Główne i najbardziej widoczne zmiany jeśli chodzi o wygląd GT nastąpiły pod koniec 2006 roku kiedy model przeszedł kurację odmładzającą w fabrycznym SPA. I tu można już dużo dowiedzieć się po samych zdjęciach sprzedających, bo zmiany, może i czasem bardzo subtelne, są dość widoczne i wszelka niezgodnosć z oryginałem od razu rzuci się w oko. Ale też nie zawsze musi to oznaczać coś złego. Np. jeśli ktoś po drobnej kolizji z niewiedzy lub oszczędności wymienił pęknięty przedni zderzak na przedliftowy, który różni się tylko chromowanymi listwami na kratkach bocznych, to przecież nie wpływa to na właściwości jezdne i bezpieczeństwo, a jedynie na estetykę. Niemniej powinno dawać do myślenia i warto się o to sprzedawcę zapytać.
Po lifcie i pod koniec produkcji GT doszły jeszcze kolejne wersje mające na celu przedłużenie atrakcyjności modelu na rynku, m.in. Blackline, Q2, Quadrifoglio d'Oro (na rynek japoński), Run Out Edition (na rynek holenderski) i pewnie coś tam jeszcze innego wyszło w różnych szerokościach geograficznych, ale tu róznice występują głównie w zmianie "wdzianka" (inny wzór felg, obicia foteli, dodatkowe wypsoażenie etc.). Chyba nie widziałem w Polsce niczego egzotycznego poza wersjami Blackline i Q2, ale też daleko mi do znawcy i się nie wymądrzam.
Tak
Tak. Miałem właśnie taki problem u siebie, że kupiłem GT z nieoryginalną kierą ze 147 po lifcie, co wzbudziło w mojej łepetynie podejrzenia o niechybny dzwon i wsadzenie czegokolwiek, ale o dziwo nic takiego nie miało miejsca i do tej pory zastanawia mnie skąd u licha ta kierownica w mym GT.
Sterowanie z kierownicy to już element wyposażenia. Nie w każdym GT występuje i z tego co wiem, wszystko zależało od "widzimisie" kupującego. Podgrzewanie foteli (tu też ręki nie dam sobie uciać) występowało seryjnie tylko od wersji Distinctive w górę, ale jak znam życie, to każdy kto chciał mieć takie luksusy w aucie mógł to sobie zamówić w fabryce. Generalnie VIN powinien ci powiedzieć bardzo dużo o wyposażeniu i aucie, wiec nie bój się z nim pogadać.
Edit: Aj i opozycjonista mnie uprzedził i wyczerpał temat. I klawo