1750 tbi

jjokocha

Nowy
Auto
emty
jak tam koledzy gaziarze, coś sie zmieniło w naszym zagazowanym kraju, macie jakies informacje czy 1750 tbi sie daje zagazować ?

no pewnie ze tak, ale wolałbym zeby to nie było tak po polsku zrobione, wiem ze nasi fachowcy najlepsi w europie, ale ja tam wolałbym jakąś włoską lub inną holenderską technologie

Stać Cie na Alfe z 1750 TBi, a na benzynkę już brakuje...? :P
Ten silnik ma wtrysk bezpośredni ( jak większość nowoczesnych silników ) i nie opłaca się w nim instalować "tradycyjnej" instalacji gazowej, która podczas pracy spala też benzynę.
A nowy rodzaj instalacji gazowej do silników z wtryskiem bezpośrednim, wykorzystujący oryginalne wtryskiwacze benzynowe ( wtryskuje gaz w fazie płynnej ) jest naprawdę drogi, także też się zbytnio nie opłaca.

Stać Cie na Alfe z 1750 TBi, a na benzynkę już brakuje...?
Ten silnik ma wtrysk bezpośredni ( jak większość nowoczesnych silników ) i nie opłaca się w nim instalować "tradycyjnej" instalacji gazowej, która podczas pracy spala też benzynę.
A nowy rodzaj instalacji gazowej do silników z wtryskiem bezpośrednim, wykorzystujący oryginalne wtryskiwacze benzynowe ( wtryskuje gaz w fazie płynnej ) jest naprawdę drogi, także też się zbytnio nie opłaca.
Może się tobie nie opłaca.
Skoro masz Alfę widmo to pewnie i silnik widmo i nie musi widzieć żadnego paliwa.
Są jednak tacy , którzy mają realne Alfy z realnymi silnikami i ponoszą realne koszty.

Może się tobie nie opłaca.
Skoro masz Alfę widmo to pewnie i silnik widmo i nie musi widzieć żadnego paliwa.
Są jednak tacy , którzy mają realne Alfy z realnymi silnikami i ponoszą realne koszty.

Racja :)
Tylko zależy jakie przebiegi ktoś robi rocznie. Jak są to przebiegi rzędu 10000km/rok, to szybko się nie zwróci montaż takiej instalacji :)
Masz JTS z LPG więc wiesz jaki jest koszt instalacji do silnika z bezpośrednim wtryskiem paliwa ;)

Masz JTS z LPG więc wiesz jaki jest koszt instalacji do silnika z bezpośrednim wtryskiem paliwa
Na dzień dzisiejszy nie znam cen , dwa lata temu (nie całe) 4500zł .Podobno staniały.

Dariusz156, błagam, zmień fotkę w sygnaturze...
Sygnaturka nie gorsza od innych a nawet większa.

Działa na osłabienie popędu lepiej niż brom
Wyczytałem na onet.pl że taka jest przyszłość naszych kobiet więc trzeba zacząć się przyzwyczajać.

Mam nadzieję, że nie dożyję już tych czasów ;) Na szczęście mojej to nie grozi, choćby z uwarunkowań czysto genetycznych :)

Stać Cie na Alfe z 1750 TBi, a na benzynkę już brakuje...? :P
To był tylko żarcik :P , a tak poza tym to mam samochód (tyle, że nie Alfę) więc wiem, że trzeba go tankować :)

Poprostu widziałem w "motorze" wyliczenia, że koszt instalacji gazowej (ok 5000zł) zwraca się gdzieś po 80 tys. km (w średniej wielkości kompakcie),
a silnik z wtryskiem bezpośrednim spala dodatkowo benzynę, to pewnie przebieg po którym się zwróci koszt montażu instalacji jeszcze zostanie przedłużony.

To samo miałem na myśli.... trzeba trzaskać niezłe przebiegi żeby to się kalkulowało. Ale kto komu zabroni :)

Na dzień dzisiejszy nie znam cen , dwa lata temu (nie całe) 4500zł .Podobno staniały.

No właśnie, Darku, mógłbym prosić o mały apdejcik ile km ma aktualnie przejechane Twoja instalacja w JTSie? Z tego co pamiętam to już spory czas temu przekroczyłeś przebieg do pierwszej, "przewidywanej" awarii układu wtryskowego benzyny, więc wychodziłoby na to, że nie taki diabeł straszny?

Poprostu widziałem w "motorze" wyliczenia, że koszt instalacji gazowej (ok 5000zł) zwraca się gdzieś po 80 tys. km (w średniej wielkości kompakcie),
Dawno przestałem poważnie traktować wszystkie gazetowe testy i wyliczenia.

a silnik z wtryskiem bezpośrednim spala dodatkowo benzynę, to pewnie przebieg po którym się zwróci koszt montażu instalacji jeszcze zostanie przedłużony.
To prawda .
Ale pomijając benzynę potrzebną na rozgrzanie auta do tych 35* no bo zwykła sekwencja też ją po to bierze to później w jeździe od 0,8L w trasie do 1,7L w mieście.

ile km ma aktualnie przejechane Twoja instalacja w JTSie? Z tego co pamiętam to już spory czas temu przekroczyłeś przebieg do pierwszej, "przewidywanej" awarii układu wtryskowego benzyny,
Założyłem ją bo miałem robić duże przebiegi (praca) stało się inaczej.
Mam około 30 000km , nie znam tej "przepowiedni" o awarii wtrysków.
Nawet nie słyszałem o awarii wtrysków w JTS-ie bez LPG
PS.
Żeby była jasność piszę tu o realnych przypadkach a nie tych teoretycznych gazetowych dyrdymałach.

Ostatnia edycja:
Założyłem ją bo miałem robić duże przebiegi (praca) stało się inaczej.
Mam około 30 000km , nie znam tej "przepowiedni" o awarii wtrysków.
Nawet nie słyszałem o awarii wtrysków w JTS-ie bez LPG

A to przepraszam, pomyliłem Ciebie chyba z kimś innym. Swego czasu była dyskusja na forum i oczywiście chodziło o przewidywania dot. JTSa, wyposażonego w instalację lpg.

Nie ma za co.
Ile ja się takich teoretycznych dyskusji naczytałem.
Jeszcze w latach 90-tych jak się pojawiły pierwsze instalacje na masową skale.
"wybuchające zbiorniki , płonące samochody , stopione głowice ,wypalone zawory."
Każdą usterkę w samochodzie można było zwalić na LPG .

Tu się nie ma co śmiać.. gaz jest niebezpieczny, a przynajmniej tak było w moim przypadku, w starej cytrynie :D reduktor zaczął mi zamarzać podczas jazdy w trasie, zatrzymałem się i zacząłem grzebać, niezważający na to że gaz gdzieś się ulatniał. Po 15 minutach, zaczęło mi się kręcić w głowie, ból niesamowity przy tym, mdłości takie że wiadomo czym się skończyło :bad: Mam nauczkę, że więcej nie grzebać przy takich rzeczach :D
Żeby nie robić offtopu, to powiem szczerze, że gdybym posiadał takie auto to nie zakładałbym w ogóle gazu. Jeżeli nie robisz jakichś ogromnych przebiegów rocznych, to tak jak koledzy pisali wyżej, prędko Ci się to nie zwróci.. No ale co kto lubi:)

Amortyzatory
Powrót