• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Stuki z przedniej czesci auta

Jabolek

Nowy
Auto
AR Giulietta (SAVALI) 2.0 TCT 215KM 405 Nm
Witam!

Mam maly dylemat...
Jak slychac na filmiku : https://www.youtube.com/watch?v=GP2E_audZDw cos mi stuka, strzela i to coraz glosniej i czesciej.

Bylem w serwisie i oczywiscie nic wtedy sie nie dzialo wiec zabardzo nie mogli powiedziec co jest nie tak a sprawdzili zawieche, hamulce i inne rzeczy czy wszystko w porzadku. Teraz podesle im filmik i moze cos wymysla...

W sumie trwa to juz hmmm kiedy Julka miala przejechane gdzies z 30 tys. gdy wyjezdzalem z garazu podziemnego wiec przed wzniesieniem kiedy skrecalem lekko kolami slyszalem wtedy podobny dziwek tylko duzo duzo cichszy niz teraz. i to bylo raz na jakis czas.

Teraz praktycznie dzieje sie tak przy normalnej jezdzie ( niestety tylko nie gdy jade do serwisu :P )

Slychac to i czuc na pedale hamulca tylko gdy hamuje sie i juz jest sie gdzies przy predkosci 20-30 km max powyzej nie slychac...albo tak jak na filmie lekko to przodu i hamulec i lekko na wstecznym i hamulec.
musze wspomniec ze nasililo sie to po wymianie tarcz i hamulcow...potem obnizalem zawieszenie i wydaje mi sie ze jakos sie nasililo ale mozliwe ze poprostu z czasem sie nasilalo.

Ma ktos moze cos podobnego albo ktos wiec co to moze byc?

Pozdrawiam!

Ostatnia edycja:
Jedyne co mi się nasuwa to wybity łącznik stabilizatora - jak zrobisz "test łosia" to też słychać?

Jedyne co mi się nasuwa to wybity łącznik stabilizatora - jak zrobisz "test łosia" to też słychać?

nie wlasnie nic nie slychac...tylko w momencie gdy hamuje nawet na prostych kolach bez skrecania kierownica i to przy niskiej predkosci gdzies do 30 km/h...
cos musi byc bo przeciez do bardzo glosno slychac hmmmm

klocki w zaciskach dobrze trzymają któryś nie lata ?????

tak, niby z hamulcami jest wszystko ok...od wczoraj juz stuka przy wiekszych predkosciach nawet...gdzies juz przy 60-70 czasami stuknie....trzeba podjechac do serwisu jeszcze raz, teraz coraz czesciej slychac wiec powinni zlokalizowac problem

W koncu znalezli co nie tak... ktos kiedys przy zmianie kol na zimowe wkrecil za krotka srube chyba I ona narobila balaganu... praktycznie jezdzilem bez jednej sruby na lewym przednim kole na zimowkach...bo ona trzymala tylko za jeden zabek gwintu...a zimowki zawsze zmienialem w tanich serwisach nie w aso...teraz przez baranow musialem wydac 561 eur...kurde...ponoc caly dysk byl poluzowany od mocowania kola bo sie wyrobil...dlatego tak szczelalo przy hamowaniu...a ja w trasie PL NL juz ze 3 razy bylem I to jadac bardzo szybko...ponic kolo moglo odkrecic sie w kazdej chwili takie luzy

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
..a zimowki zawsze zmienialem w tanich serwisach nie w aso...teraz przez baranow musialem wydac 561 eur......

