Coś o gazowaniu V6 ...

Coś tam Robercie w wolnej chwili popatrzyłem w osc, przerzuć wtrysk na cylinder obok z 5 na 6 albo 4, na szczęście 5 gar to przednia głowica. Nie ruszaj nic na razie w regulacji - na 80% trafiłeś jakąś trefną Hankę. Podgrzewanie wtryskiwaczy włączone?
Aleś mnie Grzegorzu zagiął - pamiętam że ktoś o gazie w TS-ie mojej żony powiedział że ma bardzo dobrą funkcję podgrzewania wtryskiwaczy. Siedziałem nad ustawieniami staga w swoim v6 już parę godzin, gapiłem sie juz z tysiąc razy we wszystkie zakładki i ustawienia, i na pewno bym to włączył gdybym to zauważył. A ty pytając mnie dzisiaj czy mam to włączone wprawiłeś mnie w gigantyczne osłupienie. Pól godziny tego szukałem mimo, iz miałem to przed oczami. Nie - nie miałem teraz właczonej tej opcji - nie wiem czemu, być może była włączona na jesieni, ale jak mi padł alternator i kasowały mi się ustawienia staga to albo zapomniałem to właczyć lub wgrałem ustawienia bez włączonej tej opcji i o niej zapomniałem.
Zobaczę czy będzie bład jutro rano bo dzisiaj był - więc jeśli to nie to, to błąd powinien jutro powrócić. Jak to nie zadziała to spróbuję zamienić środkową hankę z przedniej głowicy z tą po lewej - ale ciężko bedzie bo hanki zapinałem na zdjętych podstawach baranów, teraz siędzą pod listwą paliwową i trochę ciasno jest - może być kłopot z zapięciem.
Co do hanek - jedna odstawała nieco od pozostałych - tak wynikało z badania porównawczego które przeprowadził mi p. Domański - ale nie miałem czasu i kasy żeby dosortować jedną do kompletu. Przy okazji się okazało że barracudy nie mają takich rozrzutów - ale ja niestety miałem już hanki.

Właczyłem podgrzewanie wtryskiwaczy, pojechałem dzisiaj rano do pracy i kiszka... Jest jak było. Przy przełaczeniu na gaz szarpnie samochodem, czuje się jaby utratę mocy, jakby przerywał na jednym cylindrze, jak przełączę na benzyne to znika, wracam na gaz to samo. Jak się bardziej rozgrzeje to to ustępuje.
Najpierw zamienię hanki miejscami - tylko hm... pogoda ... i sie zobaczy co dalej, czy wymiana hanki czy strojenie (albo i jedno i drugie)

Ostatnia edycja:
Panowie, mam taką dziwną sytuację, mianowicie dwa razy zdarzyło mi się coś takiego:
Odpalam jadę normalnie, przełącza się na gaz wszystko idzie jak trzeba dojeżdżam na miejsce gaszę przychodzę za kilka minut odpalam i jest w porządku, po kilku- kilkunastu sekundach zaczyna tarpać silnikiem prze chwilkę, wciskam sprzęgło i wszystko się uspokaja, ale w tym momencie włącznik LPG tak jakby jest nieżywy, wyłącza się i wciskając nie idzie go włączyć, po chwili sam się zapala i włącza się gaz i już wszystko jest normalnie. Miałem tak dwa razy wczoraj i dziś, próbowałem to powtórzyć, ale nie wiem od czego to zależy.

Koledzy moje magic-jety mają już najechane ok 35tyś i delikatnie mówiąc słabo już chodzą stąd moje pytanie co będzię w mojej starej v-ce dobrze działać myślałem nad valtekami z 1Ohmowymi cewkami nie chcę też wydać jakiejś fury pieniędzy tak do 400zł najlepiej. Komputer Europe-gas (przemilczmy :)) reduktor kme silver. Będę wdzięczny za pomoc

Szybkie wtryski.
Matrixy np.
hany też powinny obrobić
A valteki są za wolne do Twojego silnika.

Piotriix który model hany konkretnie?? Ile na nich pojeżdże bezproblemowo?? A takie ustrojstwo jak Barracuda?? Będę wdzięczny chcę to dość szybko zrobić.

Ostatnia edycja:
http://lpg-forum.pl/specyfikacje-techniczne-wtryskiwaczy-gazowych-t2843.html
Tobie potrzebne są wtryskiwacze ,które bez problemu pracują 2.5 ms bo tyle masz na wolnych obrotach.
Do tego potrzebny Ci dobry i stabilny ciśnieniowo reduktor.

- - - Updated - - -

Ja miałem w swojej 155 v6
Matrixy/ czarne/
KME silver / pierwotnie oryginał potem porozwiercane wszystko co było możliwe/ praktycznie leciał na granicy
i zas...e sirocco które jako sterownik do tego silnika to porażka / praktycznie sterownik nie uwględniał spadków ciśnienia i temperatury/
Dzisiaj wiekszość sterowników w tym zestawie będzie smigać

Ostatnia edycja:
Piotriix wstyd się przyznać na v-ce to ja się znam po ciemku naprawię (choć nie trzeba:)) ale na sekwencji tak średnio kme silver może być, a wtrysów już wiem że do 400 nie kupię nic konkretnego więc co polecasz żebym był zadowolony?? tak do 600zł więcej na lpg nie wydam bo na pb rozsądniej będzie?? Proszę podejść do mnie z sercem bo do wyszykiwarki wieki temu je straciłem :)

Koledzy moje magic-jety mają już najechane ok 35tyś i delikatnie mówiąc słabo już chodzą stąd moje pytanie co będzię w mojej starej v-ce dobrze działać myślałem nad valtekami z 1Ohmowymi cewkami nie chcę też wydać jakiejś fury pieniędzy tak do 400zł najlepiej. Komputer Europe-gas (przemilczmy :)) reduktor kme silver. Będę wdzięczny za pomoc

Były magic jety, kupiłem dzisiaj hany czerwone pojedyncze na miejscu po 90zł za sztukę (odpada przesyłka i ewentualny kłopoty przy awarii) chcę kupić filtr magic jeta ten z 6 wyjściami i schować wszystko pod "barany". Tylko ten filter z neta pewnie będę musiał ogarnąć. Mam nadzieje że będę zadowolony nie brałem całej listwy bo trudno to raczej upchnąć pod barany, fajnie jakby była różnica w działaniu bo 550zł na marne długo by mnie męczyło :D

Panowie, a znacie jakiś zaklad/osobę w odległości do 200km od Kielc znającą się na gazowaniu V6tek? Bo jazda na gazie moją alfą zaczyna mnie deliktanie... irytować ;/ A jak widzę jak ten gaz jest zamontowany na tych zdjęciach... a jak u mnie.. to już wiem skąd te nerwy ;)

Odświeże temat pytaniem: czy może mi ktoś powiedzieć jaki może być efekt/skutek gdy reduktor puści gaz w układ chłodzenia? Chodzi mi o to co się może po takiej sytuacji napsuć w silniku itp. Dzisiaj rozerwało mi wąż płynu chłodzącego ten od termostatu do zbiorniczka i szukam przyczyny. Rozerwało go zaraz za termostatem. Termostat nowy, wymieniałem w lutym. Czy może to byc spowodowane tym, że reduktor "puścił gaz" Chwile wcześniej czułem przez pół minuty zapach gazu w kabinie przy zamkniętych oknach i klimie a po paru kilometrach coś szczeliło głośno i za mną było widać tylko dym. Dodam, że reduktor Prins.

Mam pytanie do posiadaczy zagazowanej V'ki. Jak się jeździ? czuć jakiś wyraźny spadek mocy/momentu? Jak jest z normalną jazdą do czerwonego pola, czy można tak na gazie? Czy przełącza sam na benzynę? Jestem laik w temacie, a chciałbym wiedzieć te kilka rzeczy.

Jak masz dobrze dobrane graty i dobrze zestrojoną instalację to ci się nie przełączy. Ja przy strojeniu ciągnąłem na 1,2 i 3 do odcięcia i nic się nie przełaczało na benzynę. U mnie powiedziałbym że na gazie chodzi lepiej. Tylko te rachunki na stacji autogazu....

Ja swojej poswiecilem 250km na strojenie i nie do odróżnienia od benzyny. No i nawet nie 30pln/100km :)

Koledzy czy może mi ktoś polecic dobry reduktor do mojej V-ki? Niedawno mój stary reduktor puścił gaz. Nie wiem czy będzie się nadawał do regeneracji a z racji tego, że to Prins szukam jakiegoś tańszego na zastępstwo. Więc moje pytanie brzmi, jaki reduktor można wrzucić do instalacji prinsa, żeby wszysko było ok. Jestem już umówiony u gazownika ale chciałbym też mieć jakąś wiedzę z innego źródła. Wiem, że było o tym pisane nie raz i różne były te konfiguracje ale moje pytanie nieco inne czyli jaki reduktor zamiast prinsa. Wyczytałem na stronach wcześniej i biorę pod uwagę dwa reduktory: KME Gold i Magic III Big. Który będzie się nadawał?

Mam pytanie do posiadaczy zagazowanej V'ki. Jak się jeździ? czuć jakiś wyraźny spadek mocy/momentu? Jak jest z normalną jazdą do czerwonego pola, czy można tak na gazie? Czy przełącza sam na benzynę? Jestem laik w temacie, a chciałbym wiedzieć te kilka rzeczy.

Przy założeniu dobrej instalacji (dobrze ustawiona):
- nie czuć spadku mocy/momentu
- nigdy mi nie przełączył na Pb ze względu na obroty, a kręciłem go często do 6500 (przy tych obrotach automat zmienia bieg)
- minusy: dodatkowa masa w bagażniku (niemała), krótki zasięg (200-300km)

a ja tutaj znowu...
alfa dalej śmiga
wielu pisało że nie będzie działać
pozdrawiam znawców i lej wode

W najblizszym czasie planuje zakup 156 2.5 i pierwszą rzeczą jaka mnie czeka po zakupie jest montaż sekwencji. Poniewaz jestem w tym temacie kompletnie zielony - czy moglbym prosic o przykladowy zestaw skompletowany przez Was, ktory uwazacie ze warty uwagi? Od razu mowie ze niestety priorytetem jest jak najnizsza cena. Prosilbym o wyrozumialosc i pomoc w znalezieniu kompromisu :)

Taka konfiguracja nie wróży nic dobrego, 2.5 i najniższa cena, złe połączenie. Ten zestaw zagra w 100% za to.

- STAG 300-6 ISA2 lub TECH 316
- AC-R01 250KM lub KME GOLD
- Hana H2000 zielone
- miedź 8mm

Amortyzatory
Powrót