[Giulietta] dpf

Ja mam już 138kkm i nie było wypalania ani razu za mojej kadencji

Widocznie kolega tyle jeździ ze dpf się wypala w czasie jazdy niezauważony. Mnie nigdy nie dopadło wymuszone wypalanie z kontrolką na budziku. Wypala się przy normalnej jeździe m/w raz na bak, czasem mniej. Po 88k km poziom zajętości dpf mam 28% co uważam za wyśmienity wynik (dpf mam w drugim samochodzie, Alfa wolna od tych eko wynalazków). Jak będzie się zbliżał do 100% to czeka go wymiana, albo partyzanckie czyszczenie siakąś chemią. Usunąć nie pozwolę bo jeżdzę po krajach gdzie to jest karalne.

jeździłem julka i nie zauważyłem różnicy w czasie wypalania a na postoju nie miałem okazji :D teraz mam audi i jest to zauważalne podczas jazdy obroty idą auto nie jedzie ale tragedia nie ma

Ostatnia edycja:
Pytanie. Co ile wypala się DPF w zdrowej Julce 2.0 140KM/170KM

1) W trybie miejskim
2) W trybie trasa
3) W trybie mieszanym

?

Miasto 280/300
Trasa 400/550
Mieszany 350/360
Na start 16% zapełnienia a wypalanie między 75 do 110, po włączeniu trybu dynamic przy 80% w górę i ostrym przyspieszaniu prawie zawsze włączy się wypalanie. Przebieg 240tys i auto po programie,wywalony EGR(co nie wpłynęło na przebiegi wypalen

Miasto 280/300
Trasa 400/550
Mieszany 350/360
Na start 16% zapełnienia a wypalanie między 75 do 110, po włączeniu trybu dynamic przy 80% w górę i ostrym przyspieszaniu prawie zawsze włączy się wypalanie. Przebieg 240tys i auto po programie,wywalony EGR(co nie wpłynęło na przebiegi wypalen
Dzięki za odpowiedź. To normalne wyniki dla Julki czy da się robić większe przebiegi z DPF?
Widziałem ostatnio Julkę na sprzedaż, miała srogo uwalone sądzą końcówki wydechu. Czy to informacja że w aucie DPF to już historia?

Napewno tak,u mnie jest zero osadu,nawet nie ma śladu po sadzy,takie przebiegi z tego co słyszałem w 2.0 to norma,bo DPF jest mały.

Napewno tak,u mnie jest zero osadu,nawet nie ma śladu po sadzy,takie przebiegi z tego co słyszałem w 2.0 to norma,bo DPF jest mały.
Może tak być. W moim obecnym aucie pucha jest dwa razy większa więc przebiegi w trasie potrafiły dochodzić nawet do 800 km. Oglądałem filmik na YouTube na którym pokazano zapluty sądzą wydech w eko dieslu. Przyczyną był pęknięty wkład ceramiczny DPF. Dodatkowym objawem było rzadsze wypalanie filtra.
Warto podczas oględzin diesla mieć ze sobą MES lub AlfaOBD żeby zweryfikować stan filtra oraz wtryskiwaczy.

U mnie (140cv) wg MESu pokazuje średni przebieg pomiędzy ostatnimi wypalaniami około 500-550km. Jeżdżę ostatnio ale dość miasto + od czasu do czasu jakąś dłuższą trasę.

Amortyzatory
Powrót