Witam
Mam pytanie czy ktoś zagazował Giulię 2.0 280 KM ????
Witam
Mam pytanie czy ktoś zagazował Giulię 2.0 280 KM ????
Kto chce szuka sposobu,
kto nie chce szuka powodu.
155 V6 LPG-163 KM-była
156 V6 LPG-190 KM-była
147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest
Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest
Cześć, mam Giulie 200 KM ale program bazowy LPG był z 280 KM. Przejechałem na LPG 50 tyś km i wszystko O.K. Da się. Pozdrawiam.
mozesz napisac cos wiecej o instalacji,spalaniu,eksploatacji i samej cenie ?
Instalacja firmy Landi Renzo Omegaz DI 60. Spalanie LPG 7 do 10 litrów, Pb 2 do 3,5 litrów w zależności od jazdy. Eksploatacja tak jak na benzynie nie ma żadnej różnicy. Oszczędność ok. 25 PLN na 100 km. Pozdrawiam.
Troche nie rozumiem jak dzialaja te instalki LPG do wtrysku bezposredniego.
Dzisiaj zerknalem na to https://www.youtube.com/watch?v=dwX9H-XavXE
i wychodzi, ze audi tfsi zagazowane 5gen bierze jakies 4% benzyny na kazde 100km. Przy tym jego spalaniu ~9/100 wyszlo ok 0,35L pb / 100 czyli ok. 1,7L na 500km. Brzmi troche jak zart, a sumarycznie mozna by takie zuzycie beny traktowac jako pomijalne w kontekscie kosztow.
Nie wiem na czym to polega, ale zawsze slyszalem, ze dotrysk PB jest staly i wynosi ok. 2-3L na 100km jak u kolegi wyzej, a to juz robi spora roznice.
Ostatnio edytowane przez kielbasa ; 11-10-2024 o 17:22
https://www.youtube.com/watch?v=nEr6DxEb5x0
Jest moze na forum wlasciciel auta? Zastanawia mnie, gdzie niby ta butla sie zmiescila, czy oni wycieli fabryczna? Ktos wie?
0,35l PB/100 to może bierze ale w warunkach laboratoryjnych. W realiach to jest minimum 1.5l/100km. Przeglądam otomoto od czasu do czasu i samochodów z instalacjami V gen praktycznie nie widzę. Ciekawe dlaczego?Liczyłem sobie czy by mi się montaż do potencjalnej kupionej Stelvio opłacał to musiałbym 30 tys. km rocznie robić, żeby to się w ogóle zaczęło zwracać. Dodałem sobie do tego potencjalne awarie silnika związane z szybszym zużyciem części, biorąc pod uwagę to co się działo w mojej na IV gen. Nigdy w życiu nie założyłbym V gen do czegokolwiek. Teraz te silniki benzynowe w szczególności TSI są bardzo oszczędne i nie ma co szukać dalszych oszczędności, bo znajdzie się raczej problemy.
Ja w 4gen wlasciwie nie mialem problemow od lat, ale te 5gen to gdzie nie slysze, zazwyczaj wroza problemy. Zreszta, ilosc aut w ktorych zalozona jest 5gen to potwierdza. Bardzo malo tego widac. Zerkalem na to Stelvio, co tu jest na forum, i bardzo mnie ciekawi jak ono po tych 4 latach dziala na LPG.
Jakos za duzo kompromisow dla mnie jest w tej 5gen, przy jednoczesnie za duzych kosztach i zbyt duzej wymaganej precyzji wystrojenia wszystkiego. Pomijam juz w ogole fakt, ze np trzeba wyciac podloge, zeby zmiescic butle - dla mnie to juz jakies druciarstwo kwadrat.
Jeden montażysta mi powiedział, że V gen tylko do względnie młodych aut do 100 tys. bo im bardziej wyeksploatowany silnik tym więcej problemów i się to nie opłaca. W V gen, aby było dobrze to wszystko zamontowane to silnik musi być idealnie przewiercony pod właściwym jednakowym kątem, żeby gaz był prawidłowo spalany. Tak naprawdę tylko robot zrobi to idealnie za każdym razem. Gdyby to działało bezproblemowo jak IV gen to pełno by było VW itp z silnikami TSI na sprzedaż.
Ostatnio edytowane przez xyz159 ; 12-10-2024 o 14:43