Alfa bierze LPG i benzynę?

GoldeNx3

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 1.6 105km *NEED SWAP!*
Witam. Mam wrażenie, że moje auto gdy jeżdżę na gazie to zużywa również benzynę jak i gaz. Teraz zacząłem czekać na benzynie aż przełączy się na LPG, nie dodaje gazu, czekam w miejscu aż osiągnie odpowiednią temperaturę i się przełączy. To średnio co dwa trzy tankowania LPG musze wlać benzyny za ok. 5l żeby wyrównać ilość benzyny do normalnego stanu ponad rezerwę. Czy mozliwe, że korzysta z tego i z tego czy to ja już mam obsesję na tym punckie? Jak dokładniej to sprawdzić? AR 147 1.6TS 105km

Instalacja to STAG-200 a wtryskiwacze LPG to Barracude.

Jak odpalasz auto i silnik pracuje to bierze benzyny zanim przelaczy się na gaz więc sila rzeczy trochę ucieka.

Wysłane z mojego GT-I8160 przy użyciu Tapatalk

Nie wiem np w pasatach auto na zalaczonym zaplonie - komputer pokazuje 0.5/100km u nas są kreski. Zatankuj do pelna i będziesz mogl sprawdzić jak wyliczysz sobie.

Wysłane z mojego GT-I8160 przy użyciu Tapatalk

Ostatnia edycja:
Mi przy obecnych temperaturach idzie około 1 moze 1.5 litra benzyny na 100l gazu, ale moj normalny tryb to zimny start i po kilkudziesięciu kilometrach stop, wiec auto nagrzewa sie na PB znacznie rzadziej niż przy cyklu miejskim typu zimny start, 5 km na PB plus 3 na lpg i stop, i od początku cykl.

No dobra a na jakim poziomie trzymacie ilość benzyny? Ile jej macie w baku i ile dolewacie?

Zimny start czyli?

Zimny start czyli rozruch zimnego silnika.
Ja tankuje z reguły 15l i jeżdzę aż sie rezerwa zapali, dolewam 15 i tak w kółko. Czyli unikam jazdy z mała ilością benzyny ale z drugiej strony nie widzę sensu wozić 60kg ze sobą. Taki sobie kompromis wymyśliłem, uznałem ze wożąc mało PB rekompensuje ciężar butli i gazu. Głownie żeby zawieszenie miało lżej.

GoldeNx3 zdejmij klemę z akumulatora, żeby komputer się zrestartował i zobacz, czy wskaźnik poziomu paliwa nie pójdzie w górę. W mojej 159 jak jadę powyżej 100 km/h to komputer się gubi i wskaźnik idzie w dół jakbym jechał na samej benzynie, po restarcie wszystko wraca do normy.

Ale ja nie mam w Alfie komputera.. Ale wiem, że jak kiedyś odpiąłem kleme to wskaźnik benzyny poszedł w górę ale po przejechaniu kilkunastu km znów opadł w dół. Czyli jest możliwość, że jeżdżąc na LPG komputer auta odlicza ilość benzyny na wskaźniku po przejechaniu iluś km? W sumie nie głupie...

Te wskaźniki tak naprawdę są mało wiarygodne. Sam jeżdżę na PB i LPG i też kiedyś miałem wrażenie, że bierze mi to i to co się okazało jednak bzdurą.

Jak zapala mi się rezerwa to dolewam zawsze 10l PB. W trasie potrafi się zapalić rezerwa jak jest już dość blisko tej wartości, odstawiam auto, rano wsiadam i już rezerwa się nie pali, a wskazówka jest nawet trochę wyżej niż wcześniej :)

Lepiej zawsze mieć trochę więcej benzyny niż rezerwa właśnie żeby pompa była zanużona. W Bravie zaciągnęło mi syf z baku przy małej ilości paliwa. Pompę jednak wyczyściłem i auto jeździło dalej.

Chyba, że ucieka Ci paliwo przez przewód paliwowy? Nie robią się plamy pod autem?

Wysłane z mojego lenovo A820 przy użyciu Tapatalka

To zrób kolego print screna z ustawień instalacji i wklej go na forum wtedy będzie wiadomo czy bierze gaz czy nie.

To zrób kolego print screna z ustawień instalacji i wklej go na forum wtedy będzie wiadomo czy bierze gaz czy nie.

Print screena z programu tak? Wieczorem wrzucę.
Zresetowalem komputer odpinajac akumulator i wskazówka z PB poszła w górę o jedną kreskę. Zrobiłem 3km na gazie i wskazówka wróciła na rezerwę..

PB nie wycieka, nie ma plam pod autem.

Zdjęcia:
954463_642929292420132_1601221154_n.jpg1422813_642929282420133_374684760_n.jpg1472257_642929289086799_1056912341_n.jpg1491111_642929285753466_209330067_n.jpg

Ostatnia edycja:
Zaznacz ptaszek ma wyłącz przy pierwszym to przestanie brać PB. Ogólnie wyglada ze za małe dysze, ogólnie za ubogo i do ustawienia instalacja. Ciśnienie za duże. Jedz do jakiegoś rozsądnego gościa. Korekty masz ogromne i po całości.

Amortyzatory
Powrót