No to zaoszczędziłeś.. Ale na to nie ma reguły to nie musi być ASO ale porządny serwis oponiarski - tam gdzie pracują odpowiedzialni ludzie, nikt mi nie wmówi że gość co dokręcał koło nie wiedział że śruba nie trzyma prawidłowo. Mojemu koledze nie dokrecili kół w ASO Avanti w Piasewcznie na szczescie szybko zauwazył

no porazka...w sumie tam pare eur taniej...ale sam fakt ze barany nie wiedza co robia mnie wkurza. Teraz to bede kazdemu na lapy patrzyl :)

Teraz wiem jakie moga byc tego skutki, kiedys myslalem ze o, bez jednej sruby tez mozna jezdzic :P

No to zaoszczędziłeś.. Ale na to nie ma reguły to nie musi być ASO ale porządny serwis oponiarski - tam gdzie pracują odpowiedzialni ludzie, nikt mi nie wmówi że gość co dokręcał koło nie wiedział że śruba nie trzyma prawidłowo. Mojemu koledze nie dokrecili kół w ASO Avanti w Piasewcznie na szczescie szybko zauwazył

a ja chciałem wesprzeć nowy biznes sąsiada (stacja kontroli + warsztat + kółka) i dzieciarnia okoliczna przemianowana na mechaników (no - teraz już 20+) zmieniła mi kółka z MOMO - lato na oryginalne - zimowe ZOSTAWIAJĄC na 1 pierścień centrujący - coś z 5mm.
Zrobiłem tak ze 30km, az jakiż wystraszony kierowca podszedł na światłach mówiąc że koło mi zaraz odpadnie. Latało ona boki aż (nie)miło, chociaż przykręcone było solidnie - ale KRZYWO. Nic nie było czuć w samochodzie, multilink z tyłu widocznie tłumił. Masakra, niedzielne południe po Zaduszkach, środek wsi, z tyłu samochodu żłobek/przedszkole.
Wg ASO nic się nei zepsuło, chociaż wydaje mi się że łożysko się odzywa (słabe są, jedno z przodu już wymieniłem po nagłym ataku krawężnika zeszłej zimy)

tak wiec potwierdzam - dobry serwis to podstawa.

Nie no - muszę to napisać...
Co to za science-fiction, że jak są 4 śruby, a nie 5 to nagle się od tego tarcza/piasta krzywi. No ludzie...

Fakt, powinny być wszystkie (fakt niepodważalny), ale jak będą 4, to NIC się nie stanie... Jestem w stanie uwierzyć, że gwint w piaście uszkodzili złą śrubą (chociaż to też by było możliwe raczej tylko w przypadku śruby o innym skoku gwintu, no albo klucza z 2-metrową przedłużką, żeby żeby udało się tak dociągnąć felgę, żeby śrubą z gwintem o dobrym skoku zmielić gwint w piaście). Zwichrować tarczę też jest raczej ciężko.

Ps: Z mojego doświadczenia - trasa Sosnowiec-Brela (1100km): W Chorwacji ktoś chciał mi podprowadzić felgi w Seacie, na szczęście tylko jedną śrubę zakosił. Przejechałem całą drogę z Chorwacji do Polski na 4 śrubach i co, i nic.

Tu nie Onet, ani Fakt - nie piszmy głupot...

Ostatnia edycja:
chcialbym aby bylo tak jak napisales to nie musialbym wywalac prawie 600eur...lecz niestety w moim przypadku taki byl tego final :(
Musze Ci tez powiedziec ze ja przejechalem na tym nie tak jak ty 1500 km tylko conajmniej 40tys km! bo jak pamietam poruszalem ten temat z dziwnym stukiem przy hamowaniu juz ho ho ho czasu temu :) a to jest roznica :)

Pozdrawiam niewierzacych :)

Ostatnia edycja:
Jednymi słowy miałeś szczęście w nieszczęściu... Mogło się to skończyć bardzo źle. Dlatego polecam zawsze jak oddajecie auto na wymianę kół, czy coś związane ze zdejmowaniem, sprawdźcie najlepiej sami dokręcenie śrub. Klucz w rękę i każda śruba w każdym kole po kolei, ja zawsze dla pewności zawsze tak robiłem. Dobijałem nogą lekko i jak się nie ruszyło, to znaczy że jest wkręcona, jak poszło to znaczy że słabo i po prostu sam skręcałem na nowo :)

Zamiast nogi polecam klucz dynamometryczny.

Amortyzatory
Powrót