Pokaż wyniki od 61 do 65 z 65
-
16-01-2021, 15:45 #61
- Auto
- AR Giulietta 1.4 TB Sport + LPG Tartarini EVO 01
Bo tsi i fsi mają wtrysk bezpośredni. A większość silników zasilanych lpg ma wtrysk pośredni i żaden dotrysk nie jest potrzebny. Nie trzeba nic chlodzic. W silnikach z wtryskiem bezpośrednim co jakis czas trzeba wtryski uruchomić, żeby się nie zapiekly. I tyle.
[COLOR="silver"][SIZE=1]- - ie gazowe, a nie ciekłej, który jak sam wiesz, po przeczytaniu artykułu przegrzewa silnik.[/QUOTE]
Kolego mnie się nic nie przegrzewa. Mnie lpg kosztuje mniej niż pół ceny jazdy na benzynie. A Ty wierz w te swoje bzdury i teorie rodem z krypty i jeźdz sobie na czym chcesz, nawet na paliwie rakietowym, żeby czasem ci się coś w silniku oby nie przegrzało. To twój problem. O mój silnik się nie martw tak bardzo. Nawet licząc naprawę uszczelki czy kupno głowicy w 120 tjet to i tak lpg się z nawiązką opłaca. A na teorię, które sprawdzają się raz na jakieś tysiące aut albo i wcale, to szkoda mi czasu.
› Więcej...: Stelvio 2,0 TBi Multiair 280KM - zagzowane w GZWOstatnio edytowane przez XJ6 ; 16-01-2021 o 15:51
-
-
16-01-2021, 15:58 #62
- Mieszka w
- Wieluń/Gdynia
- Auto
- Volvo S60 D5 R-design/ Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Równie dobrze mogę zacytować tutaj cały artykuł i nic to nie zmieni, nadal będzie zaprzeczał Twoim teoriom
I co z tego wynika?
A no nic, bo porównujesz wartość energetyczną samego paliwa, a nie mieszanki paliwo-powietrze w składzie zbliżonym do stechiometrycznego, których to proporcje dla LPG i PB są inne. A to właśnie skład mieszanki paliwowo-powietrznej determinuje temperaturę jej spalania.
Gdybyś czytał co napisałem, to byś wiedział, że pisałem o instalacjach bazujących na IV generacji
No i? Przecież dokładnie o tym pisałem - dotrysk benzyny jest ze względu na umieszczenie wtryskiwacza w komorze spalania, a nie właściwości gazu jako paliwa.
Ładnie dobrałeś fragment, ale zapomniałeś o zdaniu, które było jako ostatnie w tym akapicie - "Problem zwiększonej temperatury panującej w komorze spalania przy zasilaniu paliwem gazowym, był szczególnie istotny, gdy dotyczył układów zasilania LPG dwóch pierwszych generacji, o mieszalnikowym sposobie ich podawania."
W odpowiedzi zacytuję fragment tego samego artykułu: "(...) w znakomitej większości wypadków współczesne silniki posiadają margines wytrzymałości, który jest całkowicie wystarczający do zniwelowania szkodliwego wpływu nieznacznie podwyższonych temperatur, spowodowanych brakiem efektu odparowywania ciekłego paliwa."
Chcesz powiedzieć, że ta nieznacznie podwyższona temperatura, spowodowana brakiem efektu odparowywania ciekłego paliwa ma uszkodzić głowicę? Przypomnę, że ta nieznacznie podwyższona temperatura przy dobrze wyregulowanej instalacji to nawet 20-30 st. C, co przy temperaturach rzędu kilkuset stopni stanowi jedynie ułamek.
Powtórzę, wynika to tylko ze sposobu umieszczenia wtryskiwacza i z faktu, że nie pracuje podczas zailania LPG, a nie samego LPG jako paliwa. I tego jest każdy świadom, więc nie wiem po co uparcie powtarzasz ten fragment.
Podsumowując, nie czytasz tego co napisałem. Ani przez chwilę nie pisałem o instalacji V gen. czyli z wtryskiem w fazie ciekłej.
A w tym artykule jest jasno powiedziane, że problemy z przegrzewaniem silnika, to zasadniczo nie wina postaci w jakiej jest wtryskiwany gaz, a głównie zubożonej mieszanki paliwo-powietrze, a który to problem dotyczył starszych układów zasilania LPG (I, II, III gen.), a nie nowych układów sekwencyjnych.
Przeczytaj sobie jeszcze raz ten artykuł, zwłaszcza podsumowanie
PS. Zastanawiam się jak to jest, że mieliśmy w domu kilkanaście samochodów z LPG, każde zrobiło min. 200kkm na tym paliwie, nikt nimi jak emeryt nie jeździł i ani razu nie uświadczyliśmy problemu z wypalaniem gniazd zaworowych, pękaniem głowic i innych dziwnych historii... Pierwszy raz przypadek, drugi raz szczęście, a kolejne?Ostatnio edytowane przez FXX ; 16-01-2021 o 16:31
-
17-01-2021, 00:10 #63
- Auto
- 159
Współczynnik stechiometryczny lpg zmienia się wraz ze zmianą stosunku propanu do butanu. Lato/zima także nigdy nie masz idealnie wyregulowanej instalacji. Proces spalania lpg jest wolniejszy bo mieszanka faza gazowa-powietrze będzie spalać się wolnej ze względu na większę odległości między atomami w substancji o stanie gazowym w jakim wpada lpg do komory spalania a jaka jest ciecz, a to wynika z właściwości fizykochemicznej lpg jakimi są niskie temperatury parowania propanu i butanu, gdyż skroplenie lpg wymaga wysokiego ciśnienia a to jest problem w dotrysku opartym na 4 generacji.
Wolniejszy proces spalania lotnego lpg w mieszance lotne lpg-powietrze przegrzewa głowice co wynika ze zmiennej stechiometrii lpg w zależności od pory roku.
-
17-01-2021, 12:39 #64
- Mieszka w
- Wieluń/Gdynia
- Auto
- Volvo S60 D5 R-design/ Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Gdyby instalacja LPG była ustawiana "na sztywno" bez korekcji parametrów pracy może i miałbyś rację.
Jednakże obecne układy sterowania pracą LPG na bieżąco korygują skład mieszanki biorąc pod uwagę chociażby odczyty z sond lambda oraz korygując korekty wtrysków gazowych poprzez odczyt korekcji z ECU silnika dla wtrysków benzynowych.
Bo chyba nie chcesz powiedzieć, że AFR w silniku zasilanym LPG jest stałe?
Do tego, gdyby było jak opisujesz, to podobne zjawisko zachodziłoby przy zasilaniu PB, z uwagi na różny skład benzyny w okresie letnim i zimowym.
Kończąc, żyj sobie dalej w przeświadczeniu, że LPG przegrzewa głowicę i uszkadza silniki. Ja w tym czasie nadal będę sobie jeździł na LPG, oszczędzając z każdym tankowaniemOstatnio edytowane przez FXX ; 17-01-2021 o 12:48
-
17-01-2021, 15:14 #65
nadal by nie miał, bo to są całkowicie pomijalne rzeczy. Kolega już całkowicie odlatuje i próbuje zaczac pseudoakademicką debatę
I przecież jak masz niesprawne wtryski, albo zrobisz nieumiejętny chiptuning, to też benzyną czy nawet ropą można spalił tłok bez najmniejszego problemu. Nawet sprawne wtryski mają określoną precyzję, tak samo jak i odczyty z przepływki czy map sensora, i koniec końców sondy lambda, a kolega sie zajmuje składem LPGNigdy tam nic nie będzie idealne. Ludzie robią tuningi, EGT idzie w góre o grube wartości, i nic się z silnikami nie dzieje, ale te kilka stopni z LPG to zabije głowice z miejsca
Bo kolega taki mądry, a nie odróżnia temperatury zapłonu (która też jest podawana dla konkretnych warunkow), od rzeczywistej temperatury spalania, tak samo jak nie odróżnia temperatury od ciepła.Jaguar S-type 4.2 V8
Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
Citroen Xantia Activa II V6 - była
Citroen Xantia II 2.0 16V - była
Skoda Felicia 1.3 MPI - była