Ozonowanie

Auto
AR 159 1.9 JTDm i Megane II 1.6 16v LPG
Witajcie, od przyszłego tygodnia będę w posiadaniu ozonatora, chciał bym się dowiedzieć jakie macie doświadczenia z tym procesem, czy okazał się u was skuteczniejszy od zwykłego odgrzybiania przy pomocy chemii samochodowej, czy efekt był bardziej długotrwały i czy rzeczywiście wyeliminowało to u was reakcje alergiczne jeśli takowe macie.

Ostatnia edycja:
a mu mamy onozer od 3 lat jak nie dłużej i też zapraszamy na zabijanie grzybków do siebie

mało wiem o ultradzwiękowym oczyszczaniu ale z tego co rozmawiałem ze znajomymi którzy się zajmują klimą (także domową) ultradźwięki są rozwiązaniem jednak troche bezpieczniejszym, ozon to ozon zawsze chemia a ultradźwieki są neutralne dla zdrowia i środowiska. :)

od znajomego który mieszka w stanach dowiedziałem się o wynalazku który wchodzi na tamtejszy rynek, mianowicie o kapsułkach z koloniami bakterii które żywią się grzybami, pleśniami itd. jest to podobno najskuteczniejsze rozwiązanie a efekty widoczne są już po około 2tyg.

Ostatnia edycja:
O tych kapsułkach nie słyszałem, a fakt może to być fajne rozwiązanie. Najpierw ultradźwięki/ozon, żeby pozabijać, a później kapsułka, żeby nowe się nie pojawiły. Ciekawe kiedy to w Polsce wejdzie :)

postaram się to jakoś tu ściągnąć na próbę i wytestować na sobie bo koszt jest duży niestety a działanie niesprawdzone.

Te bakterie to ciekawy pomysł. Metoda ultradźwiękowa jest tak bardzo nie pewna bo stwierdzenie " mgła " i " płyn który niszczy mikroorganizmy " to po prostu tak jakby pacjentowi powiedzieć " Pan weźmie tabletkę zrobi sie tam coś powstanie coś pan to coś potem tenteges szmeges i będzie dobrze " Chemii w tym pewno jeszcze jest więcej skoro działa po czyszczeniu bo się wchłonęło w tapicerke..

ja dziś ozonowałem w domu łazienkę hmmm odczucia, takie że jak dla mnie lekko chlorowy zapach, ubrania straciły zapach proszku i wg wszystko przestało pachnieć a łazienka jest większa niż auto, ozonowałem 15min, wydajność maszyny 0,8-1.0g/h wytestuje w aucie i zobaczymy czy warto było ;)

Również ozonujemy ale prawda jest taka, żeby ozonowanie miało sens trzeba je wykonywać regularnie ;)

Jednorazowo także ma sens jeżeli w aucie pachnie 20 letnia taksówką.

ja dziś ozonowałem w domu łazienkę hmmm odczucia, takie że jak dla mnie lekko chlorowy zapach, ubrania straciły zapach proszku i wg wszystko przestało pachnieć a łazienka jest większa niż auto, ozonowałem 15min, wydajność maszyny 0,8-1.0g/h wytestuje w aucie i zobaczymy czy warto było ;)

Jaki ozonator zakupiłeś?? Ja przymierzam się do zakupu zestawu do zmontowania które są dostępne na portalach aukcyjnych i innych typu made in china.

wydajność od 800mg do 1000mg w zależności od wilgotności ale daje radę na prawdę czuć po ozonowaniu nie da się wysiedzieć w aucie trzeba mocno wietrzyć ;)
zestawy też myślałem ale z racji że robię też to komuś czasem to nie mogę rozwijać jakiś kabli przetwornic i innych sprzętów. :)

Byłem wczoraj u kolegi questounico na przeglądzie klimy i spokojnie mogę polecić. Wszystko zrobione jak trzeba i dokładnie, a nie na odwal się.
Samo ozonowanie długo i porządnie.

Przy okazji miła atmosfera, można pogadać o Bellach, a w wolnych chwilach pooglądać Alfę właściciela ;)

Był już taki temat http://www.forum.alfaholicy.org/156/37236-ozonowanie_klimatyzacji_procedura_postepowania.html
Przy ozonatorach trzeba szczególnie zwracać uwagę na wydajność żeby się nie okazywało że po ozonowaniu to tylko krótkotrwały nieprzyjemny zapach zostaje a po chwili wraca stary znajomy smród starej taksówki :)
My posiadamy ozonator 3.5g polskiej produkcji i jak ktoś się przymierza do kupna to taki bym polecał wydajność wystarczająca wg wyliczeń kolegi bubu żeby klientowi zrobić ozonowanie w jakimś rozsądnym czasie(generalnie 30-40 min ) zreszta i producent zapytany o sprzęt do aut osobowy wskazuje ten model jako odpowiedni wydajnościowo http://allegro.pl/ozonator-do-klimatyzacji-generator-ozonu-3-5g-h-pl-i4256351746.html

Ostatnia edycja:
mnie ciekawi budowa ozonatora i czy można by było zrobić samemu jakiś kosmicznie mocny agregat

mnie ciekawi budowa ozonatora i czy można by było zrobić samemu jakiś kosmicznie mocny agregat

Tu jest cały temat o wyładowaniach koronkowych w trakcie którego powstaje ozon http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2071496-0.html

PS Czy było by problemem zrobienie fotki wnętrza twojego ozonatora?

Ja mam zamiar zamówić gotowe "wnętrzności" prosto z chin ze względów ekonomicznych oczywiście :)
a konkretnie ten http://www.aliexpress.com/store/pro...lude-Ceramic-Chip-And/1020516_1763400039.html

kurde też bym chętnie taki sobie zmontował wielki ale nie czuje się tak mocny językowo.

Jak mój się popsuje to wymienie w nim bebechy na takie ;)

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót