Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Jak się sprawuje? Można prosić o więcej danych? Jaka instalacja? Ile to kosztowało? No i jak spalania po dłuższym okresie czasu.Cześć,
no i kilka dni temu odebrałem swoją Alfę z GZW. Pierwsze tankowanie PB98 oraz LPG do pełna i po kolejnym tankowaniu okaże się jakie spalanie.
Dajcie znać czy jesteście zainteresowani tematem, to będę opisywał co jakiś czas jak się autko sprawuje na LPG.
Przejechane 1002 km - LPG -108 litrów / Pb98 - 13 litrów.
Jazda 40% z klimatyzacją. Miasto/trasa 30/70.
50% spokojna jazda, 50% dość dynamicznie choć bez przesady, ale raz się zdarzyło 200 przekroczyć(oczywiście na niemieckiej autostradzie
)
Ja u siebie sprawdzałem dolot i zawory. Wszystko OK.
Sprawdzałem z powodu dziwnego szarpnięcia chwilę po odpaleniu na zimno. Przy przejściu wtrysku z full group do selnej sekwencji.
Powodem okazały się wtryskiwacze, a nie zawory. Spodziewałem się właśnie czegoś takiego jak w TFSI, a zastałem zawory i dolot w bardzo dobrym stanie, bez konieczności czyszczenia.
Przebieg ponad 240kkm na tamtą chwilę.
Stare vs nowe:Pokaż załącznik 285937Pokaż załącznik 285938Pokaż załącznik 285939Pokaż załącznik 285940
Na tapatalk działają, na stronie faktycznie nie...Masz założone LPG? Czy planujesz założyć?
Załączniki ze zdjęciami nie działają![]()
Na tapatalk działają, na stronie faktycznie nie...
Myślę nad założeniem przy moich przelotach na poziomie 2kkm miesięcznie...
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
Przy takim spalaniu jak podałeś, instalacja zwracała by mi się 60-70kkm... Średnio opłacalne.Cześć, miałem parę lat temu 159 TBI, zamontowałem instalacje LPG firmy Landi Renzo Omegas DI. Przejechałem ok. 60000 km na gazie i nie było żadnych problemów. Spalania nie pamiętam dokładnie ale gazu paliła 10 - 11 litrów i PB ok. 1,5 l. Samochód kupiłem z przebiegiem chyba 63000 km przy sprzedaży było ok. 120000 km. Nie miałem żadnych problemów oprócz smoka zasycającego olej z misy.
Przy takim spalaniu jak podałeś, instalacja zwracała by mi się 60-70kkm... Średnio opłacalne.
Jaki styl i warunki jazdy?
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
Dlatego pytam o warunki i styl jazdy.Jeśli przyjmiemy, że spali 11 litrów gazu plus 1,5 litra benzyny, zaokrąglając, koszt przejechania 100 kilometrów wyniesie 45 zł.
Na benzynie mam obecnie średnie spalanie 10 litrów. (+-70 zł na 100 kilometrów).
Oszczędzamy w ten sposób 25 zł.
Koszt instalacji KME wyceniony mam na 6300 zł. Sama instalacja zwróci się za około 25 tys kilometrów (u mnie rok jazdy).
Nie liczę tego co do przecinka tylko ze sporym zaokrągleniem.
Cześć.
Ponawiam próbę uzyskania pomocy w temacie LPG w 1.75 tbi. Auto szarpie przy niskim zakresie obrotów oraz przy przyspieszaniu, zachowuje się jakby miało 100 koni (0 dynamiki). Dodam że są nowe świece oraz cewki. Spalanie, zbiornik benzyny wystarcza na jakieś 2000km wiec spalanie wychodzi na poziomie 3,5l na trasie jest trochę lepiej bo wtedy pali około 1.5l ale przy 110km/h natomiast gazu wciąga ok.11l. Gazownik jak zawsze powtarza że wszystko jest dobrze wymieni filtry skasuje 200zł i przez pierwsze 40km faktycznie jest nawet ok lecz później wszystko wraca, dodam że na benzynie auto śmiga jak złoto. Proszę o jakieś rady co mogę zrobić, może ktoś ma jakiś pomysł co mogę dalej zrobić lub co może być przyczyną?
Cześć.
Ponawiam próbę uzyskania pomocy w temacie LPG w 1.75 tbi. Auto szarpie przy niskim zakresie obrotów oraz przy przyspieszaniu, zachowuje się jakby miało 100 koni (0 dynamiki). Dodam że są nowe świece oraz cewki. Spalanie, zbiornik benzyny wystarcza na jakieś 2000km wiec spalanie wychodzi na poziomie 3,5l na trasie jest trochę lepiej bo wtedy pali około 1.5l ale przy 110km/h natomiast gazu wciąga ok.11l. Gazownik jak zawsze powtarza że wszystko jest dobrze wymieni filtry skasuje 200zł i przez pierwsze 40km faktycznie jest nawet ok lecz później wszystko wraca, dodam że na benzynie auto śmiga jak złoto. Proszę o jakieś rady co mogę zrobić, może ktoś ma jakiś pomysł co mogę dalej zrobić lub co może być przyczyną?
Gówniany gazownik.Mam świeżo założoną instalację KME w Lanci Delcie z silnikiem 1.8di (to samo co 1.75 w AR). Przy instalacji gazownik zgłaszał, że musi wymienić cewki bo strzela w wydech a zauważył, że są nowe świece więc ich nie wymieniał. Zrobił prawie 600 km żeby wystroić. Odebrałem od gazownika i szarpała, dławiła się a nieraz też wywalała check a nawet potrafiła zgasnąć przy zatrzymywaniu się (skrzynia automat). Dałem na przegląd i zgłosiłem problem. Po dwóch dniach i około 400km oddał i powiedział że mapy się rozjechały. Po 200 km jest jeszcze gorzej. Podpinam MES i widzę, że już na wolnych obrotach jest różnica w czasie wtrysku o około 10% lpg/benzyna.
Czy już rozwiązałeś swój problem? Może ktoś podsunie pomysł co może być problemem.
Nie mi go oceniać ale KME go poleca.Gówniany gazownik.
A z ciekawości co dokładnie ci wsadził z gratów
Czyli problemy od samego początku? Na benzynie jest ok? Może nie cewki a wariatory padają i przy gazie problem się nasila