• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

LPG do Alfy Romeo Giulietta

Szanowny Piotrixxie [emoji16] Być może masz rację i nie wykluczone, ze masz absolutnie pełną rację! Intuicja, logika i gwiazdy na niebie podpowiadają churem, ze masz rację. Ale instrukcja Tartarini mówi, że na 1i4 cylindrze ma być 180mm, a na 2i3 160mm. Argumenty musisz kierować nie do mnie, ale do Tartarini, który spłodził instrukcję, którą kolega wstawił wyżej. Moze warto zadać im pytanie, dlaczego oni wskazują na takie długości wężyków?

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

No pewnie dlatego ,że jak umieścisz wtryski na środku kolektora to od 1 i 4 do dolotu 1 i 4 cylindra jest dalej niż od 2 i 3, czyli środkowych wtryskiwaczy do dolotu tych dwóch cylindrów. Dlatego.

No pewnie dlatego ,że jak umieścisz wtryski na środku kolektora to od 1 i 4 do dolotu 1 i 4 cylindra jest dalej niż od 2 i 3, czyli środkowych wtryskiwaczy do dolotu tych dwóch cylindrów. Dlatego.
No jest dalej, ale dlaczego w takim razie wszystkie nie mają mieć 180mm?

Szanowny Piotrixxie [emoji16] Być może masz rację i nie wykluczone, ze masz absolutnie pełną rację! Intuicja, logika i gwiazdy na niebie podpowiadają churem, ze masz rację. Ale instrukcja Tartarini mówi, że na 1i4 cylindrze ma być 180mm, a na 2i3 160mm. Argumenty musisz kierować nie do mnie, ale do Tartarini, który spłodził instrukcję, którą kolega wstawił wyżej. Moze warto zadać im pytanie, dlaczego oni wskazują na takie długości wężyków?

Ty masz z tego co pamiętam BRC.
Być może tartarini uwzględnia różne długości wężyków już programowo.
Ale wszystkie znane mi wypowiedzi instalatorów / tych znających się na LPG/jednogłośnie mówią ,że wężyki mają być równe.
Niektóre silniki pewnie bez problemu to znoszą ale czy nasze 1.4 trudno powiedzieć.
Ja mam równe w tej Alfie i każdej innej w której zakładałem tak było.

[MENTION=82507]Czaro[/MENTION] jaka jest wysokosc tego wkładu ? Wyglada na dużo wiecej niz 5cm a u mnie tyle własnie wychodzi ponad podłogę i więcej bym nie chciał podnosić, max do górnej powierzchni butli

Ostatnia edycja:
Włoskie autko oddałam włoskiej instalacji Landi Renzo :) Silnik pracuje dalej ze swoja gracją a jazda jest o wiele bardziej ekonomiczna . Jestem bardzo zadowolona :)

mógł by ktoś z mających tą akcesoryjną wkładkę w Julce o której pisał kol [MENTION=82507]Czaro[/MENTION] zmierzyć jej wysokość?

Wkładka ma wysokość ok 10 cm

odgrzebuje, planuje zakup tego motorka pod gazik;) powiedzcie mi jak się przy gazie multiair sprawuje??

W zaprzyjaźnionym warsztacie montującym LPG zaproponowano mi następującą konfiguracje, mowa oczywiscie o 1.4 MA 170km:
- elektronika: Stag 4 Qbox Plus lub KME 4 Nevo Pro OBD
- przełącznik: Stag LED 401 lub DG7 RGB
- wtryski: Alex Barracuda 130nl
- reduktor: hl propan MAGIC 3 COMPACT
- wielozawór: Tomasetto Ø6
- przewód zasilający: Faro Ø6

czy ktoś jeździ na podobnej i może się wypowiedzieć za ew. za/przeciw?;)

Barcuda 115 wystarczy w zupełności,
Zasilanie zrób na 8mm i obstawaj przy tym.
Wielozawór załóż extra na 8mm.
Będzie ok nawet jak podniesiesz moc.
Ja wolałbym lpgtech ale jak monterzy chcą te sterowniki to niech zakładają.

No właśnie mówił że jak zechce lekkiego softa zrobić to warto założyć 8mm oraz reduktor magic III power;) P.S. Zasugeruje mu lpgtech bo jakoś stag też mi nie leży, bo w poprzednim aucie wydaje mi się zbyt często trzeba to było kalibrować..

Ostatnia edycja:
Czyli rozumiesz dlaczego tech a nie stag [emoji3]

W zaprzyjaźnionym warsztacie montującym LPG zaproponowano mi następującą konfiguracje, mowa oczywiscie o 1.4 MA 170km:
- elektronika: Stag 4 Qbox Plus lub KME 4 Nevo Pro OBD
- przełącznik: Stag LED 401 lub DG7 RGB
- wtryski: Alex Barracuda 130nl
- reduktor: hl propan MAGIC 3 COMPACT
- wielozawór: Tomasetto Ø6
- przewód zasilający: Faro Ø6

czy ktoś jeździ na podobnej i może się wypowiedzieć za ew. za/przeciw?;)

Powiem tak, dla tego 1.4 nie ma większego znaczenia który sterownik wsadzisz (byle była to wersja z OBD), każdy ma swoje wady i zalety.
Najważniejszy jest instalator!!
Tu masz mapę warsztatów które nie są druciarzami: https://www.google.com/maps/d/viewer?fbclid=IwAR1a2w66pyCUSPaADok4w5QzSkkAeB_F0ANDbH4x1AThbXcHHNEMuKXhG04&mid=1BQTG8bV_c2dg6p2oM49CjxrJDsI&ll=50.98179221292783%2C21.70706035380863&z=7

Po prawidłowym wystrojeniu, profilaktycznie włączyć adaptację OBD i można zapomnieć o korektach ustawień LPG.

Stag jest jaki jest.
Tech ma bardzo dokładną zbieraną mapę korekt, co umożliwia łatwe samodzielne korekty ustawień instalacji.
KME, trochę inna filozofia strojenia, ale najbardziej zaawansowany technicznie ze wszystkich dostępnych na rynku (zwłaszcza sterowniki nevo-sky).

Wtryski i reduktor jak najbardziej ok.

Wielozawór do wymiany na wersję extra na fi CU 8mm.

Jeśli to faro to jest DN6 to może zostać, bo jest odpowiednikiem miedzi 8mm.

Ostatnia edycja:
Mam polecana przez serwis tatrarinii evo 01 i 0 problemów, ale dopiero 10 tysi za mną.

Ta sama instalacja, od nowości w aucie. W niespełna dwa lata 68kkm nalatane, z czego ca. 60-65k na gazie. Instalacja sprawuje się bez problemów, ale:
1. co 15kkm wymieniam filtr gazu (i przy okazji olej).
2. jest wrażliwa na jakość samego gazu - czasem przy kilku tankowaniach na długiej trasie albo dużym obciążeniu, potrafi wywalić check engine. Po restarcie, tj. zgaszeniu i przekręceniu kluczyka wraca do normy.

Konsumpcja:
Minimum:
Spokojna jazda poza miastem, 6L/100km.

Średnia:
Przy niezbyt dynamicznej jeździe (tryb A) po dużym mieście, spada w okolice 7-9L/100km.

Ekstremum:
Przy prędkościach takich jak na ( niemieckich ;-) ) autostradach , tj. 170-180kmh zużywa 14L/100km.
Przy 200 to już jest wir w baku i nawet 20L/100km pociągnie (w każdym razie tyle pokazuje komputer pokładowy, a bak w kole nie starcza na 180km.

Te dane są z wyliczeń czy podajesz ze wskazań kompa?

A czek nie jest zjawiskiem normalnym.
Instalacja jest ,żle wyregulowana

czasem przy kilku tankowaniach na długiej trasie albo dużym obciążeniu, potrafi wywalić check engine. Po restarcie, tj. zgaszeniu i przekręceniu kluczyka wraca do normy.
To ewidentnie wskazuje na zbyt bogatą lub ubogą mieszankę + włączony automatyczny kasownik błędów w sterowniku, jak pisał Piotriix instalacja źle wyregulowana, dalsza jej eksploatacja w tym stanie jest niebezpieczna dla silnika.

Patrząc na pozim spalania średnio maks około 9 l ze 170 koni, to ma za ubogo i wywala dlatego check. Ja przy 120 km ma 10,05 l lpg. Obliczone na dystansie 18 tysi.

Ostatnia edycja:
Patrząc na pozim spalania średnio maks około 9 l ze 170 koni, to ma za ubogo i wywala dlatego check.
Jeżeli podaje wartości z kompa a tak coś pisał to przynajmniej w niskich i średnich wartościach ma bogato
Nie wiadomo co tam na górze ale te 20 wskazuje na ubogo.
W sumie to trochę gdybanie ale tak czy siak do regulacji.
Ps.Dlatego jestem zwolennikiem polskich instalacji gdzie dostęp do serwisu oraz wsparcia technicznego jest łatwiejszy/ czyt.tańszy/

Amortyzatory
Powrót