Coś o gazowaniu V6 ...

Listwę, czyli to z czego są odejścia do wtrysków masz zasiloną tylko z jednej strony. Powoduje to mniej lub bardziej nierówne rozłożenie ciśnienia (na końcu największe spadki). Jak zasilisz z dwóch stron to zawsze to lepiej. Ja osobiście zrobiłem na dwóch listwach. Jedna do trzech z przodu a druga do trzech cylindrów z tyłu.
Ogólnie jeżeli sam się tego nie nauczysz to pomoc będzie mocno utrudniona. Albo uruchamiasz domowy doktorat ze strojenia lpg albo zdaj się na fachowców.
Nie jest to oczywiście trudne ale jako że nic nie umiesz to zajmie to na pewno wielenaście godzin. Pocieszę, że do staga materiałów i informacji w necie jest od groma. A jak ogarniesz już z grubsza i będą trudniejsze pytania to stag na infolinii pomaga :) przynajmniej pare lat temu bo też się tak uczyłem :)

Ostatnia edycja:
Listwę, czyli to z czego są odejścia do wtrysków masz zasiloną tylko z jednej strony. Powoduje to mniej lub bardziej nierówne rozłożenie ciśnienia (na końcu największe spadki). Jak zasilisz z dwóch stron to zawsze to lepiej. Ja osobiście zrobiłem na dwóch listwach. Jedna do trzech z przodu a druga do trzech cylindrów z tyłu.
Ogólnie jeżeli sam się tego nie nauczysz to pomoc będzie mocno utrudniona. Albo uruchamiasz domowy doktorat ze strojenia lpg albo zdaj się na fachowców.
Nie jest to oczywiście trudne ale jako że nic nie umiesz to zajmie to na pewno wielenaście godzin. Pocieszę, że do staga materiałów i informacji w necie jest od groma. A jak ogarniesz już z grubsza i będą trudniejsze pytania to stag na infolinii pomaga :) przynajmniej pare lat temu bo też się tak uczyłem :)

Mnie nie chodzi o to żeby samemu to robić, wolę się jednak doktoryzować z innych tematów ;) chciałem jedynie zasięgnąć opinii czy ta informacja z serwisu STAG "trzyma się kupy".

A tak w ogóle to ja nie mam listwy wtryskowej tylko pojedyncze wtryskiwacze tak ułożone. Jak będę już w tym STAG'u to na pewno zapytam o to podłączenie i ewentualne przeniesienie trzech wyżej żeby nie ciągnąć takich długich wężyków do tylnej głowicy. Ogólnie chciałbym je schować pod barany ale jak mają mi rozbierać kolektor, rozwalać uszczelki i wgniatać błotniki to chyba to zostawię jak jest. Byleby działało i nie szkodziło silnikowi.

Listwy, czy trójniki. W tym wypadku to to samo. Po prostu masz w szeregu 6 wtrysków i zasilanie tylko z jednej strony. Jakbyś miał z dwóch (albo dwa rzędy) to rozkład jest znacznie korzystniejszy. Nie mniej jednak 230KM na 6 garów to nie żaden wyczyn i nie sądzę aby miało to aż taki wpływ. Ja mam w schabie prawie 300KM i cztery gary a różnica w zasilaniu jedno i dwustronnym była dopiero lekko zauważalna.
Odnośnie chowania. Ja mam najmniejsze istniejące wtryski. Z tyłu ich praktycznie nie widać. Z przodu siłą rzeczy zawsze trochę będzie. Ale oczywiście można to zrobić dużo ładniej niż u Ciebie ale pocieszę - i tak masz nieźle bo często widzę dużo gorzej :)
To czy gaziarz podaje wiarygodne informacje to niestety nie zweryfikujemy. Oczywiście mogą być choć wydaje mi się to dziwne, że roczna instalacja (czyli praktycznie nowa) na wstępie została źle zrobiona. Oczywiście możliwe ale jednak daje do myślenia. Po drugie znajdź rzetelny serwis, nawet dużo dalej bo pojedziesz raz i bedzie po temacie a nie będziesz się bujał po kilka razy bez skutku. Albo lepiej - jeszcze zepsują. Bo takie historie też się często zdarzają :lol:

Siemka wszystkim. Czy ktoś z Alfisti ma założony gaz Vialle LiquidSi w V6 Busso? Będę robił swapa i chcę z czterorzędówki zostawić gaz Vialle, dokupić dwa wtryski, sterownik TEC-6 i dorobić wiązki. Dla mnie to pikuś. Chciałbym po prostu zobaczyć jak ma ktoś zamontowane wtryskiwacze. Czy bezpośrednio do baranów czy na metalowej szynie przymocowanej do głowicy. Ja sobie poradzę tylko fajnie było by widzieć już co nie co.

