LPG w JTS

No dokładnie :D Mnie by się marzyła taka Brera 3.2 V6 , a że trochę taka pali to fajnie by było zagazować :P Ale na szczęście zostaje jeszcze GT , 3.2 V6 Alfowym :P z pośrednim wtryskiem :D

No na nieszczęście tak.. Brera ma tą samą V6 GM'owską co Alfa 159 niestety.. i jest lipa ;/

---------- Post added at 15:22 ---------- Previous post was at 15:22 ----------

czyli bezpośredni wtrysk..

a no tak bo to w alfie GT 3.2 v6 byla wolnossaca czyli pod inst gazowa;) z tego co kojarze...

hej.czy ktoś z was doszukał się przypadków montażu LPdi (Liquid Propane Direct Injection) do 156 2.0 JTS
na stronie http://www.vialle.com.pl/ jest lista aut do których jest już możliwość montażu , ale nie widzę AR.

Interesuje mnie ten temat gdyż wpadłem na pomysł
1. kupienia rozwalonej 156 2.5 v6. i przekładki silnika + LPG.< ewentualna sprzedaż silnika JTS pozostałych gratów z dawcy>
2. LPDI i pozostac przy JTS.

co będzie praktyczniejsze .lepsze. prostsze w eksploatacji .Jak mogłby wyglądać przypuszczalny kosztorys. Dodam ze koszt auta to 3- 4000tys.itd itd.

Piszcie.:)

Jak ma być auto do jazdy na codzien to ja bym sie nie bawił w przekładki. to bardzo ale to bardzo dużo kosztuje, i caly czas coś tam wychodzi, bo oryginał to oryginał, a jakaś tam rzeźba lepsza czy gorsza zawsze jest problematyczna. Też sie intersuje lpg w jts bo mysle zmieniać na 159 a nie chce diesla.. ale narazie nic konkretnego nie znalazlem. Na forum jest kilka osob co ma gaz w 2.0 jts. ale nie wiem ile juz km na tym przejachali.

Z przekładką sobie podaruj. taniej wyjdzie sprzedac Twoja i kupić V6. chyba ze sam ogarniasz mechanike, i masz miejsce i pojęcie, to wtedy może by się opłacało.

Oszczędność jest kwestią zależną od robionych przebiegów. Pytam bardziej o stronę techniczną.

Dla zainteresowanych, instalacja z montazem kosztuje okolo 6000zl. Na biegu jalowym i na wysokich obrotach pracuje na benzynie, a tak na gazie. Czyli srednio sie oplaca

Oszczędność jest kwestią zależną od robionych przebiegów. Pytam bardziej o stronę techniczną.

W kwestii technicznej nie ma jej nic poważnego do zarzucenia ale i tak najwięcej zależy od tego, kto i jak ją zamontuje.

---------- Post added at 10:33 ---------- Previous post was at 10:30 ----------

Dla zainteresowanych, instalacja z montazem kosztuje okolo 6000zl. Na biegu jalowym i na wysokich obrotach pracuje na benzynie, a tak na gazie. Czyli srednio sie oplaca

Właśnie o to mi chodziło, że przy takim koszcie z montażem i jeszcze minimalnym zużyciu benzyny zwrot tej instalacji odsuwa się daleko w czasie i przebiegu. Do auta o wartości np 50tyś i przebiegach rocznych minimum 30tyś można nad tym pomyśleć ale ile jest takich AR w benzynie...

Ja nie mam JTSa i też mam tak ustawione LPG, może i mniej się opłaca, ale wtryski benzyny są regularnie przesmarowywane :)

Tylko że w przypadku wtrysku pośredniego nie ma takiej potrzeby tak naprawdę. Wystarczy od czasu do czasu zrobić chociaż 10 km na benzynie i jest git, a wtrysk bezpośredni potrzebuje prawie że ciągłego "smarowania" , dlatego musi co chwilę podać dawkę benzyny.

Koszt instalacji 1550zł a Peugeota 1200zł zł to jest dopiero przebicie
Ale to druga generacja to co tu porównywać.
Jak zrobią w końcu do jts instalkę tak jak do grupy VAG to bedzie narescie wiekszy wybór silników do zagazowania:P

Ciekawe czy w ogóle zrobią bo jednak JTS ów jeździ znacznie mniej niż VAGów. Mnie by chyba nabardziej cieszyła sprawdzona V generacja, niż kombinowanie z przełączaniem gaz/benzyna i pracy mieszanej.
W sumie teraz jak się chce LPG to w 156 1,8 lub 2,5. Nie wiem czy nie lepiej zamiast czekać i liczyć na niepewne instalacje dla 159, nie lepiej kupić 166 z końca produkcji z prawdziwym alfoskim silnikiem V6 i bezproblemowym gazem. Trzeba obiektywnie stwierdzić ze kiepski wybór w nowych alfach dla miłośników benzynek:) praktycznie brak wyboru. bo jak to jeździć alfą z GM. :)

No i tutaj się zgadzam z Kacprem... Lipa z tymi silnikami, a najgorsze jest to że patrząc na najnowsze modele - Julka, Mito , wcale nie ma tendencji do tego żeby zrobić jakąś "własną" V6 dobrą (już nawet z tym bezpośrednim wtryskiem) tylko ciśnięcie turbo do 4 garków... bo taka moda ;/ głupia moda.
Dlatego jak dla mnie, dobra będzie GT z 3,2 V6 na kolejne autko :D

Tym bardziej,że te silniki/ V6/ się super gazują

Amortyzatory
Powrót