moonraker3 ja jako amator uczę się Lightroom'a na zasadzie prób i błędów oraz z tutoriali na YT np. takich jak ten
http://www.youtube.com/watch?v=hOO5D...blleg&index=13
przeglądam też dużo zdjęć na Nikoniarze.pl bo w komentarzach pod fotkami można się wiele dowiedzieć o błędach jakie popełnił autor, choć podejrzewam że jako użytkownik Nikona znasz to forum.
Po oglądasz na pewno coś podpatrzysz. Lightroom nie jest trudny bo to tylko zabawa suwaczkami i obserwowanie wyniku.
Jeśli chodzi o fotografię, kadrowanie i pomysły na zdjęcia mogę polecić ci fajną serię książek "Sekrety mistrza fotografii cyfrowej" autor Scott Kelby, z racji tego że jest to seria książek proponuję zacząć od pierwszej czyli "195 ujęć Scotta Kelbyego". Fajnie się czyta napisana bardzo prosto i zrozumiale sam mam 3 części teraz chyba jest już 4.
Kupisz w Empiku albo w księgarni na Jagielońskiej ewentualnie Allegro, koszt mały bo chyba niecałe 40 zł.
Z RAW Therapee nie korzystałem, pierwszym programem był Nikon Capture NX dostałem na płytce razem z aparatem ale jakoś mi się ciężko było nauczyć i zrezygnowałem na rzecz Lightrooma.
ooo sorry miało być już o Alfach a ja przynudzam o zdjeciach :/
Z nowości o Alfie dzisiaj zakupiłem interfejs ELM 327 Bluetooth mam nadzieję, że sie do czegoś nada