Sekwencja emmegas - regulacja

devon58

Nowy
Auto
Alfa romeo 156 1.8 T.S. 98r AR32201
Witam, czy ktoś posiada jakies informacje na temat regulacji w instalacji LPG opartej na centralce ICS-03?

Pozdrawiam

Chyba ciężko będzie z odpowiedzią na moje pytanie bo i w sieci jest baardzo mało informacji na temat tej instalacji. Ogolnie instalacja chodzi bardzo dobrze, denerwujące jest tylko to że po dłuższym postoju trzeba długo kręcić żeby odpalił. Jak instalacja była odpięta to na benzynie palił od razu. Ma ktoś może pomysł dlaczego tak się dzieje?

Sprawdź czy reduktor nie puszcza gazu przewodem podciśnienia w kolektor ssący, ewentualnie czy nie puszczają wtryski LPG. Może go właśnie zalewać gazem w czasie postoju i ciężko pali.

OK, a podpowiesz jak najlepiej to sprawdzić? Czy mogę np zakrecić zawór na butli wypalić resztę gazu i żeby pochodził na benzynie a następnie próbować odpalić po dłuższym postoju?

OK, a podpowiesz jak najlepiej to sprawdzić? Czy mogę np zakrecić zawór na butli wypalić resztę gazu i żeby pochodził na benzynie a następnie próbować odpalić po dłuższym postoju?

Inaczej, po zgaszeniu auta szklankę z woda w rękę, i w nią po kolei wkładasz zdjęte wcześniej wężyki od podciśnienia z reduktora, z wyjścia każdego wtrysku, wtedy jasne co puszcza.

OK, dzięki za podpowiedz. Mam jeszcze jedno pytanko, moja instalacja to zestaw TSI-03, znalazłem program dla ICS03, podłączyłęm się i wyświetliłem parametry a tam cisnienie 1.08Bar a wtrysk gazu to 4,8ms, na benzynie 3,2ms. Lambda pracuje w zakresie 0,3 do 0,8 Jak to jest z tym wtryskiem gazu czy powinien być taki sam jak dla benzyny?

Czas wtrysku PB podawany przez sterownik silnika przy pracy na PB i na LPG ma się nie zmieniać, natomiast czas wtrysku wtryskiwaczy LPG będzie wyższy od czasu podawanego przez sterownik PB, wynika to z charakterystyki wtrysków LPG, korekty po ciśnieniu i temperaturze gazu.

GrzesiekK. jakbym wrzucił wykres pracy instalacji taki jak np tu:

można by określić czy instalacja jest prawidłowo wyregulowana?
wykres powyżej jest na biegu jałowym, tylko przykład jakie informacje wyświetla ta centralka.

Pozdrawiam.

Nie da się zapisać pliku z jazdy z tego "oscyloskopu"??

Ale już teraz widać że jest źle, czas wtrysku PB około 2,7ms przy pracy na LPG, przegieli z rozmiarem dysz we wtryskach, rozjeżdża Ci to adaptację sterownika PB i potem problem z jazdą na paliwie.

Ostatnia edycja:
No właśnie też coć mi tu nie pasuje bo na Pb czas wtrysku jest w granicach 3,2ms
Ta centralka ma opcje rejestrowania sygnałów, niestety nie mogę wykresu podglądać w czasie rzeczywistym, mogę tylko włączyć rejestracje i w droge. Później zatrzymuje i zapisuje dane do pliku txt które mogę otworzyć w tym programie w formie wykresu i co najwyżej zrobić zrzut ekranu, no chyba że ktoś zainstalowałby sobie to oprogramowanie to mogę przesłać plik z rejestracji.

Tylko pytanie czy jest możliwa programowa korekcja zbyt dużego wymiarowania dysz. W programie jest taki suwaczek jak na zrzucie poniżej ale w sumie to nie wiem czy wprowadza on jakieś zmiany, chyba trzeba będzie spróbować.

To zarejestruj dane z jazdy i mi wyślesz, ja już sobie poradze ;] Ma być lambda, czas PB, czas LPG, temp. gazu, ciśnienie gazu - tyle mi wystarczy.

W czasie jazdy na LPG jak będziesz te dane zapisywał przeciągnij auto po obrotach minimum do 7000rpm na 3 i 4 biegu.

