Spala gaz i benzynę równocześnie

• Autor wątku Autor wątku Alfalotnik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Alfalotnik

Guest
Miałem mały problem z gazem- mianowicie np. dojeżdżając do skrzyżowania ściągałem nogę z gazu i obroty spadały tak nisko, że auto potrafiło zgasnąć.
Podłączyłem laptopa z programem i przesunąłem dwa punkty na mapie o 0,2 jednostki do góry.
Problem z gaśnięciem zniknął ale zaczęło podawać benzynę razem z gazem.
Ma ktoś może doświadczenie z mapami gazowymi, potrzebuje żeby ktoś doradził coś w tej kwestii.
(zdjęcie mapy dla przykładu)

Wiec sterownik mam Oscar-N.
Co do pozostałych elementów to nie wiem, ale dopuki było powyżej zera st. było wszystko OK.
No zauważyłem że zrobiłem więcej kilometrów na zbiorniku gazu, a paliwa tak jakby ubyło (według wskaźnika)
A jest wogóle taka możliwość żeby podawało jednocześnie benzynę i gaz..?

Jest to możliwe.Może teraz więcej na benzynie jeżdzisz bo zima

Do wyrównania wydajności wtrysków LPG względem PB, czas wtrysku LPG = mnożnik*czas PB + korekta po temp. i ciśnieniu gazu.

Czyli jeśli zwiększyłem te dwa zaznaczone punkty o 0,2 jednostki to powinno chyba więcej gazu palic, bez znaczenia na spalanie benzyny..

Zwiększając mnożnik w danym punkcie, wydłużasz czas wtrysku LPG względem PB, krótko wzbogacasz mieszankę, ale nie koniecznie oznacza to zwiększenie spalania.

Teraz przyszło mi do głowy, że może powodem większego spalania benzyny może być zamontowany niedawno podgrzewacz wody. Zazwyczaj stosuję go tuż po zapaleniu przez kilka minut- czyli w czasie jazdy na benzynie.
Czyli możliwe że spalanie aż tak drastycznie przez to wzrosło?
Dodam że moc podgrzewacza to 900W (pobór 75A).

Teraz przyszło mi do głowy, że może powodem większego spalania benzyny może być zamontowany niedawno podgrzewacz wody. Zazwyczaj stosuję go tuż po zapaleniu przez kilka minut- czyli w czasie jazdy na benzynie.
Czyli możliwe że spalanie aż tak drastycznie przez to wzrosło?
Dodam że moc podgrzewacza to 900W (pobór 75A).

No prawie jeden 1kW to spore obciążenie, alternator musi się napracować trochę, skoro masz interfejs do LPG, zerknij sobie przy pomocy softu LPG jak zmienia ci się czas wtrysku benzyny bez załączonego i załączonym podgrzewaczem. Pozwoli Ci to procentowo w przybliżeniu określić wzrost spalania. Tak na oko ten pogrzewacz obciaza silnik podobnie jak klima w lecie.

Dobry pomysł.
Dzięki bardzo za podpowiedź- wieczorem po pracy zerknę na czasy wtrysków benzyny i napisze jak to wygląda.

Więc po włączeniu podgrzewacza praktyczni nie zmienił się czas wtrysku benzyny.
Zrobiłem autokalibrację i oto co mi wyszło- zrobiłem zrzut ekranowy mojej mapy.
Co o tym myślisz.?

Ostatnia edycja:
Kiedyś miałem podobny problem,wtryski benzyny były zapieczone i nie domykały się do końca(w czasie jazdy na gazie podawały benzynę)

Amortyzatory
Powrót