Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Temat: Droga instalacja LPG

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar suchyprosto88
    Mieszka w
    Rzeszów-Nowa Sarzyna
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5l Sportronic 1999r.

Domyślnie Droga instalacja LPG

Mam takie pytanie dlaczego założenie instalacji LPG jest takie drogie przecież koszt kupna to jakies 1.200 a chcą od 3.500 do 4.000zł z robocizna to moje pytanie jest takie czy prezydent nie zarabia mniej miesiecznie? bo minimum 2.500 od jednego auta dziennie zarobku jest i mówię jednego bo patrząc na ceny paliw to dużo ludzi teraz decyduje sie na instalacje gazowa jeszcze jedno pytanie jutro tez jade założyć gaz i czas zostawienia auta to caly dzien i sie pytam co oni robią przez tyle godzin? pytam bo jeden gosciu co zakładał instalacje mojemu bratu w mondeo z roku gdzies 2005 w niecałe 2h jak usłyszałem to mnie powalił a brat zachwycony jezdzi juz kolo roku bezawaryjnie ...

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

Cytat Napisał suchyprosto88 Zobacz post
    Mam takie pytanie dlaczego założenie instalacji LPG jest takie drogie przecież koszt kupna to jakies 1.200 ...
    Masz jakieś spaczone pojęcie o cenie części, resztę pozostawię bez komentarza ...
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar suchyprosto88
    Mieszka w
    Rzeszów-Nowa Sarzyna
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5l Sportronic 1999r.

Domyślnie

Cytat Napisał GrzesiekK. Zobacz post
    Masz jakieś spaczone pojęcie o cenie części, resztę pozostawię bez komentarza ...
    wszędzie na necie tyle chodzi instalacja gazowa przykładowa strona http://allegro.pl/sekwencja-ac-stag-...400843508.html i czemu sie gazmen nie udzieli ?

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

A puknij się w głowę i pomyśl co brakuje w niej?

Policzyć Ci dobrą instalację do Twojego auta? Prosze bardzo:
    - sterownik STAG300-6plus => 750zł
    - butla LPG => 300zł
    - wielozawór butli LPG - 200zł
    - reduktor Scorpion GT a taki trzeba do Twojego silnia żeby było OK => 350zł
    - porządne wtryski LPG typ H2000 a nie jakieś elektrozaworki tandetne jak w linku podanym przez Ciebie => 720zł
    - rurka Cu LPG - 80-90zł na auto
    - węże wodne, węże LPG, opaski 100zł
    - porządny filtr fazy lotnej a nie shit z zestawu też pare złotówek dojdzie.

Do tego jeśli ma auto być zrobione w jeden dzień, musi je robić minimum dwie osoby, policz ich robociznę/ZUS, koszty utrzymania warsztatu, zużywające się narzędzia, podatek od wystawionej f-ry za montaż.

I żeby nie było, nie żyję z LPG, nie mam warsztatu, nikogo nie bronię a patrzę obiektywnie bo wiem jak to wygląda z tej "drugiej strony barykady".
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

Ja zakładałem sam gaz czyli po kosztach.
    V6 2430zł plus vat
    TS cena 2400.
    A graty podobne jak podał Grześ.
    Za 1200 to można sobie założyć LPG ale do kuchenki w chałupie
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Stąporków/Kielce
    Auto
    AR159sw 1.9 JTDm '07

Domyślnie

Raz że brakuje a dwa to tak się wydaje, a co to, przecież to proste. Usługa kosztuje, szczególnie dobra usługa.

lukasgt
    Gość

Domyślnie

porządna instalacja musi trochę kosztować-choć napewno możena znaleść dobry polski system i nie płacić 4000pln za PRINSA czy coś podobnego.
    z moich doświadczeń[7 różnych instalacji na róźnych autach]wynika że stosunek CENA/JAKOŚĆ najlepiej wychodzi STAG-polska instalacja z parownikiem MAGIC JETm i szybkimi wtryskami--choć nie mówię że ten zestaw sprawdza się wszędzie,
    a zupełnie inną kwestia jest fachowy montaż i strojenie-tu tez trzeba jakąś cene zapłacić..

RAFALPD7
    Gość

Domyślnie

W większości wypadków instalka jest warta swojej ceny-tak jak mówicie,ale jest też wielu partaczy,którzy mają spojrzenie na świat podobne do autora wątku-sucha kalkulacja i złoty biznes.Mam inst. za 2400 (st4,red. tomasetto,wtr. valtek),w tym samym warsztacie mogłem założyć brc(2800 pln) ,ale koleś mówił ,że nie podejdzie.Wybór był prosty.Różnica tylko 400 pln,czyli dalej drogo ,a mam frajerskie valteki i nie moge dojść do ładu z kulturą silnika,falowania ,szarpania i gaśnięcia w najmniej oczekiwanym momencie.Przez takich jak ten gamoń,większość ma zdanie o gazmenach jakie ma.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    156 2.5 V6 190HP 1999, 159 1.9jtdM 150KM 2006

Domyślnie

Jak ktoś ma wiedzę i jest ogarnięty, może sobie zamontować LPG sam. Montaż nowoczesnej sekwencji WIEDZĄC CO I JAK SIĘ ROBI to tak na prawde prosta robota. Najwięcej zabawy zawsze z dyszami i prowadzeniem kabli żeby nie było widać.

Ja mam za sobą kilka instalacji już, zarówno R4 jak i V6 - montaż jedna sobota, auto wstawione o 8 rano, około 19-20 wyjechało na drogę na nabicie map, o 22 były wstępnie wystrojone mapy LPG. Za tydzień powrót na korekty.

Ceny - dokładnie jak pisze GrzesiekK., można budżetowo, można śednio i można bardzo dobrze, a taki scenariusz zaproponował GrzesiekK. PS. Butlę troid można za 350 już z zaworem kupić.

Legalizację takiej instalacji LPG można dokonać w każdym bardziej kumatym zakładzie. Robią przegląd instalacji, poprawności montażu, zachowania zasad bezpieczeństwa, szczelność - wystawiają homologację i fv. Z homologacją do Wydziału Komunikacji i mamy wpis.

Użytkownik Świeżak Avatar Kotlet
    Mieszka w
    Bieruń
    Auto
    najszybszy we wsi

Domyślnie

Ile w takim "kumatym zakładzie" liczą sobie za legalizację instalacji ? Bo instalkę jestem w stanie sobie sam bez problemu zamontować ale zastanawiam się jak zrobić to legalnie?