Koniec ważnośći butli

• Autor wątku Autor wątku patryk0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

patryk0

Guest
Witam, pojechałem do przeglądu wczoraj i pan "przeglądający" pokazuje mi papiery i mówi że butla w tamtym roku straciła ważność. Byłem w szoku, instalacja zakładana w 2008 roku ( i to prawda) jednak przy kupnie samochodu nie sprawdziłem, że z używanych części! Wkurzony na maksa chciałbym zapytac co zrobic z takim fantem może ktoś z Was ma jakąś używaną butle w okolicach Tarnowa na sprzedaż, wymiana na nową kosztuje 600 zł. Albo czy można jej jakoś przedłużyć ważność?
Z góry dzieki za info:)

Można przedłużyć legalizacje o 5 lat chyba, jak podjedziesz z butla na badania albo do przedstawiciela producenta, jakoś tak słyszałęm ze jest taka możliwość ale nie robiłem tego wiec dokładnie nie wiem.

W TDT (Transportowy Dozór Techniczny) Tylko czy koszt przedłużenia nie wyjdzie większy niż zamiana na nową.

Może zadzwoń do dystrybutora sprzedającego butle, on bedzie pewnie najlepiej poinformowany. Ja kupiłem auto z takim zaświadczeniem o przedłużaniu ważności wiec nie może być az tak drogie zeby sie nie opłacało, bo ktos to zrobił.

dozór transportu drogowego czy jakoś tak... rejonowy czy cuś, dowiedz sie gdzie najbliższy, zadzwon a dowiesz sie gdzie (w którym "pobliskim" zakładzie zagazowującym) i kiedy - zjawi się ichniejszy inspektor terenowy, zadzwon do goscia z zakładu i umów sie na oddanie do legalizacji butli, oni ją wyciągną, przy inspektorze sprawdza szczelnosc wodą pod cisnieniem i inspektor wystawi ci przedłużeniena 5 lat. o ile butla nadaje sie do legalizacji bo jak stara tomozeniemiec jakiejś normy i wtedy kicha - ale to telefonicznie z gazownikiem uzgodnisz.
koszt na slasku chyba 160 zł.
tak pamietam,ale troche wódki od tego czasu upłyneło.
pzdr

w warszawie robią:

ul. Modlińska 264a
03-152 Warszawa
tel./fax: 22 819-07-22
kom.: 509 385 720
godziny otwarcia: pn-pt: 8:00-17:00

kiedys robili w kazda srode zostawialo sie butle rano a o 15 sie odbieralo ja zaplacilem 300 zl za butle holenderska ta normalna nie w kole zapasowym od gazu lpi

legalizacja w toku

w Krakowie robię legalizację na bagrowej 1 (jedynej która robi nie znalazłem innej):( w dwa dni w poniedziałek demontaż a we wtorek montaż zalegalizowanej butli (inspektor dt dojeżdża) butla w kole koszt 250 pln i 10 lat spokoju:D
pozdrawiam

Jeżeli na tabliczce jest wybity symbol KE (koniec eksploatacji)to legalizacji butli już nikt nie przedłuży

Przecież nowa butla to koszt 300zł i masz na 10 lat.
Przekładasz wielozawór i tyle.

Dokładnie w Krakowie tak stawka i taki koszt chodzi tez o producenta bo cena jest tez zależna od tego,ale z tego co wiem kazde miasto ma taki serwis więc w Tarnowie nie powinno być tego problemu :)

a nie da sie od kogos kwitka na butle pozyczyc? w kole i tak nr nie sprawdzi.... tylko nie wiem czy tak "mozna" hehe

Panowie koniec butli i wodnik, czytam że orientujecie się w sprawie legalizacji w Krakowie, w sobotę na badaniu diagnosta cofnął mi auto bo nie miałem legalizacji, w związku z tym moje pytanie do was - mam zamiar jutro z samego rana dzwonić na Bagrową, przegląd mam do wtorku a zależy mi żeby jeździć autem. Jest możliwość załatwienia legalizacji w 1 dzień, żeby np. umówić się na konkretną godzinę kiedy przyjeżdża gość z TDT albo podjechać z rana jutro na wymontowanie butli, a np. na drugi dzień po legalizacji na wmontowanie i tymczasowo jeździć na benzynie?
Z góry dzięki za odpowiedź, pozdrawiam serdecznie

słuchaj a moze papiery sa od innej butli zobacz po prostu czy na butli na dole masz wybide jakies nr i tam powinna byc data produkcji

Chodzi o to iż butla jest znanej firmy Irene która wystawiła mi papier potwierdzony przez UDT a nie TDT, żadna stacja diagnostyczna nie chce tego przyjąć więc muszę zrobić nowe badanie w TDT...
Mam butle w kole zapasowym, toroidalną, numery będą gdzieś od góry jak podniosę wykładzinę w bagażniku czy od spodu?

Numery sa od gory butli pod deklem ale z legalizacja to kilka dni trzeba czekac I moim zdaniem nie oplacalne przerabialem ten temat

butle firmy irene sa wycofane z uzytkowania, nikt ci nie podbije legalizacji musisz wymienic na nowa

Amortyzatory
Powrót