[Giulietta] Giulietta - Jaki olej?

Odezwę się na dniach, w końcu zaczynamy działać normalnie ;)

Pablo,
fajny ten pomysł z zestawem filtrów.

http://oilserwis.pl/507,pl_zestaw-filtrow-mann-alfa-romeo-giulietta-14-bifuel-14-tb-weglowy.html

Będę pamiętał za 10k przebiegu :)

- - - Updated - - -

Eneos ma w PL umowę z Subaru i dlatego. Generalnie to oleje GIII / HC z zddp o niskim poziomie siarki i niskim TBN szczególnie jak na full saps. Dzięki wysokim indeksom lepkości wykazują trochę niższe spalanie ale niestety są bardziej podatne na ścinanie i utratę lepkości przy upalaniu chociaż na tor się raczej nie nadają...

Wlyszkow, jaki full saps ?
http://eneos.jpoils.pl/sklep/eneos-sustina-eneos-sustina-5w40-4-litry-o_l_93_35.html
Wszystkie sustiny są c3 za wyjątkiem tej 0w50 :P
Ale dzięki za info. Tak coś mi świtało że to GTL+ jest :P

Chce zmienić olej w Giulietta 1.4MA 170 przebieg 49000 .Jaki olej polecacie ,samochód normalna jazda ale bardzo dynamiczna.Jaką płukankę zastosować lany była olej Selenia zalecany przez producenta rocznik alfy 2013.Olej wymieniany co roku,przebiegi ok 15000 rocznie.

Selenia 5W40 Olej Selenia StAR P. E. Pure Energy

a co powiecie o Oleju Gulf Formuła ULE leje to do 159 i jestem bardzo zadowolony, ale MA to specyficzny silnik...

Hej, posiadam przerobioną Julkę (oryginał 2.0JTDM 170KM) na 210KM/450Nm bez DPFu i EGRa. Jaki teraz wlać olej? Kiedy miałem DPF'a jechałem na Selenii, ale chyba czas na coś lepszego?

Hej, posiadam przerobioną Julkę (oryginał 2.0JTDM 170KM) na 210KM/450Nm bez DPFu i EGRa. Jaki teraz wlać olej? Kiedy miałem DPF'a jechałem na Selenii, ale chyba czas na coś lepszego?

W tych silnikach najlepiej sprawdza się Millers Oils z serii Eenergy Efficient.
Jeśli chcesz coś innego, to proponował bym Penrite HPR 5w40 + do tego Archoil AR9100.
Niestety 2.0 nie jest tak pancerny jak jego poprzednik 1.9, i trzeba o niego bardziej dbać.

Chce zmienić olej w Giulietta 1.4MA 170 przebieg 49000 .Jaki olej polecacie ,samochód normalna jazda ale bardzo dynamiczna.Jaką płukankę zastosować lany była olej Selenia zalecany przez producenta rocznik alfy 2013.Olej wymieniany co roku,przebiegi ok 15000 rocznie.

Czołem!

Po 60k (i 3 poprzednich wymianach na - niestety - Selenia PE) wypłukałem (20 minut) AR2820, wlałem Amsoil AZO 0w30 + AR9100.

Silnik jest tak cichy, że "na światłach" mam podejrzenia, że gaśnie (a start-stop "się zepsuł" i już od dawna nie przeszkadza, bo to totalna porażka w połączeniu z automatem).

Specjalne podziękowania dla Kolegi wlyszkow'a!

Czołem!

Po 60k (i 3 poprzednich wymianach na - niestety - Selenia PE) wypłukałem (20 minut) AR2820, wlałem Amsoil AZO 0w30 + AR9100.

Silnik jest tak cichy, że "na światłach" mam podejrzenia, że gaśnie (a start-stop "się zepsuł" i już od dawna nie przeszkadza, bo to totalna porażka w połączeniu z automatem).

Na czym polega fenomen tego oleju z technicznego punktu widzenia? Bo jest to chyba dość niszowa marka? W czym i jak bardzo jest lepszy od podobno stosunkowo dobrej Selenii Digitek 0W30?

Na czym polega fenomen tego oleju z technicznego punktu widzenia? Bo jest to chyba dość niszowa marka? W czym i jak bardzo jest lepszy od podobno stosunkowo dobrej Selenii Digitek 0W30?

Ma więcej syntetyku w syntetyku :P w sumie to 100% syntetyku ;) Bo ja wiem czy taka niszowa ? Jakoś to leje od kilku lat i na forach też jest znana. A w czasach internetu można ściągnąć z całego świata (ale tutaj akurat nie ma problemów z dostępnością w Polsce)

- - - Updated - - -

Czołem!

W poprzednim aucie miałem ams 0w20+ar 9100 w wolnossacej pierdziawce 1.4 i jak czasem jeżdżę jeszcze tym autem okazjonalnie to też się zastanawiam na początku czy na luzie pracuje ten silnik czy nie :P

Hej. Pomóżcie mi proszę z wyborem filtra do mojej juleczki, bo jest ich kilka. Filtron, mann, ufi: który najlepszy, a może to obojętne.
Olej to będzie selenia digitek

Hej. Pomóżcie mi proszę z wyborem filtra do mojej juleczki, bo jest ich kilka. Filtron, mann, ufi: który najlepszy, a może to obojętne.
Olej to będzie selenia digitek
a ja myślę że jaki nie włożysz z tych co wymieniłeś, krzywdy silnikowi nie zrobisz. krzywdę silnikowi (czy tak układowi MA) robił sam Fiat, zalecając selenię star pe 5W40, na szczęście zmienili na Digitek a ten na forum jest uznawany za naprawdę dobry olej do tego silnika.

a ja myślę że jaki nie włożysz z tych co wymieniłeś, krzywdy silnikowi nie zrobisz. krzywdę silnikowi (czy tak układowi MA) robił sam Fiat, zalecając selenię star pe 5W40, na szczęście zmienili na Digitek a ten na forum jest uznawany za naprawdę dobry olej do tego silnika.

Powtórzę to po raz kolejny, są zdecydowanie lepsze oleje od Selenii.

- - - Updated - - -

.

Oczywiście że są, choćby Millersy które Ty lubisz/sprzedajesz etc, tylko akurat Selenia Digitek wg wielu znawców tu z forum jest całkiem dobra (w przeciwieństwie np do Seleni Star PE) i tylko to miałem na mysli.

Oczywiście że są, choćby Millersy które Ty lubisz/sprzedajesz etc, tylko akurat Selenia Digitek wg wielu znawców tu z forum jest całkiem dobra (w przeciwieństwie np do Seleni Star PE) i tylko to miałem na mysli.

Jasna sprawa, jak na Selenię jest całkiem ok.

Amortyzatory
Powrót