Alfa 159 1.8 16v

adikojot1

Nowy
Auto
Alfa 159 1.8 16V 140KM
Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum.!

Chciałem poinformować,że dzisiaj dołączam do waszego WSPANIAŁEGO i znanego w sieci grona osób KOCHAJĄCYCH ALFY.!!

Chciałbym na wstępie zaznaczyć,że jestem tutaj nowy i proszę o minimum wyrozumiałości
96.jpg

Moje auto które dzisiaj zakupiłem to Alfa 159 w wersji z silnikiem 1.8 16V (czytałem inne posty -wiem ,że silnik GM)

Autko z 2008 roku o dziwo po sprawdzeniu w Serwisie całkowicie w Oryginale jeśli chodzi o szyby i lakier.

Ponieważ do tej pory fanatyzowałem się Fiatami (było ich trochę - same MultiJety),pewnie usłyszę ,że cofnąłem się do poprzedniej epoki
96.jpg

W każdym razie bardzo zależało mi na aucie w miarę bezpiecznym ,pozbawionym egr'ów,turbin,dwumasów i klap gaszących. (oczywiście nie krytykuję ich posiadaczy - każdy ma to co mu pasuje)

Chciałbym zaciągnąć o was trochę wiedzy na temat awaryjności i ewentualnych bolączek tego auta.(trochę czytałem ,ale często posty schodziły na iny temat)
Samochód jak wspomniałem w oryginalne ,z oryginalnym przebiegiem 109.000km.

Jak sprawa tyczy się takich rzeczy jak :

1.Regulacja zaworów - podobno dużo ,ale ile i czym się to objawia.?
2.Jak z częściami - które należą do szczególnie drogich.?
3.Jak samochód radzi sobie z instalacją BRC (zastanawiam ,się ale nie wiem czy założę - podczas powrotnej drogi 6.1L/100km po trasie)
4.Jak z tym silnikiem,awaryjny.? (Rozmawiałem z mechanikiem który prowadzi warsztat serwisowy Opla - ja słyszałem,że to naprawdę bardzo udana jednostka,ale bez osiągów)
5.Jakie elementy zawieszenia brać ewentualnie pod uwagę (jakie są mniej więcej koszta ,bo ciężko coś na allegro.pl znaleźć np na stronę przód i na stronę tył)
6.Które z części są szczególnie drogie w porównaniu do aut klasy podobnej
96.jpg

7.Jak z rozrządem - kolizyjny silnik czy nie.?
8.Jaka jest mniej więcej cena kół rozrządu )chyba od zmiennych faz - tak mi coś dzisiaj tłumaczono,że podobno jedno koło 500zł ,a są 2x)
9.Gdzie warto zaopatrywać się w częsci itp rzeczy.?

Dziękuję za wszystkie informacje które 'świeżakowi' będę przydatne ,a ze swojej strony również w miarę wiedzy jeśli będę mógł pomóc to z miłą chęcią pomogę :)

Witam nowego kolegę :). Skąd kolego jesteś. Zapraszamy na spoty i dołączenia do grupy LKAR na fejsie :D

Hej witam na forum i w społeczności prawdziwą kopalnię wiedzy o modelu i silniku masz w dziale 159 myśle że bez kłopotu odnajdziesz odpowiedzi na swoje spytania. Oraz proponuje wstawić opis oraz oczywiście fotki nowego zakupu w dziale Nasze belle.

Pozdrawiam i gratulować zakupu

Witam nowego kolegę :). Skąd kolego jesteś. Zapraszamy na spoty i dołączenia do grupy LKAR na fejsie :D

Witam,witam.!

Lublin wzbogacił się o 159-tkę :)

Hej witam na forum i w społeczności prawdziwą kopalnię wiedzy o modelu i silniku masz w dziale 159 myśle że bez kłopotu odnajdziesz odpowiedzi na swoje spytania. Oraz proponuje wstawić opis oraz oczywiście fotki nowego zakupu w dziale Nasze belle.

Pozdrawiam i gratulować zakupu

Tak jak wspominałem przejrzałem forum,ale temat generalnie schodzi na porównanie do diesla :) (chyba,że kiepsko u mie z czytaniem ze zrozumieniem).

Chciałem wysłuchać waszych obiektywnych opinii ,bez porównywania do diesla :),chodzi o tematy j/w. :)

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót