[156] zbyt duże spalanie PB

• Autor wątku Autor wątku soniak89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

soniak89

Guest
Zacznę od tego, że zakładałem już gaz w drugim samochodzie w tym samym zakładzie i nigdy nie mialem zadnych problemów. Mają dobrą opinie.
Jednak samochód pali za dużo benzyny. Wiem, że jest zima i że samochód potrzebuje trochę czasu zeby sie przełączyć na gaz, jednak nie w tym problem. Jade w trasę np 100km( bez postojów) nagle zaświeca się rezerwa i nie gaśnie. Podczas jazdy po Wrocławiu, gdzie dużo stoi się w korkach też czesto zauważam duże zużycie benzyny. Wszystko jest dobrze wyregulowane, spalanie też w porządku. Gdzieś wyczytałem że gdyby spalało to i to by śmierdziało. Pojechalem już do Wrocławia na studia więc nie mam papierów od gazu, ale czy można zrobic jakąś diagnoze po podpięciu pod komputer? Ktoś mi mowił ze wtryski mogą popuszczać beznzyne, można to jakos sprawdzić?

Diagnoza.... zalej pod korek przejedz 100km i znów do pełna wtedy będziesz wiedzieć jakie masz zużycznie. Uważasz że dużo źre a czy świeci Ci się jakaś kontrolka/odczuwalne zmulenie/ jakie kolwiek negatywne skutki?

Nie ma co się sugerować kontrolką czy samym wskaźnikiem, dla niego 5 litrów w jedna czy drugą strone nie robi żadnej różnicy. Dla przykładu u mnie wskazówka stojąc równo w połowie oznacza ze mam mniej niż pół baku :)

Teraz już nie. Ostatnio mi mulił, wymieniłem sonde (bo wyskoczył taki błąd na komputerze) i świece. Ale myśle że akurat to powinno wpłynąc na wieksze spalanie LPG bo po przełączeniu powinno odcinać juz PB.

Wskaźnik wskaźnikiem. Ale jak zaleje za 100zl benzyny to na miesiąc ledwo co starcza. Jade w trasie, zaświeca się rezerwa. Dojezdzam na miejsce na płaskie, na drugi dzien dalej się świeci.

Dodam jeszcze że na gaz przełącza się dosyć szybko. 1-2km nawet w duże mrozy. Temperatura przełączania jest ustawione na 35 stopni.

Ostatnia edycja:
100zł na miesiąc? ech.. chciałbym mieć takie małe spalanie, u mnie 100zł wystarcza na 4 wypady po 20km w 1strone ;)

Średnie spalanie to 10L PB więc chyba nie ma co się dziwić

Tak, ale to są koszty samej benzyny. Zatankowalem 10 litrów benzyny. Pojechalem w dwie trasy po 120km bez dodatkowego jeżdzenia i już świeci rezerwa(gdzie po 2km już jechalem na lpg). To jest normalne?

Jesteś pewien że Twoja instalacja LPG nie podbiera w pewnych warunkach PB? np. ze względu na za słaby reduktor?

Też podobnie miałem. U mnie winny był kabelek sygnałowy od cewki zapłonowej. Pierwotnie był skręcony na ryja i tak się działo ale po zlutowaniu przeszło.

Tak, ale to są koszty samej benzyny. Zatankowalem 10 litrów benzyny.
10 litrów u mnie na pusty bak i wskaźnik nawet nie drgnie. Mam co prawda Fiata, ale w AR jest to samo jeśli chodzi o wskaźnik poziomu paliwa - wiem po kumplu.
Zalej go raz do pełna i wtedy sprawdź czy pobiera PB czy jednak to tylko ten rozklekotany wskaźnik...
Jak mam 1/4 baku, to podczas pokonywania zakrętów potrafi zejść do zera i tak utrzymać się przez dłuższy czas.

w mojej 147 też pokazuje jak chce i już się przyzwyczaiłem poza tym jak odpale autko to te pierwsze 2 km mniej więcej to komp pokazuje spalanie 25 l więc swoje wypije chyba ze bys trzyma 1500 obr to wtedy ze 15 litrów urok zimnego silnika
jak samochód przełaczął mi sie przy 50 stopniach to pożerał ogromne ilości benzyny na mrozie teraz mam na 24 stopnie i pożera w to miejsce gaz zawsze tańsze paliwo
co do ubytku benzyny to może masz coś po kręcone w ustawieniach i pali Ci np gaz na 3 cylindrach a na 4 Pb

A więc zatankowałem do pełna PB i przy przyjechaniu 200km wychodzi że po mieście spalił 15l benzyny a więc dodatkowo nie całe 8l benzyny przy jeździe na gazie. Zauaważyłem, że spalanie lpg jest też za wysokie. Można to ze sobą jakoś powiązać? Jeszcze przed tankowaniem do pełna bylem u swojego gaziarza, podłączył pod komputer i nie było żadnych nieprawidłowości.

Tak, ale to są koszty samej benzyny. Zatankowalem 10 litrów benzyny. Pojechalem w dwie trasy po 120km bez dodatkowego jeżdzenia i już świeci rezerwa(gdzie po 2km już jechalem na lpg). To jest normalne?
bo rezerwa świeci jak masz 9l w baku wiec litr mógł ci zejść jeszcze w zimie i na ssaniu

U mnie jest to samo w ostatnim czasie. 10-11 litrów PB wystarcza mi na jakies 2 zbiorniki LPG (czyli jakies 500km). Ja rozumiem, że w zimie pali więcej i dłużej trwa zanim się przełączy ale wsumie na PB robie może z 20km max 30km z tych 500 więc spalanie ponad 30l/100 to troche przesada. I przekłamania wskaźnika swoją drogą, ale po tylu tankowaniach jakie zrobiłem miałbym juz dawno pełny bak. U mnie NIE JEST włączona opcja przełączania na PB w trakcie jazdy z powodu cisnienia. Dodam, że auto nie jest "zmulone", chodzi praktycznie prawidłowo. Może w lecie się ustabilizuje. A jak nie to będę miał prośbę do Grzesia:) : może na zlocie będziesz miał jakiegoś lapka i zechcesz zajrzeć czy wszystko u mnie ok.
Pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót