• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[145] Gaśnie w korkach ..

• Autor wątku Autor wątku kulfon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kulfon

Guest
Moja 145 1.4 boxer + BRC gdy się rozgrzeje i zacznie stać w korku, zaczyna się grzać bardziej (pod 110 st. C na desce).
Jeśli jest na LPG, gaśnie w ciągu kilkudziesięciu sekund. Jedynym ratunkiem jest przełączenie na benzynę na czas stania (wtedy nie gaśnie).

Temp. nie wchodzi na czerwono.
W trasie temp max. 80 st. C. i nie gaśnie.

Miesiąc temu była wymieniana pompa wody -> mniej więcej od wtedy ma miejsce ten stan. Szczerze mówiąc trochę skatowałem moją 145, bo przejechałem ok 30 km z zatartą pompą wody do warsztatu (wtedy temp. weszła na 120 st. C i świeciło na czerwono.

Zdaje się, że nie jest to wina rozregulowanego gazu, bo przy silniku do temp. 80 st., luz na LPG trzyma 1000-1100 obr.

Tylko na lpg Ci się grzeje? A dawno regulowałeś lpg? A uszczelka pod głowcą Ci nie walneła po takiej ekstremie?

Tylko na lpg Ci się grzeje? A dawno regulowałeś lpg? A uszczelka pod głowcą Ci nie walneła po takiej ekstremie?

W sumie to na bezynie tez sie grzeje tak do 100, ale nie gaśnie.
Zauważyłem, że na chłodnym silniku i na lpg jałowy trzyma 1000-1100 obr/min, a na rozgrzanym do 100, trzyma ok. 900 obr/min

Przy paliwie różnica mieści się raczej w granicach błędu.

Co do uszczelki - wybieram się do Serwis Alfa Romeo, Lancia, Fiat - Alfa Serwis, Kraków i wspomnę o tym - zobaczymy, czy będzie to to, co sugerujesz.

Zresztą - trochę muszę o nią zadbać, bo kocha mnie bardzo, a ja ją tak ranię :(

Ostatnia edycja:
W sumie to na bezynie tez sie grzeje tak do 100, ale nie gaśnie.
Zauważyłem, że na chłodnym silniku i na lpg jałowy trzyma 1000-1100 obr/min, a na rozgrzanym do 100, trzyma ok. 900 obr/min

Przy paliwie różnica mieści się raczej w granicach błędu.

Co do uszczelki - wybieram się do Serwis Alfa Romeo, Lancia, Fiat - Alfa Serwis, Kraków i wspomnę o tym - zobaczymy, czy będzie to to, co sugerujesz.

Zresztą - trochę muszę o nią zadbać, bo kocha mnie bardzo, a ja ją tak ranię :(

Wzrost temperatury powyżej 100 stopni sugeruje że nie załącza się wentylator.Tu trzeba szukać przyczyny przegrzewania.Na biegu luzem(w korku) brak jest przepływu powietrza przez chłodnicę.Wtedy przy około 90 stopniacch powinien załączyć się elektrowentylator i wymusić studzenie chłodnicy.
Być może uszkodzony lub wypięty masz czujnik temperatury sterujący wentylatorem.

Amortyzatory
Powrót