[156] Zbiornik LPG

Kilu89

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 SW TI 2.0 JTDm 170KM
Planuje zalozyc gaz do mojej czarnuli. I sie zastanawiom nad lokalizacja zamego z zbiornika. Slyszolch ze jak sie mo zbornik w kole to strasznie cierpi nad tym zawieszenie i troskza inne prowadzenie jest niz jak by sie dalo zbiornik za siedzieniem. Mozecie sie jakos wypowiedziec nad tym tematem? Jakies plusi i minusy tych lokalizacji?

Pozdrawiam :)

Wlasnie chyba kajs tutej na forum znalazlem. I chciolbych sie dowiedziec czy to prowda czy jakie blef :)

Ja bym to między bajki włożył bo co ma butla na gaz wspólnego z zawieszeniem i jak ma na nie negatywnie działać?

Ja bym to między bajki włożył bo co ma butla na gaz wspólnego z zawieszeniem i jak ma na nie negatywnie działać?

Na fizykę kolega chodził? Podpowiem ramie x siła ... Pomyśl co bardziej obciąża zawieszenie i psuje balans samochodu, około 50kg kloc stojący równo na tylnej osi czy kawał za nią przed zderzakiem?

Na pewno butla leżąca we wnęce koła wpłynie na samochód jak dwa worki cementu, które ciągle ze sobą wozimy. Pytanie tylko czy warto się tym przejmować? Moim zdaniem lepiej obciążyć tył samochodu niż rezygnować z przestrzeni bagażowej, która i tak nie jest zbyt okazała.

Na pewno butla leżąca we wnęce koła wpłynie na samochód jak dwa worki cementu, które ciągle ze sobą wozimy. Pytanie tylko czy warto się tym przejmować? Moim zdaniem lepiej obciążyć tył samochodu niż rezygnować z przestrzeni bagażowej, która i tak nie jest zbyt okazała.

Powiem tak, 156 nie za specjalnie się prowadzi, z butlą w kole już całkiem, złotego środka nie ma, albo rybki albo akwarium ... Osobiście mam butlę walec za oparciem w osi tylnego zawieszenia, butla spora bo 60l i czy pusta czy pełna nie czuć praktycznie zmiany zachowania auta, jego prowadzenia, z butlą w kole niestety bardzo mocno czuć, inna sprawa że butla w kole praktycznie uniemożliwia użycie auta jako 5 osobowego.

Z kolei butla leżąca w bagażniku jest wyżej i podnosi środek ciężkości auta jeżeli już o fizyce i trakcji samochodu rozmawiamy. Tylko czy są to aż tak istotne i odczuwalne różnice w prowadzeniu ze warto nad tym tak rozkminiać? Większy wpływ na zawieszenie mają drogi po jakich jeździmy niż to gdzie mamy zamontowaną butlę.

Mam już trzecie auto na gaz i w każdym butla była we wnęce koła zapasowego.
Koło w pokrowcu leży sobie gdzieś w garażu.(tak na marginesie kto pamięta kiedy ostatnio złapał gumę) Tylko jak jadę gdzieś dalej to je wkładam do bagażnika ma to swoje zalety bo można je różnie położyć w zależności jaki ma się bagaż.
W ogóle nie rozumiem tych rozważań typu " spadek osiągów czy złe prowadzenie " gaz się zakłada dla oszczędności a nie poprawienia osiągów i prowadzenia.

Ale jeżeli jest taka możliwość to pewnie chciałbyś żeby założenie gazu nie powodowało spadku osiągów czy złego prowadzenia.

Oczywiście że tak
Założenie instalacji LPG tak nie znacznie pogarsza osiągi że w normalnej codziennej jeździe jest to nie zauważalne.
A jeśli jest inaczej to znaczy że instalka jest do bani lub auto do remontu.

Amortyzatory
Powrót