Alfa + gaz?

• Autor wątku Autor wątku bakłażan9494
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
JTS na LPG to tylko 5 generacja. Wtrysk gazu poprzez wtryskiwacze od Pb. Chyba że jakieś rozwiązanie pośrednie, gdzie silnik pracuje na obu paliwach.
Przypadek pierwszy http://www.vialle.com.pl/lpdi.html
Przypadek drugi, na przykładzie TSI http://www.fakt.pl/Czy-do-silnika-TSI-mozna-zamontowac-instalacje-LPG-,artykuly,142956,1.html
Wtrysk przez wtryskiwacze benzyny to VI generacja, piąta to faza ciekła ale pośrednio, własnymi wtryskami.
Do Alfy Vialle nie opracowało wsparcia dla jakiegokolwiek silnika w technologii VI gen. Mało tego - do grupy VAG zrobili już ze dwa lata temu 1.2, 1.4 i 1.8 - i tyle. Następnych silników nie widać i nie zanosi się chyba.

Moja Alfa jeździ na gazie fabrycznym Vialle V Gen LPI (Holandia) i kultura silnika niezmienna. Alfa pali tyle samo LPG co PB. Czego więcej chcieć, jeżdżę za pół ceny!

Moja Alfa jeździ na gazie fabrycznym Vialle V Gen LPI (Holandia) i kultura silnika niezmienna. Alfa pali tyle samo LPG co PB. Czego więcej chcieć, jeżdżę za pół ceny!

Po pierwsze - Twoja Alfa nie posiada wtrysku bezpośredniego i mówisz o instalacji V generacji. Po drugie - jeśli pali tyle LPG co benzyny - masz czym się martwić, bo jeździsz na za ubogiej mieszance.

Po pierwsze - Twoja Alfa nie posiada wtrysku bezpośredniego i mówisz o instalacji V generacji. Po drugie - jeśli pali tyle LPG co benzyny - masz czym się martwić, bo jeździsz na za ubogiej mieszance.

Radzę koledze poczytać o Holenderskich instalacjach Vialle a szczególnie V Gen. Podważając słowa specjalistów w dziedzinie tych instalacji, gratuluję wiedzy.

Radzę koledze poczytać o Holenderskich instalacjach Vialle a szczególnie V Gen. Podważając słowa specjalistów w dziedzinie tych instalacji, gratuluję wiedzy.
Oj kolego spałeś Ty na fizyce oj spałeś:P

W mojej AR sekwencja Landi zamontowana została w 2006 r. W dwulitrowym TS-ie zużycie gazu kształtuje się w granicach 10-12 l/100 km. Oprócz "rozjeżdżających" się od czasu do czasu map paliwowych nic złego się nie dzieje. Silnik obecnie ma najechane ponad 186 tys. i jak na razie jest ok. Zużycie oleju przy normalnej eksploatacji nie przekracza 1,5 - 2 litry na 10 tys. Myślę, że dobrej jakości, prawidłowo dobrana "pod silnik" i prawidłowo ustawiona instalacja LPG pozwoli na długie użytkowanie samochodu bez szkody dla trwałości jednostki napędowej. Oprócz okresowej wymiany filtrów do tej pory instalacja jest bezobsługowa.

Ja moją Alfą zrobiłem 60 tys i jest wszystko ok. Instalacje zalozyłem po zakupie autka. Lepiej jest kupić bez LPG i założyc nową instalke nie bedzie żadnych problemów jeśli bedzie dobrze założona. Co do ogólnego przebiegu to uważam że nnie ma to znaczenia jesli silnik i osprzęt jest zadbany. Zakladałem LPG do BMW które mialo na liczniku 370tys i problemów nie ma. Gdyby ktoś potrzebował to moge polecić dobrych gazownikow w Dąbrowie Górniczej na Granicznej 10

Witam wszystkich bardzo serdecznie....

Arcykor mogę prosić o namiary na Gazowników z DG ?

Co przemawia na korzyść tych a nie innych fachowców ?

Pozdrawiam

Dziękuję za gratulacje. Oczywiście dostrzegam ironię, więc odpowiem że niestety nie jestem w stanie zrewanżować się podobnym komplementem :-)

Pewnie będzie jeszcze okazja :)

http://www.auto-heart.bydgoszcz.pl/vialle.html Z właścicielem tej firmy przedyskutowałem wiele godzin, wie wszystko na temat instalacji Vialle.

Na chwilę obecną Alfa pali mi 11,7L/100km gazu jak i benzyny przy zużytej w 50% głowicy

Ostatnia edycja:
Pewnie będzie jeszcze okazja :)

http://www.auto-heart.bydgoszcz.pl/vialle.html Z właścicielem tej firmy przedyskutowałem wiele godzin, wie wszystko na temat instalacji Vialle.
A to jest jakiś argument?? Rozumiem, że wielogodzinna dyskusja ma moc sprawczą zwiększania gęstości ciekłego gazu tak, by zrównać wartość opałową benzyny i gazu nie tylko odniesioną do jednostki masy, ale również objętości? Albo inaczej - ma moc zrównania objętości jednego mola benzyny i ciekłego gazu?
Normalnie bomba. Ręce opadają.

Na chwilę obecną Alfa pali mi 11,7L/100km gazu jak i benzyny przy zużytej w 50% głowicy
I pewnie jeszcze jest Pan z tego dumny. Zapewniam, że nie będę kontynuował tej dyskusji, mając w tyle głowy ostrzeżenie, że można narazić się na to, że dyskutant sprowadzi mnie do swego poziomu, a tam pokona doświadczeniem...

Witam
JA kupiłem swoją Alfę z instalacją gazową 2-giej generacji, czyli mieszalnikową. Autko zrobiło na niej już około 130kkm i niema z nim żadnych problemów.... Silnik to 1.6 16v TS.
Pozdrowionka

(...) przy zużytej w 50% głowicy

Sorry, ale... zużyta w 50% głowica? Na jakiej podstawie wyliczyłeś/zmierzyłeś zużycie głowicy?

Witam
JA kupiłem swoją Alfę z instalacją gazową 2-giej generacji, czyli mieszalnikową. Autko zrobiło na niej już około 130kkm i niema z nim żadnych problemów.... Silnik to 1.6 16v TS.
Pozdrowionka

Jak już Twinsparki jeżdzą na instalacji z mixerem to ja nie mam więcej pytań...

Ostatnia edycja:
Witam
Pozdrowionka

Jak już Twinsparki jeżdzą na instalacji z mixerem to ja nie mam więcej pytań...

Ja swoją poprzednią 155 1,8 TS 16V również kupiłem z taką instalacją i zrobiłem tym samochodem 100 tys. km Z gazem ani z silnikiem nie było żadnych problemów a różnica w osiągach polegała jedynie na tym, że w instalacji LPG odcięcie było ustawione przy 6 tys. obrotów.

Podepnę się: jak wygląda działanie na gazie 1.4T-Jeta i 1.75TBi? Mam na myśli silniki występujące w Giulieccie

Amortyzatory
Powrót