Status sondy Lambda po założeniu LPG

Nie wiem jak z parowaniem, ale podejrzewam że dobrze skoro przed zmianą gratów LPG było OK.
Dziś przejeździłem kilku gazowników w Legionowie i nikt nie ma programu do 4gas green. We wtorek jadę do Grudziądza może tam kogoś znajdę:) No chyba że wy koledzy macie tam jakiś znajomych i byście mi polecili kogoś w Grudziądzu.
PS: Czarna magia z tym moim samochodem.:/

Ostatnia edycja:
Nie wiem jak z parowaniem, ale podejrzewam że dobrze skoro przed zmianą gratów LPG było OK
Ja nie pytam co ty podejżewasz ja pytam co ty wiesz.
A jak widzę to wiesz niewiele.

---------- Post dodany o godzinie 22:51 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:47 ----------

Masz multimetr?
Weż go w łapy i pomierz tę sondę na przewodach.
Wpinasz równolegle do masy sondy i zasilania.
Wiesz w jakie przewody masz wpiąć?
Wiesz jakie kolory masz we wtyczce?

OK ale dopiero jutro bo tyram :)
Zmierzę i napisze.
Jak możesz to napisz co powinno się dziać?
Dzięki

Wolne obroty lub około 3000rpm jeśli ktoś Ci pomoże i gaz przytrzyma sonda powinna oscylować między 0,1V-0,9V mniej więcej, na wolnych z częstotliwością ok. 1Hz a im wyższe obroty tym okres zmian wskazania mniejszy. Jeśli będzie stała cały czas na jednym wskazaniu to martwa sonda. A i rób pomiar sondy na PB!!!!

A czy idzie sprawdzić przewody z kostki w stronę ECU? Może tam coś jest popierniczone. Jak te przewody idą od kostki do ECU? Po podłączeniu miernika do kostki od strony ECU powinienem mieć jakieś odczyty? Jak tak to jakie?

A czy idzie sprawdzić przewody z kostki w stronę ECU? Może tam coś jest popierniczone. Jak te przewody idą od kostki do ECU? Po podłączeniu miernika do kostki od strony ECU powinienem mieć jakieś odczyty? Jak tak to jakie
Dla tego pytałem o sparowanie kolorów we wtyczce .Eh..

+Dobra Panowie. Sprawa wygląda tak:
1: patrzyłem na wtyczkę od ECU i wychodzą stamtąd dopięte:
a) jeden kabelek koloru fioletowo białego (który był pewnie podłączony do centralki LPG poprzedniej BRC FLy INJECTION a teraz jest ucięty ale można sie do niego podpiąć)
b) kabel ekranowany a w nim przewody biały i żółty i jest na nich sygnał.
Były ucięte, pewnie szły do centralki LPG.
Centralka LPG którą mam czyli 4 gas GREEN jest tak:
1. Ucięte przewody fioletowy i fioletowo czarny
2. Ucięte przewody żółty i biały.
Teraz moje podejrzenia:
Chyba z centralki LPG ten biały i żółty podpiąć pod te przewody tego samego koloru co są ucięte przy EKU, a do fioletowo białego (od strony ECU) nie wiem jaki podpiąć.
Grześ jakie są wasze podejrzenia?

Teraz moje podejrzenia:
Chyba z centralki LPG ten biały i żółty podpiąć pod te przewody tego samego koloru co są ucięte przy EKU, a do fioletowo białego (od strony ECU) nie wiem jaki podpiąć.
Grześ jakie są wasze podejrzenia?

W żadnym wypadku, żółty i biały z 4gasa to komunikacja CAN, w alfie tego nie masz, nie podpinasz do niczego.

Zrób mi zdjęcia tych pociętych wiązek ecu wtrysku PB, powiem jak to ogarnąć.

