www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie
> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y
Warto spróbować, tylko płukankę warto potrzymać na gorąco z 30-60min jeśli była lana KPE. Polecam estrową płukankę Oilem ReleaseTech PowerFlush z TBN 30, na której można także delikatnie pojeździć np trasę do serwisu przed wymianą oleju.
Przesiadłem się z Motula 5W40 na Shell'a 0W30 jakieś 1000 km temu.
Zwykła płukanka 15 minutowa przed wymianą, przebieg 90 tys. km.
Nie zauważyłem żadnej różnicy, ale pewnie silnik będzie miał "lżej" przy niskich temperaturach.
Jakiś powód zmiany specyfikacji przez Fiata musiał być, więc lepiej lać 0W30 do naszych MA.
Ja też mam wlany ten olej. Zrobiłek ok 5 tysięcy. Jestem naprawde zadowolony ze stosunku cena = jakość. Oleju nie ubywa. Robiłem płukankę LM. Przy okazji wymiany filtrów porównałem filtr powietrza od Filtrona i Manna (kupiłem manna wyciągnełem z auta Filtrona) i wg. mnie kropka w kropkę to samo.
Witajcie![]()
Niedawno stałem się posiadaczem Mito QV, z 2010 roku. Silnik ma ok 180 tysięcy km przebiegu, miał już przy 70 tysiącach wymieniony moduł multiair.
Po naklejkach wychodzi na to, że od nowości zalewano go Selenią 5w40, co 20-30 tysięcy kilometrów.
Przejrzałem poprzednie dyskusje i szczerze mówiąc mam lekki mętlik co do wyboru oleju![]()
Czy jest sens zmienić olej na 0w30 shell helix(taki polecił mechanik) czy też pozostać przy 5w40?
Druga kwestia, dotyczy dodatku AR9100 - czy powinno go się stosować przy jednym i drugim oleju?
Gratulacje fajnego auta.
Dobrze będzie AR9100 stosować obojetnie co zalejesz czy C2 czy C3 ale najpierw warto byłoby wypłukać ten silnik jak najlepiej. Polecam ww Oilem dodać 1 puszkę rozgrzanego oleju i pojeździć przynajmniej 30 minut i wtedy wymiana filtra i oleju na nowy z AR9100
Witam wszystkich, szybkie pytanie: Millers Oils CFS 5W40 NT+ do Giulietty QV (mapa na 300hp), ma sens?
Pytam się, ponieważ we wcześniejszych postach widziałem wzmiankę o Penrite Enviro+ oraz Motul 8100 X-CLEAN, (właściciel podczas ostatniej wymiany oleju zalał w/w Motul 5w30 8100 X-CLEAN)
z góry dziękuję za odpowiedzi