odpalanie silnika na gazie

T

tomkap

Guest
jako że mam instalację to benzyny wożę ciągle rezerwę by nie mieć zbędnego balastu.Jednak ostanio spotkała mnie nie miła niespodzianka w trasie, bo nie mogłem odpalic samochodu ponieważ zabrakło paliwa. Mam w związku z tym pytanie. Czy jest możliwość odpalenia silnika na samym gazie (sekwencja), jeśli nie ma ręcznego przełącznika jak w starszych typach instalacji np. gdy padnie pompa paliwowa?

w wiekszosci instalacji nie ma takiej mozliwosci.

Oczywiście, że jest taka możliwość, jednak bardzo ciężko w zimie odpalić zimny motor na sekwencji. Trzeba się dług męczyć ze względu na to, że nieodparowany gaz nie robi wystarczającego ciśnienia w listwie wtryskowej Na ciepłym silniku awaryjnie (np tak jak u ciebie: brak paliwa) nie ma problemu. Jaką masz instalację?? W większości robi się to tak:
1. Wciskasz przycisk g/b i trzymasz go.
2. Włączasz zapłon cały czas trzymając przycisk.
3. Odpalasz silnik awaryjnie na gazie (palisz z wciśniętym przyciskiem).

Większość sekwencji wymaga ponownego zgaszenia żeby przełaczyć na paliwo. Ta opcja awaryjna obsługuje tylko gaz. Pozdrawiam!

Mam BRC Sequent i jest jedynie przełącznik benzyna lub gaz, przy czym gaz oczywiście odpala zawsze na benzynie i gdy silnik jest ciepły przełącza po kilku sekundach na gaz. Nie wiem czy da się go przytrzymać bo to tylko przełącznik.

Pojedyńczy zwyczajny przełącznik. W prawo gaz w lewo benzyna. W starych mieszalnikowych instalacjach był 3 stopniowy benzyna, sam gaz i automat. U mnie jest tylko benzyna lub gaz, który odpala oczywiście benzynie.

Już wszystko wiem.Moja instalacja jest zbyt stara i nie posiada funkcji awaryjnego odpalania na gazie w przypadku braku benzyny:(

witam
benzyna w baku przy samochodach z LPG to nie tylko zapalniczka dla rozruchu , ale i chłodzenie dla pompy paliwa. Jak nie ma 1/4 - 1/3 benzyny w baku ( tyle zalecają instalatorzy gazu ) to może cię spotkać dużo gorsza niespodzianka niż tylko brak możliwości rozruchu z pustym bakiem. Jak spali sie pompa paliwa to nawet po dolaniu benzyny nie odpalisz bez wizyty w warsztacie i wymiany pompy. Taniej mimo wszystko wychodzi wożenie balastu w baku.
pozdrawiam

Gdzieś na allegro widziałem do kupienia odcięcie elektryczne zasilania pompy paliwa jak chodzi LPG, może to załatwiło by problem żywotności pompy przy małych stanach benzyny.

Amortyzatory
Powrót