• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Kosmetyka Alf - doradztwo,porady,Twój arsenał itd

Wprost przeciwnie, jak nie masz dostępu do myjki ciśnieniowej to pianownica ręczna też da radę. Idealnie nie będzie, ale pianę nałożysz. W sumie dałoby się taniej robiąc pianownicę z marolexa, ale oszczędność w granicach 10-20 zł, więc równie dobrze możesz brać gotowca.

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z ręcznymi pianownicami, jak np to: http://allegro.pl/shiny-garage-mesto-foamer-1-5l-pianownica-reczna-i5919823775.html
Szkoda pieniędzy czy też rewelacyjny zakup?

W pianownicy ręcznej zużyjesz mało piany. Pewnie coś około 40-50ml na jedno mycie. Ja posiadam pianownicę Epoca i sobie chwalę. Miałem kiedyś o pojemności 2L ale sprzedałem bo była jakaś nieporęczna. Z kolej 1L jest za mała i brakuje mi piany na całe auto. Taka 1,5 L powinna być w sam raz.
Co do piany to będzie lepsza z pianownicy ręcznej niż np karchera serii 2 + pianownica PA.
Moja pianownica jest po tuningu :) założyłem sobie wentyl samochodowy i zamiast machać ręcznie pompuję kompresorem.

Moja pianownica jest po tuningu założyłem sobie wentyl samochodowy i zamiast machać ręcznie pompuję kompresorem.[/QUOTE
no właśnie jak to się sprawdza, [MENTION=27138]KHOT[/MENTION] - przerobiłes marolexa na wentyl ?
Bo jak sobie pomysle o pompowaniu swojego, to mi się nie chce :D

- - - Updated - - -

Moja pianownica jest po tuningu założyłem sobie wentyl samochodowy i zamiast machać ręcznie pompuję kompresorem.[/QUOTE
no właśnie jak to się sprawdza, [MENTION=27138]KHOT[/MENTION] - przerobiłes marolexa na wentyl ?
Bo jak sobie pomysle o pompowaniu swojego, to mi się nie chce :D

@KHOT - przerobiłes marolexa na wentyl ?
Bo jak sobie pomysle o pompowaniu swojego, to mi się nie chce
Przerobiłeś i sprawdza się to świetnie, aczkolwiek żałuję teraz że większej bańki nie mam niż 2000, bo by się objętość na zapas powietrza przydała, tak z litr jeszcze i by było super. Problem tylko w pompowaniu, bo do dużego kompresora nie zawsze mam dostęp, a nie znalazłem jeszcze szybkiego i wydajnego kompresorka na gniazdo zapalniczki.

U mnie sprawdza sie bardzo dobrze tyle ze ja pianuje w garazu i biegam z pianownica w reku a w drugiej ma pistolet do pompowania. Trzeba tylko kupic porzadna koncowke zaciskowa albo zakrecana na zawor bo te standardowe spadaja. Cos mi swita w glowie ze ktos pompowal korzystając z kola zapasowego. Mi pianowanie auta zajmuje minute moze dwie.

Ok chłopcy. Pytanie,za 100 punktow. Istnieje coś co jest tak skuteczne na rysy jak pasta turbo tempo a utrzymuje się dłużej? Tempo jest ok. Efekt bardzo ok ale trwałość bardzo nie ok. Po każdym deszczu trza poprawiac.. może ktoś z kolegów zna coś co da rade.
Ps
Megs swirl x testowałem i w sumie to to samo co to turbo tylko 10 razy droższe. Są w ogóle jeszcze jakieś pasty które są dedykowane pod ryski?
To przykładowe foto działania tempo
460.jpg

461.jpg

462.jpg

wysłane z WC

Ostatnia edycja:
Jest - no na przykład menzerna 3000 na padzie polish i maszyna dual action.

Za bardzo się nie znam, a czy korekta by tego nie usunęła w większości? Bądź splycila ostre krawędzie i rysa stała by się niemalże niewidoczna i nie było by potrzeby katowania lakieru tempo.

Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka

Bez maszyn Marcin. Chodzi o to że sam efekt turbo jest ok. Daje rade. Zderzak ma rysnietyvprzez sasiadke a blotnik przez mojego rottweilera. Skoczył se na niego pazurami bo szukał draki.. muszą być jakieś pasty . Chyba że tempo gniecie system ale nie jest trendy bo można ją kupić w casto

Po prostu mam uraz do ludzi którzy dotykają moje auto. Chciałbym to jakoś sam zniwelować a tempo naprawdę to ukrywa:(

wysłane z WC

Ostatnia edycja:
A srp od autoglym? Gdzieś powinienem mieć trochę, mam podobne rysy, więc przetestuje jak długo się utrzyma.

Oki Damian z checia coś bym przetestowal. Różne wynalazki juz próbowałem i nawet combosy robiłem. Przykrywalem pastę tempo megsami, collisami 476 i trwałości to nie poprawialo... Chyba że się ludze i polerka tob jedyna opcja...

wysłane z WC

Moim skromnym zdaniem wszystko prędzej czy później zejdzie... na to prysne jeszcze BSD moim zdaniem BSD powinno zabezpieczyć na nieco dłużej. Ale ja się nie znam więc jeśli się mylę proszę mnie poprawić.

Mieszkasz trochę za daleko bo bym Ci pożyczył maszynkę, pasty, pady i byś sobie ogarnął.

Damian balbym się hehe. Prędzej bym Ci litra jacka postawił żebyś mi to spolerowal ale ciekawi mnie tylko czy chemicznie idzie to ogarnac. Bez fizycznej obecności polerki.

wysłane z WC

Przy piwku by się ogarnęło na spokojnie, jak kiedyś będziesz w okolicach daj znać :-P jutro spróbuje u siebie srp , jeśli starczy mi czasu.

wiem że znów będę kontrowersyjny - ale matowić ile się da papierem ~2500 i wyciągać maszyną,
albo dorobic lakieru nalożyć wykałaczka zaprawki, te zmatowić i wyciągać na maszynie

Zgadzam sie - to bedzie najskuteczniejsze rozwiazanie. Papier plus Polerka.

Ok chłopcy. Pytanie,za 100 punktow. Istnieje coś co jest tak skuteczne na rysy jak pasta turbo tempo a utrzymuje się dłużej? Tempo jest ok. Efekt bardzo ok ale trwałość bardzo nie ok. Po każdym deszczu trza poprawiac.. może ktoś z kolegów zna coś co da rade.
Ps
Megs swirl x testowałem i w sumie to to samo co to turbo tylko 10 razy droższe. Są w ogóle jeszcze jakieś pasty które są dedykowane pod ryski?
To przykładowe foto działania tempo

wysłane z WC

Tempo wypełnia Ci rysy i chwilowo je maskuje. Jeśli chcesz ręcznie podziałać na błotniku to możesz spróbować Meguiars Ultimate Compound i pad do polerowania ręcznego. Np populatny Tricolor. Meguiars usunie Ci rysy i zaokragli ich krawędzie.
Na zderzaku te najgłębsze to już chyba tylko zaprawka bo z tego co widać wydrapane jest do podkładu.

Amortyzatory
Powrót