czyszczenie DPF

• Autor wątku Autor wątku Butch
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Butch

Nowy
Auto
AR 159 SW 1.75 tbi, AR MiTo 1.4 TB 155 KM
Czy ktoś z Was czyścił DPF w Łodzi i może coś polecić w rozsądnej cenie?
Przymierzam się do tej operacji, gdyż w mojej ślicznotce wypala się trochę za często, a jako że nie zamierzam go wycinać, chciałbym zapobiec ewentualnemu zapchaniu filtra na amen.

Jakie robisz przebiegi między wypaleniami?

minimalnie 110km
edyta:
wiem dokładnie bo cały czas obserwuję, do tego pacze w MES-ie

już tak robiłem, ale 70% zapchania to max po takiej operacji, przy przebiegu 120tyś już się sam do końca nie zregeneruje

już tak robiłem, ale 70% zapchania to max po takiej operacji, przy przebiegu 120tyś już się sam do końca nie zregeneruje

No i tyle wystarczy dojdzie do 108/ 110 procent i znów wypali. Trzeba uważac na to jak gasisz silnik czy nie podniosło Ci obrotów na postoju. Dzieje Ci się coś poz tym ?

jak na razie nie, chciałbym jednak wydłużyć interwały wypalania, gdyż robi się trochę denerwujące i nie chciałbym aby mi się zatkał na dobre w najmniej oczekiwanym momencie.

jak na razie nie, chciałbym jednak wydłużyć interwały wypalania, gdyż robi się trochę denerwujące i nie chciałbym aby mi się zatkał na dobre w najmniej oczekiwanym momencie.

Nic Ci nie będzie, jeździsz po mieście pewnie, więc wypalania zdarzają sie bardzo często. Jak pojedziesz w dłuższą trasę to wypali Ci łanie nawet nie będziesz wiedział kiedy. 120 tysięcy na liczniku to nie powód na grzebanie przy DPF-ie. Może zbyt pasywnie jeździsz ?

do pasywnej jazdy zmuszają mnie jedynie korki w Łodzi, tak to cisnę, bo trudno się pohamować w takiej furce

jeśli auto sprowadzane to raczej nie ma co liczyć na 120 tys DPF zatkany to zwora wszystkich tych aut co je mają jedyny sposób to albo kupić benzynę albo jeździć dieslem po trasie. W mieście DPF będzie się zatykał dość często więc i wypalał dość często co powoduje rozrzedzanie oleju. W takim przypadku to najlepiej go usunąć by za 3 lata nie płakać że wtryski turbo osprzęt itd nie daje rady

A jaki wpływ ma DPF na wtryski?

Odwrócił bym pytanie, jaki wpływ maja wtryski na dpf? A raczej ich niedomaganie. Przerabiałem temat wypalania, miałem juz wywalać u mnie przebieg jest ok 200tkm. Narazie sie wstrzymałem, kontroluje kiedy filtr sie wypala, olej wymieniam co 10-15 tkm. Póki co nie mam problemu w użytkowaniu auta. Ważne byś nie przeoczył gdy samochód rozpoczął proces i faktycznie czasem zrobił dłuższy przelot autkiem, wtedy wypalanie odbywa sie w lepszych warunkach.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Moje pytanie skierowane było do kolegi olo_84. Ja podobnie jak Ty zdaję sobie sprawę, że jest zupełnie na odwrót niż napisał ;-)

co masz na myśli pisząc ten tekst, chyba nie za bardzo umiesz odczytać wyniki z mes

Amortyzatory
Powrót