Oczywiście, że do listwy. Montaż będzie taki sam jak przy instalacji z fazą lotną.

To super. Dysze są na cieniutkich wężykach, które można ciąć (regulować) więc nie będzie problemów. Dzięki za odpowiedź ;)

Cześć wszystkim. Szukajka pokazała jeden post z pytaniem podobnym do mojego, na który nikt nie odpowiedział, więc pomyślałem że zapytam tutaj. Montował ktoś u siebie takie ustrojstwo? jacus.pl/wariator-kata-wyprzedzenia-zaplonu-ac-stag-tap-01-p-1446.html Ja wiem, że busso bardzo dobrze chodzi na gazocie, ale może może chodzić jeszcze lepiej. Z tego co widzę nawet jest adapter do czujnika położenia wału, żeby wiązki nie rozcinać.

A po co chcesz to montować? Nigdy się z czymś takim nie spotkałem.

Czy ja dobrze rozumiem, że to urządzenie pozwala "ustawić" kąt wyprzedzenia zapłonu pod wyższą liczbę oktanową LPG? Coś jakby wystroić auto pod np. 100 oktan?
Jeśli tak to ciekawa alternatywa, nawet na Pb ;)

A po co chcesz to montować? Nigdy się z czymś takim nie spotkałem.

Jestem po prostu ciekaw działania. Teoria jaką znalazłem w internetach, która uzasadnia sens montażu tego czegoś jest taka że LPG spala się dłużej od benzyny i cofając zapłon niby można efektywniej wykorzystać energię ze spalania. Czyli minimalnie mniejsze spalanie i silnik nieco lepiej jedzie w średnim zakresie obrotów. Jak to wygląda w praktyce? Nie wiem. Właśnie dlatego zapytałem czy ktoś może montował to u siebie. :D

Czy ja dobrze rozumiem, że to urządzenie pozwala "ustawić" kąt wyprzedzenia zapłonu pod wyższą liczbę oktanową LPG? Coś jakby wystroić auto pod np. 100 oktan?
Jeśli tak to ciekawa alternatywa, nawet na Pb ;)

No właśnie tak to ma działać. :D Nawet widziałem jak pewien tuner się wypowiadał, że można zalać auto 98 czy tam 100 oktanem i wystroić kompa benzyny pod tą np. 100 oktanową. No ale zamysł jest taki, żeby tego nie robić. ;)

No właśnie tak to ma działać. :D Nawet widziałem jak pewien tuner się wypowiadał, że można zalać auto 98 czy tam 100 oktanem i wystroić kompa benzyny pod tą np. 100 oktanową. No ale zamysł jest taki, żeby tego nie robić. ;)

Miałem na myśli, że jak masz ecu benzyny na 100 oktan wystrojony, to na gazie wtedy z automatu dużo lepiej jedzie, no ale musisz mieć w baku ciągle 100 oktanową. A dzięki temu możesz mieć 95 i po przełączeniu na benzynę urządzonko się wyłącza i zapłon jest z powrotem taki jak wcześniej czyli do benzyny.

- - - Updated - - -

Miałem na myśli to, że jak masz ecu benzyny na 100 oktan wystrojony, to na gazie wtedy z automatu dużo lepiej jedzie, no ale musisz mieć w baku ciągle 100 oktanową. A dzięki temu możesz mieć 95 i po przełączeniu na benzynę urządzonko się wyłącza i zapłon jest z powrotem taki jak wcześniej czyli do benzyny.

Miałem na myśli to, że jak masz ecu benzyny na 100 oktan wystrojony, to na gazie wtedy z automatu dużo lepiej jedzie, no ale musisz mieć w baku ciągle 100 oktanową. A dzięki temu możesz mieć 95 i po przełączeniu na benzynę urządzonko się wyłącza i zapłon jest z powrotem taki jak wcześniej czyli do benzyny.