No to teraz mnie załatwiłeś ;) pomyślałem sobie że alfa przy 7tys na 4 biegu ma 180km/h gdzie ja taka prędkość rozwinę :D no ale dałem rade osiągnąć coś w pobliżu.
Poniżej zrzut wykresu oraz 3 pliki txt, jeden na biegu jałowym i dwa testy przy jeździe. W pewnym momencie auto nie chciało przyspieszać a potem się odmuliło ale to sam odczytasz z danych.

Więc po kolei, pooglądałem twoje TXT z jazdy i wnioski takie:
- te za duże dysze są spowodowane za małym troche reduktorem jak na ten silnik, z roboczego ~1.1bar przy dużym obciążeniu ciśnienie opada do ok. ~0,7bar - trochę za dużo ;/ Ratowali się aby nie zbrakło wydajności wtryskom poprzez ich za duże rozwiercenie, ale i tak nie dało to nic
- spadek ciśnienie o te 0,3bar powoduje przy korektach które względem opadającego ciśnienia wprowadza sterownik LPG zapętlanie wtrysków, krótko mówiąc są non stop otwarte a mimo tego skład mieszanki jest za ubogi
- od około 6100rpm twoje auto nie jeździ na PB a na LPG ;]
- od około 4500rpm do 6100rpm [moment przełączenia na PB] jeździsz na ubogiej mieszance - sonda ucieka na 0,3V - zdecydowanie za ubogo!!!

Troche dziwne, może reduktor się kończy bo siedzi tam z zestawu TSI03 rerduktor EMMEGAS ML 04J który ponoć spokojnie ogarnia 140kucy.

Czy możliwe że jest że gdzieś puszcza i dlatego nie trzyma ciśnienia przy wyższych obrotach?

Rozumiem że auto do ok 6tys jedzie na LPG a poźniej ze względu na niewydolność reduktora działa na Pb (stąd to przymulenie co odczułem bo przełączył na Pb)

Co z tym cisnieniem na reduktorze, najpierw była kiszka bo spadło a na test1 widać że na 4 biegu ciśnienie przy ok 6tys jest powyżej 2bar ale nadal jadę na Pb

Napisze jak odczytałem ten wykres i prosiłbym Cie o ewentualne wyprowadzenie mnie z błędu ;)

bieg 3 i gaz do deski, auto przyspiesza na lpg do powyżej 5tys. potem ciśnienie spada i centralka przełącza na Pb. Gdy przychodzi zmiana biegu, wrzucam na luz, obroty spadają cisnienie sie normuje i komputer uzbraja LPG, po puszczeniu sprzęgła na 4 biegu załącza się zasilanie gazem (ten duży czas wtrysku LPG) ale... po chwili cisnienie znowu spada (wysokie obroty) i sytuacja się powtarza. Na 4 biegu widać że ciśnienie reduktora po wyłączeniu lpg jest dość wysokie ale centralka juz mnie przełączyła na Pb i dopiero po zejsciu z obrotów i dodaniu gazu znowu by załączyła zasilanie gazem. kurcze ale to pogmatwane :)

Ostatnia edycja:
No mniej więcej tak jak opisałeś jedno tylko, przełączenie na PB masz ustawione na sztywno względem obrotów w programie, dochodzisz do granicy na której monter ustawił przejście na PB ciach i przerzuca na PB, to że potem ciśnienie na reduktorze podnosi się to normalne bo reduktor jest nie obciążony przez wtryski LPG ale to nie ważne, od momentu przełączenia na PB po minięciu ustawionego progu obrotów silnika nie ważne co z ciśnieniem się dzieje i tak jedziesz na PB, taka logika działania tek instalacji.

Zerknij co masz w zakładce F4 Gaz/Benzyna - czy na wysokich obrotach masz zaznaczone że ma jechać na LPG, czy ma dodać PB czy od razu na PB przełączyć - po zapisie z jazdy wygląda że na PB od razu.

Ta zakładka jest niedostępna, nie mogę nic w niej zmienić :)

No właśnie taką mam, i niestety nic w tej zakładce zmienić nie mogę. Może sprawa leży w z byt starym oprogramowaniu w ecu? Instalka jest z 2005r
W katalogu firmware jest wersja softu z datą modyfikacji 2008r ale nie mam pojęcia czy to jest prawidłowy plik i czy podejdzie pod tą centralke a w necie żadnej informacji na ten temat nie mogę znaleźć

Amortyzatory
Powrót