To muszę Cię mocno zdziwić... Takie instalacje są od dawna. Autobusy z instalacją CNG jeźdżą w wielu miastach Europy. Zwykłe silniki z osobówek też można przerobić ale jest to średnio opłacalne.
Natomiast w kwestii TBi... Jeździłem takim autem z Włoch. Podzespoły, które tam widziałem były w dużej mierze z Landi. Przy czym nie powiem, żeby było rewelacyjnie. Ubytki mocy/szarpanie przy różnych położeniach pedału gazu, gorsze schodzenie z obrotów itp. Na dzień dzisiejszy już nie mam kontaktu z tym autem ani właścicielem. Narzekał, że przegrzewała się na początku, jak założył gaz i wyskakiwały błędy turbiny. To był Mariano Italiano, więc tylko tyle zrozumiałem bo angielskiego ani niemieckiego nie ogarniał
Rozmawiałem z człowiekiem, który dość mądrze podchodzi do kwestii LPG i twierdzi, że musiał by zrobić dokładne pomiary czasu wtrysków, zapłonu itd bo na dzień dzisiejszy można trochę więcej niż 5-6 lat temu i mógł by się podjąć takiego czegoś. Koszt w granicach 4000 jest realny ale tylko jeśli wyniki tych prób były by zadowalające.
Wobec tego kupię 1,75 i zrobimy na forum składkę na beta testera TBi LPG. Jak coś nie pójdzie to nikt nie ucierpi a ja będę miał 100% przekonania, żeby się w to nie bawić