Tak, ale ciekawi mnie, czy za 180 zł mogę sobie zrobić alternatywną mapę do mojej Alfy na 100 oktan (V-Power). Ja wiem, że w obecnej sytuacji taki plan wygląda na co najmniej nierozsądny, ale to nie będzie trwać wiecznie :D
Zamiast podłączyć pod zawór LPG, zrobiłbym sobie przełącznik w kabinie ;)

Skoro zasada podobna to pewnie da radę. Najlepiej pogadać z kimś kto to kiedyś stroił. :)

Podepnę się pod temat
Mam pytanie czy stosowałeś reduktor Magic Jet (tłokowy)?
Czy we wtryskiwaczach użyłeś standardowych dysz 2mm czy innych?
Czy używałeś sterownika KME DIEGO G3? jakie różnice pomiędzy tym i stagiem 300 plus?
Właśnie jestem na etapie wybierania instalki do 3.0 24v więc będę wdzięczny za wszelkie wskazówki
Pozdrawiam

Wystarczy gold i jakieś niewysilone wtryski typu hana. Sterownik taki jaki będziesz łatwo obsługiwał. Lub ktoś kto będzie. Kme i stag są najpopularniejsze i najłatwiejsze w serwisowa iu

Witam

Witam chciał bym zakupić swoją pierwszą alfę 166 2.5 V6 na oku mam sztukę z instalacją gazową BRC niestety nie mam o niej jeszcze żadnych informacji poza tymi z ogłoszenia ( tłumaczenie z google ) :nowa instalacja LPG firmy BRC z wbudowanym układem smarowania zaworów, faktura i książeczka w komplecie.
50-litrowy zbiornik pierścieniowy, bez utraty przestrzeni w bagażniku.
Busso taniej się nie da jeździć: bez utraty mocy, a nawet lepiej na LPG (wyższa liczba oktanowa).
Nie znalazłem żadnych informacji czy to dobra instalacja do tego silnika? Załączam zdjęcie
Te rurki wydają się takie cienkie inne niż widziałem w waszych instalacjach, ogólnie wygląda to nie zbyt estetycznie ale może się mylę i tak ma być ? naprowadzicie mnie na właściwy tor .
Z opisu również wynika że ma lepszego kopa na lpg ?
Auto z 2002 roku przebieg 174 tys km gaz założony w 2019r w Holandii przy przebiegu 90tys km
Czekam na więcej info co do tej instalacji od właściciela .
Pozdrawiam

Załączniki

• Screenshot_20230703_123112_Marktplaats.jpg
    Screenshot_20230703_123112_Marktplaats.jpg
    32.9 KB · Wyświetleń: 25
Te rurki wydają się takie cienkie inne niż widziałem w waszych instalacjach, ogólnie wygląda to nie zbyt estetycznie ale może się mylę i tak ma być ? naprowadzicie mnie na właściwy tor .
Z opisu również wynika że ma lepszego kopa na lpg ?

Większy kop na LPG to jakaś bzdura - chyba, że na benzynie coś niedomaga, a LPG po prostu trzyma moc. Jeżeli będzie taka sama moc na na Pb to i tak będzie extra. Te stare ECU nie zmieniają parametrów dla wyższej liczby oktanowej - na 98 jeździsz identycznie jak na 95. To samo przy LPG - musiałbyś zmienić program w ECU.
Busso trudno wystroić pod LPG, bo kręci się wysoko i ma duży przyrost mocy (szczególnie agresywniejsze 2.5).
Co do samej instalacji to nie wygląda to najlepiej - długie wężyki do kolektorów to nie jest poprawny montaż - powinno być jak najbliżej i równe odległości. Zdjęcie słabej jakości, ale z tego co widać to te wężyki są długie bardzo.

Przejedź się i sprawdź czy na LPG ciągnie tak samo w zakresie 5-7tys jak na Pb. Jeżeli wolne obroty są poprawne na LPG, również po rozgrzaniu, i nadal trzyma moc w zakresie 5-7tys to instalacja rokuje dobrze :)

Będziesz musiał to zrobić porządnie :D

Jest tak jak napisałeś te wężyki znacznie dłuższe od tych które widziałem tutaj... Co do powera to zdaje sobie sprawę że to bajka bo już nie jedno auto miałem na gazie , sprzedający napisał że auto jeździ tak samo na Pb jak i na lpg , w sobotę idę na jazdę próbną.

Amortyzatory
Powrót