany (pianownica w myjce B&D), rozrobiony APC do zakamarków + pędzlowanie,
- odczekanie aż auto wyschnie, na wszystko od połowy w dół Prickbort MAC 124 na smołę
- kolejne mycie
- glinkowanie
- kolejne mycie
- wytarcie do sucha i jedziemy Meguiars Ultimate Compound + FLEXIPADS Aplikator 3-kolorowy dwustronny do ręcznej polerki z twardszą stroną
- Dodo Juice Lime Prime na ten etap sobie darowałem, bo bym się nie wyrobił, ale przy następnym woskowaniu na pewno się bez niego nie obejdzie
- potem na to PB BH
- na koniec PB Nattys Blue

Na scudetto, felgi, ramiona wycieraczek poszedł FK Hi-Temp, na opony Meguiars Endurance High Gloss, na światła z przodu Meguiars Headlight Protectant. Myślę że z pomocą maszyny nawet na miękkim padzie przy twardości mojego lakieru usunąłbym wszystko... Ale wszystko jeszcze przede mną :D Na zimę na pewno w leci na całą karoserię FK Hi-Temp... :D

pozdr
[h=1][/h]

Załączniki

• PICT0782.jpg
    PICT0782.jpg
    26.4 KB · Wyświetleń: 175
Takie foty nic nie mówią wiec jak pisałem ktoś kto nie miał styczności z detailingiem niech się nie jara wszystkimi fotkami z neta bo będzie miał twarde spotkanie z rzeczywistością. Przy odpowiednim świetle wszystko jest super ładnie, a pierwsza dokładna inspekcja lakieru pokazuje nam, ze jest klapa.

Takie foty nic nie mówią wiec jak pisałem ktoś kto nie miał styczności z detailingiem niech się nie jara wszystkimi fotkami z neta bo będzie miał twarde spotkanie z rzeczywistością. Przy odpowiednim świetle wszystko jest super ładnie, a pierwsza dokładna inspekcja lakieru pokazuje nam, ze jest klapa.

Dokładnie! Ale ja np. nie chciałem robić żadnej korekty - założenie było takie by podnieść blask, wyciągnąć głębię lakieru oraz zamaskować/wypracować hologramy po polerce... Efekt nawet przerósł moje oczekiwania - uwierz mi że w garażu robiłem inspekcję halogenem, nie jest ideał ale naprawdę wiele niedoskonałości znikło :) W swoim temacie belli podkreślałem że fotki nie oddają tego co udało się zdziałać i są jedynie poglądowe :) W każdym razie - jak sam stwierdziłeś, dużo zależy od stopnia zniszczenia lakieru, jak maska będzie cała poobijana kamieniami to nawet najlepszy kosmetyk nie pomoże...

Pozdr Paweł

Holo po polerce = skopana robota. Po polerce ma nie być hologramow.

Polerkę nie robiłem ja, tylko lakiernik. Mogę mu to wybaczyć bo miał to do wypracowania:

Załączniki

• PICT0553.jpg
    PICT0553.jpg
    89.5 KB · Wyświetleń: 177
  • PICT0552.jpg
    PICT0552.jpg
    82.5 KB · Wyświetleń: 166
  • PICT0551.jpg
    PICT0551.jpg
    87.2 KB · Wyświetleń: 177
  • PICT0550.jpg
    PICT0550.jpg
    107.7 KB · Wyświetleń: 170
Pawciu lakiernik usunął Ci te głęgokie rysy polerka? Masz dokładne foty tych miejsc po polerowaniu? Ciekawy jestem ile lakieru musiał przy tym zedrzeć.

Tylko te foty mam, ale rysy nie były na tyle głębokie - zmatowił na początek przy mnie papierem wodnym żeby zobaczyć co się będzie działo, zaczęło znikać. Pod światło jak się spojrzy to widać na lakierze jakby ktoś paznokciem przejechał delikatnie...

Tak naprawdę jest kilka różnych sposobów.
IMHO aktualnie powinieneś zrobić tak:
Porządne mycie na 2 wiadra -> Cleaner -> wosk
Chyba brakuje Ci w zestawie typowego cleanera - czegoś co usunie stary wosk i jednocześnie przygotuje lakier na nowy.

dzięki panowie za rady. Mam BH- na nim jest napisane, że ma właściwości czyszczące, ale wiem, że nie jest to cleaner. Dlatego nabyłem zawczasu maguiars ultimate polish- co prawda do auta kolegi, ale chyba się nie obrazi jak trochę podbiorę ;) Wosk jeszcze jest, bo widze kropelkowanie, więc narazie będe go jeszcze uzupełniał QD.

co do QD, to ja go używam po myciu auta i wysuszeniu dopiero. Jakoś mam obawy użyć go na nawet lekko brudne auto zamiast mycia. A tak to bezdotyk wodą, suszę i na to QD dopiero.

Widzę, że temat chycił :)
No to pochwalę się jak zrobiłem skóry nie używając mydła Jeleń, denaturatu, ani kremu Nivea:

_6156002.jpg
_6156001.JPG
_6156002.JPG
_6156003.JPG
_6156005.JPG

Colourlock Soft.

Nie wiem czy to dobry dział na to pytanie, ale zaryzykuję. jak usunąć uparte ognisko rdzy z tylnego prawego błotnika pod wlewem paliwa w Alfie 164?Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Wyczyscic, Cortanin, podklad, lakier.

Jak mówiłem tak zrobiłem,lecz było na spontanie i nie wziąłem cyfrówki (jutro obiecuje ze cykne foty cyfrówką) teraz są niestety tel i jeszcze tak wyszło ze miałem 7% baterii i włączył sie tryb oszczędny i nawet lampa nie działała , lecz na żywo efekt mnie zaszokował , jak zrobiłem lewy błotnik i klape szczena mi opadła , wet naprawde bardzo fajny (jeszcze nigdy na moim samochodzie takie efektu nie uzyskałem )
Mycie nigrinem(zawsze nim myje przed pracą nad lakierem)
suszenie
cleaner VP Achilles
wosk Meguiar's Gold Class
jak robiłem fotki było już ciemno bo trochę mi zeszło w sumie 6 godz,fotki nawet w 20%(serio) nie oddają efektu IMAG0594.jpgIMAG0596.jpgIMAG0597.jpgIMAG0598.jpgIMAG0599.jpgIMAG0600.jpgIMAG0602.jpgIMAG0603.jpgIMAG0604.jpgIMAG0605.jpgDeska przejechana PB NL ale gó..o już widać :(

Ostatnia edycja:
Megs ma moc...ladnie wyszlo.
Zastanawiam sie nad polozeniem tej powloki quarcowej.Ogladnalem kilka filmikow i tak mi sie zdaje ze to zadna filozofia:confused:Bo dac za ta robotke 1500pln,to chyba troche za wiele???Gdzie znalazlem zestaw za okolo 160pln:confused:

dzięki,ładnie wyszło lecz niestety na fotkach naprawdę słabo to widać , co do powłoki kwarcowej to jest ok ale trzeba miec lakier w super stanie

Pod kwarc musi być extra lakier. Pewnie w cenie jest korekta. Inaczej nedza i szkoda kasy.

No to lipa:(u mnie tez juz autostrada odcisnela swoje pietno na przodzie,a na kamienie "niema mocnych":)Trzeba bedzie znalezc chwile czasu,przegladnac jakies forum lakiernicze,walek w dlon i lece...:P

Ostatnia edycja:
nwm czy takie głębsze odpryski da się usunąć maszyną ? chyba że zrobi się zaprawki wykałaczką pod kolor a później sie wszystko wypoleruje

Amortyzatory
Powrót