instalacja gazowa

Cubus00

Aktywny
Auto
byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4
witam , pytanie jest takie , kupuje sam instalacje kompletna , i teraz , czy moge ja sam założyć i jak wyglada cała procedura ,czy musi mi to ktos uprawniony zamontowac, z góry dzieki , czas nagli ,bo jesli nie moge sam to musze zrezygnowac z kupna i samodzielnego montażu

A potrafisz?

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

a kto Ci wystawi dokumenty do urzędu komunikacji odnośnie modyfikacji pojazdu ??

Generalnie nie możesz, bo prawo Ci tego zabrania, a barierą jest papier pod nazwą "wyciąg ze świadectwa homologacji sposobu montażu", oprócz tego papier homologacji butli i niektóre urzędy chcą fakturę.
W praktyce sprawa jest do przejścia, ale w związku z tym, że nie promujemy lewizny, to musisz się zdać na bezkres Internetu, gdzie znajdziesz solution.

a kto Ci wystawi dokumenty do urzędu komunikacji odnośnie modyfikacji pojazdu ??

wiec ,do cieżkiej jasnej ,po to napisalem posta bby sie dowiedziec co i jak , jesli kupie instalacje z buta i cala reszta jak to dalej wyglada , a tu jak zwykle , popisy elokwencj a pomocy żadnej , bardzo dzieki,
nie mówie ze chce to zrobic na lewo , tylko ze jak dzwonilem do fachowców , to tak jakby byla to jakas tajemnica , a jak uslyszeli ze mam własna instalacje , to oni tak nie montuja

Ostatnia edycja:
dlatego Ci podpowiadam i mnie nie atakuj , wyciąg ze świadectwa homologacji i faktura z montażu ze specyfikacją , takie dokumenty sa potrzebne do "wbicia" instalacji LPG w dowód

a sprzedawca tych papierów poza faktura nie daje wraz z instalacja

dobra ,jeszcze raaz, kupuje instalacje , ze wszystkimi pierdami , moge czy nie ? daje to fachowcowi , on to montuje choc nie bardzo chca z powierzonego, on daje mi papiery i co dalej

Ostatnia edycja:
Są dwie opcje
Montujesz i jeżdzisz bez kwitów
Albo montujesz i kupujesz kwity od .... w necie i legalizyjesz / 300-500 zł/
Wszystko to pod warunkiem ,że potrafisz to założyć no i wyregulować.
Sam oceń czy za te 500 zł oszczędności opłaca się zabawa.
Montaż trwa co najmniej 12 h / samemu/
Potrzebny kanał trochę kluczy i podstawy z mechaniki i z elektryki

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Założenie instalacji o nie jakiś kosmos tak samo jak i strojenie. W dobie sterowników gdzie wszystko czarno na białym jest to bajeczka.Miedzi też już nie trzeba kłaść bo mamy faro. Nic tylko w dobrym miejscu zrobić nawierty, wkrętki, wtryski i komp. Tylko jak koledzy pisali, kwity, legalizacja czyli podliczyć wszystko i poprosić gazownika aby policzył taki sam setup. Wtedy też pomyśleć czy opłaca ci się denerwować i latać po dozorach technicznych. No chyba że masz znajomego gazownika co wystawi kwit i FV na 1zł :)

Witam serdecznie, przeczytałem cały wątek aczkolwiek większość postów jest już dosyć starych i mogą być pewne różnice w porównaniu do dzisiaj. Chciałbym założyć LPG do mojej 2.5 V6, nie chce oszczędzać na instalacji, najważniejsze dla mnie jest to aby silnik miał takie same osiągi na LPG i PB, chodził równo, oraz aby instalacja nie była widoczna na pierwszy rzut oka. Jakie części polecacie, jeśli ma być to zrobione zgodnie ze sztuka? Ma ktoś może jakiś godny zaufania warsztat na śląsku?

Znajomy montował kiedyś jak dobrze pamiętam w Mikołowie. Nie wiem czy masz daleko. A instalację gazową ma BRC. Pamiętam tą nazwę z kontrolki którą miał zamontowaną w kokpicie. Mocowanie na pistole miał tuż obok wlewu na normalne paliwo. Na gazie nie było różnicy w porównaniu z jazdą na benzynie.

Amortyzatory
Powrót