Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13
  1. #1
    alfik
    Gość

    Domyślnie dziwnie zapala 155

    Chodzi o rozruch silnika na benzynie a pisze w tym dziale po stalo sie to jakis czas po zalozeniu instalacji LPG.
    Objawy wystepuja tylko na zimnym silniku.
    Rano- przekrecam kluczyk ALFA odpala za 1 razem (benzyna) ale prawie od razu gasnie i tak ze 2-3 razy , jak juz sie uda obroty rosna do 1200 i jest OK jak chce dodac gazu (aby przelaczyc na LPG ) to autko sie dusi i czesto gasnie-UDAJE sie przy delikatnym dodawaniu gazu az do 2tys i przelacza sie na LPG.- i wtedy chodzi juz super.
    MUSZE dodac ze jak sie uda przelaczyc na LPG np. za 1 lub 2 razem to problem nei istneije poniewaz na LPG chodzi OK.
    przy zakladnaiu LPG jakies 7tys km wstecz wymieniony filtr powietrza i swiece na NGK przewody wydaja sie OK i wygladaja na w miare nowe.
    I jescze dodam ze zdaza sie jej "kichnac" przy zapalaniu na benzynie zdaza sie to sporadycznie ale co najdziwniejsze jak mialem tylko zasilanie benzyna tez mi 3 razy kichnela ????
    Miala w holandi instalacje gazowa ale wyjeta i jezdzona na benzynie rok.
    POMÓŻCIE


    › Więcej...: dziwnie zapala 155

  2. #2
    Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Dołączył
    05 2006
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V
    Postów
    11,231

    Domyślnie

    Chyba świece albo gaz niespalony zostaje w kolektorze ssącym

  3. #3
    alfik
    Gość

    Domyślnie

    tzn co swiece sie "zuzyly" a to ze gaz zostaje bardzo mozliwe ale mi bardziej chodzi o to zapalanie niz "kichanie"

  4. #4
    Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Dołączył
    05 2006
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V
    Postów
    11,231

    Domyślnie

    Tak mi się wydaje , żle działają jak są zimne dopiro jak się trochę rozgrzeją działają poprawnie . To się jakoś nazywa " ciepłota świec " czy jakoś tak albo ją zalewa

  5. #5
    alfik
    Gość

    Domyślnie

    no fakt jest cos takiego jak cieplota swiec. hmm juz roznie mi podpowiadano np. ze to moze sonada Lambda lub cos z ukladem zaplonowym.

  6. #6
    Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Dołączył
    05 2006
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V
    Postów
    11,231

    Domyślnie

    Moje doświadczenie mówi mi że z reguły są to proste usterki i trzeba je weryfikowac od najprostszych i najtańszych sposobów bo kasy nigdy zawiele . Napewno nie jestem znawcą Lpg ale chciałem pomóc

  7. #7
    Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Dołączył
    10 2005
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.
    Postów
    6,856

    Domyślnie

    rozjechala ci sia adaptacja ecu .przyczyna to zla regulacja gazu!! jak naprawic------- 1 skasowac bledy w ecu klema minusowa na pare minut .chyba ze masz dosc nowa ta 155 to tylko kasowanie kompem. 2 jechac do gazfoachmana ich mac i niech prawidlowo wyreguluje gaz. a z ciekawosci jaka to instalacja?

  8. #8
    alfik
    Gość

    Domyślnie

    instalacja 2 generacji odparownik tomasetto sprobuje skasowac bledy zobaczymy co to da ale to moze w poniedizalek

  9. #9
    Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Dołączył
    10 2005
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.
    Postów
    6,856

    Domyślnie

    bardziej mi chodzi o nazwe sterownika do lpg

  10. #10
    Administrator ds. społecznych Fachowiec Avatar Majkel
    Dołączył
    10 2005
    Mieszka w
    Koszalin, Gdynia
    Auto
    Ducati Monster M600
    Postów
    2,907

    Domyślnie

    Ja ostatnio miałem takie dziwactwa u siebie. Jak lekko dodawałem gaz na benzynie to było wszytsko wporzadku-wolne obroty były stabilne. Jednak gdy chcialem dodac gwaltownie to auto sie dusiło i o wolnych obrotach mozna było zapomniec. Gasło odrazu. Na gazie wogole nie chcialo chodzic. Po przelaczeniu na gaz odrazu gasło. Okazało sie ze miałem nieszczelny dolot. Panowie którzy zakladali gaz zrobili dziure w gumowej rurze miedzy przepustnica a przeplywomierzem i wsadzili tam klapke antywybuchowa.Ale dziure tak wychełtolili nozem ze silnik zasysał obce powietrze. Dla próby obsmarowałem cała ta klapke silikonem.......i teraz działa jak marzenie. Szukam teraz tej wlasne gumowej rury,zeby była cała. Przeciez nie zostawie takiej zasylikonowanej rury.....

Podobne wątki

  1. Dziwnie odpala
    Utworzone przez tymon w dziale 147
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 01-12-2012, 14:02
  2. Alfa dziwnie zapala.
    Utworzone przez Młody 25 w dziale 156
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 22-05-2012, 08:48
  3. coś dziwnie trzeszczy... :(
    Utworzone przez bsq w dziale 156
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 06-03-2012, 18:04
  4. AR 156 1.9 JTD dziwnie jedzie
    Utworzone przez Knd18 w dziale 156
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 10-10-2010, 21:14
  5. [146] Dziwnie muli 1.4TS
    Utworzone przez georgeous w dziale 145/146/155
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 16-11-2009, 19:55

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Amortyzatory