Sorki ale byłem na wyjeździe i nie miałem czasu się tym zając.
Byłe u gazownika:
- za małe dysze:
- mnożnik (benzyna 3.25 +/- 0,5) (na gazie 8.00 +/- 0,5) strach się bać
Te dysze się jakoś rozwierca? Ile takie coś kosztuje? Może można same dysze we wtryskach wymienić?
Dzięki za odpowiedzi :)

Wierć dysze, jak pokażesz mi fotkę wtryskiwaczy to Ci powiem na ile dysze rozwiercić i jak się do tego zabrać. Jaki ciśnienie robocze instalacji jest?

---------- Post dodany o godzinie 11:06 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 11:04 ----------

- mnożnik (benzyna 3.25 +/- 0,5) (na gazie 8.00 +/- 0,5) strach się bać

Nie mnożnik a czasy wtrysku ;] Mnożnik wychodzi około 2,4 z tego, a jak ma być ok to powinien być w okolicy 1,2-1,4...

A jakie są pradziwe skutki podpiecia Lambdy pod LPG?? U mnie jest (stag 300 plus i magicjety) i nie mam sondy podpietej z własnej woli. Po prostu czytałem gdzies kiedys, ze podpiecie sondy pod sterownik lpg moze uszkodzic uszkodzic sterownik i nie daje nic wiecej oproz odczytu parametrow sondy na kompie przez ACgas. I jak dla mnie to jest sens w tym bo i takk gaz bierze "parametry spalania" z map benzyny.

Co o tym myslicie??

A jakie są pradziwe skutki podpiecia Lambdy pod LPG?? U mnie jest (stag 300 plus i magicjety) i nie mam sondy podpietej z własnej woli. Po prostu czytałem gdzies kiedys, ze podpiecie sondy pod sterownik lpg moze uszkodzic uszkodzic sterownik i nie daje nic wiecej oproz odczytu parametrow sondy na kompie przez ACgas. I jak dla mnie to jest sens w tym bo i takk gaz bierze "parametry spalania" z map benzyny.

Co o tym myslicie??

Pierwsza sprawa z tym uszkodzeniem po podpięciu to bajki, to są obwody napięciowe o dużej impedancji wejściowej, nic się nie uszkodzi.

Teraz pomyśl nad jednym, masz źle skonfigurowany "system LPG" za mało wydajny parownik, za małe dysze, źle wyregulowana instalacja, depczesz porządnie, sterownik PB zaczyna pracować w OPEN LOOP czyli nie koryguje składu mieszanki wg. wskazań sondy lambda więc i sterownik LPG źle reguluje skład mieszanki nadal i teraz:
- ja mam podpięta sondę i widzę że mieszanka w tych warunkach jest uboga, szybko reaguję koryguję co trzeba
- Ty nie widzisz tego bo jedyny element układu który może Cię poinformować o tym jest nie wykorzystany i palisz gniazda zaworowe i przylgnie zaworów.

Warto podpiąć sondę??

I pamiętaj o jednym żaden sterownik wtrysku PB jeśli w trypie OPEN LOOP idzie na złej mieszance nie wywali "check engine"!!!!!

Ostatnia edycja:
Grześ a oto fotki instalacji, no nie całej tylko to co widać.

Pokaż załącznik 11745

Pokaż załącznik 11746

Pokaż załącznik 11747
alf1u.jpg

Kurde ciśnienia na reduktorze nie pamiętam. :confused:

Jeśli ciśnienie robocze instalacji masz w okolicach 1.0.-1.1bar dysze we wtryskach wierć na 2,2-2,3mm.

Ściągasz wężyk z każdego wtryskiwacza na wyjściu, wtedy z króćca który Ci się pokaże wykręcasz mosiężną dyszę kalibracyjną z wtryskiwacza i ją rozwiercasz na wymiar jaki podałem, wkręcasz na miejsce po tym, zakładasz wężyki i od nowa regulacja instalacji.

Nowa sonda założona. Skutek.........P0130....Otwieram maskę i tak jak w moim poście poprzednim ze zdjęciami:
1-wsze zdjęcie ------przecięty kabel niebieski (złączyłem je)
W niedzielę zrobię jeszcze raz reset parametrów.
Grześ sorry ale najpierw chcę dojść do ładu z PB :D

Amortyzatory
Powrót