[147] LPG a zima

• Autor wątku Autor wątku karolekk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karolekk

Guest
Witam serdecznie!

Jak się sprawuje instalacja gazowa w 1.6 T.Spark 105KM ?
Po jakim czasie silnik osiąga temperaturę, w której benzyna się przełącza na gaz?
Czy w ogóle opłaca się zakładać instalację teraz, na zimę? Jeżdżę na krótkich trasach, więc boję się, że zanim dojadę, to jeszcze silnik się nie rozgrzeje i nie przełączy się gaz...

Czy może to jest kwestia kilku minut? Bo jeśli miałoby to być 3-5 minut, to w sam raz czas na odśnieżenie samochodu itp.

Co na ten temat myślicie? Pozdrawiam

W moim wypadku przełączenie na LPG zajmuje max.400m od odpalenia, po prostu wyjazd z osiedla i na głównej już jest LPG. Czas przełączenia zależy od temp. przełączania ustawionej w sterowniku LPG, użytego reduktora [jego sprawności termicznej] i miejsca skąd i w jaki sposób podepniemy reduktor do układu chłodzenia.

U mnie zimą (przy solidnych mrozach) na gaz przełącza się po ok. 3-5 km.
Wyjeżdżam z garażu i po prostu jadę (ok. 3 km do przełączenia).
Czasem, gdy się zdarzy, że samochód nocuje na podwórku a nie w garażu, to najpierw odśnieżam, dopiero potem odpalam i od razu jadę. W tym przypadku dystans jest trochę dłuższy (ok. 4-5 km).
Dodam, że ogrzewanie i nawiew daję na max, żeby szyby odparowały - a to pewnie wydłuża czas nagrzania silnika.

Gazu się nie opłaca mieć na krótkich dystansach bo nigdy Ci się nie zwróci. Zimą zwłaszcza! Ja poprzedniej zimy większość tras na mieście robiłem na benzynie bo szkoda mi silnika. Przełączanie mam ustawione na 60 stopni. Na gaz dopiero przeskakiwałem jak jechałem gdzieś poza miasto.

Gazu się nie opłaca mieć na krótkich dystansach bo nigdy Ci się nie zwróci. Zimą zwłaszcza! Ja poprzedniej zimy większość tras na mieście robiłem na benzynie bo szkoda mi silnika. Przełączanie mam ustawione na 60 stopni. Na gaz dopiero przeskakiwałem jak jechałem gdzieś poza miasto.

To tylko pogratulować takiego podejścia ;] Wiesz kolego na co ma wpływ temp. przełączania na LPG i po co ją zakłady ustawiają dość wysoko [chociaż u Ciebie to już całkowita głupota 60stopni] bo na pewno, temp. przełączenia nie ma wpływu na silnik ;]

to jak w takim razie?
Samochód będzie stał pod blokiem, niegarażowany. Jeśli będą ujemne temperatury rzędu - 10 -15 stopni, po jakim czasie silnik się nagrzeje do temp odpowiedniej dla gazu (btw jaka to temperatura? zakładałbym instalację BRC sequent24). Co, jeśli na dworze będzie -25stopni? Czy 3 minuty, które schodzą na odśnieżenie samochodu itp, wystarczą na rozgrzanie auta?

Ja zimą jeśli miałem krótkie trasy np "do sklepu po bułki" to w ogóle nie przełączam na gaz.

Przy temperaturach takich jak teraz przełączenie zajmuje u mnie około 1,5km a gdy przyjdzie zima to spodziewam się, że na odcinku 5km które muszę przejechać nie zdąży się przełączyć. Jeśli ktoś będzie jeździł na krótkich dystansach (tak jak ja) to się to mija z celem bo instalacja będzie nieużywana. Jeśli ktoś szykuje się na dłuższe trasy do pracy (np. 30km) to może być to opłacalne, jednak czas zwrócenia się takiej instalacji jest dość znaczny.

Dla mnie plusem jest świadomość, że za przejechane kilometry nie płacę jak za zboże....

Amortyzatory
Powrót