Zbyt duże spalanie gazu 19l/km

C

crazybiczes

Guest
Witam jestem nowym włascielem 156 sprowadzonej z holandi.
Auto posiada instalacje firmy LPI

Problem polega na zbyt duzym spalaniu gazu przy silniku 1.6 jest to ok 19l/100km

1. w samochodzie zostały wymienione swiece ( 8 sztuk)

2. samochod juz był u gazownika na regulacji gazu i oczywiscie wymianie wszystkich filtrów.

Nie wiem czy ma to cos wspolnego ale wystepuja takze problemy zwiazane z odpalaniem samochodu (nie ma znaczenia czy na gazie czy benzynie)
Gdy samochod jest zimny ok 2 godziny postoju nie wspominajac o nocy samochod zapala dopiero za 3 raziem.

Jezeli ktos ma cos do poradzenia to prosze podzielicie sie radami

Pozdrawiam !

Sprawdz kable. Czujniki temperatur (powietrza, ciczy itd) czestymi przyczynami takich anomalii sa bledne dane z czujnikow lub poprostu przylsniedziale styki.

Powtórze to mojemu gazownikowi ale nie wiem o co dokłanie chodzi z tymi stykami

KUrcze to masz problem z gazem.mam taki sam silniczek w mojej AR 156 i spalanie gazu waha się w granicy 12litrów. Szkoda ze mieszkasz tak daleko bo znam bardzo dobrego gazownika z RYBNIKA i myśle że szybko by usuną usterke z twojej AR' POWODZENIA

Wziąłbym jeszcze pod uwage świece.

Swiece zostały wienienione jak pisałem wyzej.

Dodam ze spalanie benzyny jest w normie ! :>>

musimy cos ustalic .1 czy to jest drugiej generacji lpg? czy zapala ci sie czek? jak jest ustawiona emulacja sondy lambda/ jezeli 2 generacja/? jezeli pojezdzisz /moze warto sprobowac/ tylko na benzynie np ok 30- 50 km bez lpg czy tez masz problemy z odpalaniem ? . musisz ustalic gdzie lezy wina tego odpalania .jezeli po takiej przejazdzce na benzynie /koniecznie bez lpg/ beda dalej takie problemy nalezy sadzic ,ze cos jest nie tak ,a jak wszystko zacznie odpalac bez problemu to wina lezy tylko i wylacznie po regulacji lpg i tu stawialbym na zla emulacje sondy lambda. generalnie siniki grupy fiat ustawia sie emulacje,, na masa,, ale sa od tej reguly wyjatki nap siniki 1.6 16v w brawie .pytanie jak bedzie to w pzypadku silnika alfy .popytam kolegow moze mi ktos doradzi i jak sie dowiem to napisze

Zapomniałem ze instalacja jest holenderska...

1. Rocznik samochodu 1998

2. Instalcja IV generacji firmy LPI

3. Na benzynie takze występuja problemy z zapalaniem samochodu (wydaje mi sie ze to inna para kaloszy) Próbowalem poniewaz chciałem sprawdzic czy dobrze wypada zuzucie paliwa

4. Czek tzn... jezeli chodzi i automatyczne przełączenie na gaz to nie ma z tym zadnych problemów przełącza sie odpowiednio .

5. tak na marginesie przy przełączniku do gazu sa 3 lampki
-czerwona ktora oznacza ze gaz jest odciety i jezdze tylko na benzynie
-zielona ktora migajac oznazcza ze zaraz przełączy sie na benzyne (gdy siewci sie przez cały czas oznacza ze juz jade na gazie)
-biała ???????????? i tu nie wiem co ona oznacza nigdy nie widziałem zeby sie paliła..

Pozdrawiam i dziekuje za wziecie udziału w dyskusji :)

To pewnie masz instlacje firmy Vialle. LPI to rodzaj instalacji gazowej.

no to tylko regulacja lpg. na moj leb to jest zle wyregulowana .efektem jest i duze spalanie jak i problemy z odpalaniem. zla regulacja spowodowala rozjechanie map w ecu benzyny.. tylko,ze jest jeszcze ale.. musi byc wszystko sprawne po stronie benzyny , sonda przeplywka ,czujniki. przy wszyskich tych awariach powinien ci sia zapalic check a jak twierdzisz sie nie zapala. wiec mozna zalozyc zla regulacje lpg.

A dokładnie jest ten czek byc może zle zinterpretowałem to pojęcie.. :oops:

check zapali sie rownierz przy rozjechanych mapach.musisz najpierw skasowac bledy sprawdzic czy jest ok potem dokladna regulacja gazy

Okej chłopaki Dzieki za porady !!!

Wydaje mi sie ze moj gazownik ( do ktorego bede szedł ze wzgl na to ze wiem ze ma szczere chęci i mało odemnie zakasuje za robocizne nie jest orłem jezeli chodzi o instalacje w alfie )

Napiszcie mi co mam mu dokładnie powiedziec na co ma zwrócic uwage !zapomniałem dodac ze gazownik specjalnie sciagał mape bo nie miał takiej w swoim zbiorze ! On takze informował mnie ze LPI uchodzi za jedna z najlepszych instalacji na rynku.
Pozdrawiam !!!!!!!!!!!!!!!!

sciagal mape ? chyba zartujesz mape sie tworzy dla kazdego samochodu oddzielnie gotowce to niech wklada do pancerwagona :mrgreen: i mosz racje orlem to on nie jest a dobrymi checiami to pieklo ........ zrob wszystko w takiej kolejnosci jak ci napisalem .najpierw kasowanie bledow i reset ustawien ecu a potem ustawianie lpg. bo inaczej ten gazownik bedzie robil to do u.... smierci

Dobre checi ma zapewne do nauki - ale ja bym nie chcial aby sie na mojej Alfie uczyl :D
Za nauke to sie placi, jak chce sie uczyc to nie Ty jemu plac a raczej niech on Tobie placi :D

HEHE !!!
Niechciał bym widziec waszej konfrontacji z gazwonikiem chyba byscie go zlinczowali...
Ok przekaze mu to co napisał Piotriix
czyli
kasowanie błedów i reset ecu i regulacja ....

Napiszcie mi jeszcze tylko prosze o co chodzi z tym czekiem bo moja ciekawosc nie została jeszzcze zaspokojona w 100%

Pozdrawiam :o

ecu przy starcie testuje wszystkie czujniki potem w czasie jazdy rowniez jezeli ktorys odbiega od wskazan zapisanych jako prawidlowe a blad ten powtarza sie iles tam razy np. 10 to wyskakuje check to samo jezeli czasy wtryskow odbiegaja znacznie od tych zapisanych .a te czasy moze rozwalic ,zle zestrojone lpg/ jezeli za bogato skraca czasy jezeli za ubogo wydluza/ tyle ze nie moze byc tak w nieskonczonosc a najgorsze jest to ze te wartosci/ostatnie / zapamietuje i z nimi startuje silnik / klopot z paleniem/ itd. po resecie ecu wszystkie wartosci wracaja do tych ustawinych fabrycznie

Amortyzatory
Powrót