[Giulietta] Giulietta - Jaki olej?

Szybkie pytanko, mam silnik 1.4 MA w MiTo z 2010r. Wcześniej auto jeździło na Selenii PE 5w40, a teraz chciałbym zmienić na Millers Oils Energy Efficent 5w30 z normą C3 (taka jak selenia). Do tego zrobię płukankę i wymienię śrubę z podkładkami na turbinie. Auto ma 123k przebiegu. Będzie to działać czy zły olej wybrałem?

Ja teraz przy zmianie za ok miesiąc w ciemno leję 0w30 bo w mroźne dni aktywator na seleni 5w40 wydawał jęki i nie mam zamiaru pomagac mu paść.

Szybkie pytanko, mam silnik 1.4 MA w MiTo z 2010r. Wcześniej auto jeździło na Selenii PE 5w40, a teraz chciałbym zmienić na Millers Oils Energy Efficent 5w30 z normą C3 (taka jak selenia). Do tego zrobię płukankę i wymienię śrubę z podkładkami na turbinie. Auto ma 123k przebiegu. Będzie to działać czy zły olej wybrałem?

Chyba trochę bez sensu zmieniać olej z 5W40 na 5W30, bo ma taką samą lepkość na zimno, a niższą na gorąco. W dużym skrócie na gorąco gorzej smaruje.
Jeżeli już to 0W30 jak kolega wyżej napisał.

Super, dzięki wielkie Piotrek1983 :) Już piszę do sklepu żeby wysłali mi Selenię Digitek 0w30, którą polecali inni na forum. 4 litry mam nadzieję, że wystarczą?

TBi 80tys km przebiegu do tej pory na seleni ale na szczęście wymiana co rok
Chciałem teraz czymś lepszym zalać z lektury mam 3 typy ale im więcej czytam tym mniej wiem

1 Ravenol VMO 5W40
2 SPECOL Spec Premium C3 Synthetic 5W40 5L + Archoil AR9100
3 EUROL FLUENCE 5W40 5L + Archoil AR9100

TBi 80tys km przebiegu do tej pory na seleni ale na szczęście wymiana co rok
Chciałem teraz czymś lepszym zalać z lektury mam 3 typy ale im więcej czytam tym mniej wiem

1 Ravenol VMO 5W40
2 SPECOL Spec Premium C3 Synthetic 5W40 5L + Archoil AR9100
3 EUROL FLUENCE 5W40 5L + Archoil AR9100

mam to samo, do silnika 1.4 170 z przelotem 150tys który pewnie (bo tego nie wiem) miał wymieniany olej co 30tys. i chciałbym mu strzelić porządna płukanke wylać to dziadostwo co tam siedzi i zalać jakiś dobry olej, czytałem prawie cały wątek ale jak olei tak zdań więc przydało by się aby ktoś kto już to robił podpowiedział cos;) W znajomym sklepie z olejami polecono mi:
Millers Oils EE Longlife 5W40 5L
BG 109 Profesjonalna płukanka do silników 325ml

co o tym myślicie?;)

Przy wyborze oleju patrz również na specyfikacje jaką zaleca producent. Cytat z książki serwisowej:
"Olej całkowicie syntetyczny o lepkości SAE 5W-40, ACEA C3 Kwalifikacja FIAT 9.55535-S2."
Przy wyborze oleju patrz, żeby spełniał te 3 normy. Millers Oils EE Longlife 5W40 nie ma kwalifikacji FIAT 9.55535-S2 - ja bym go nie zalał.
Osobiście leje do Mito MOTUL 8100 X-CLEAN C3 5W40 i polecam.

Przy wyborze oleju patrz również na specyfikacje jaką zaleca producent. Cytat z książki serwisowej:
"Olej całkowicie syntetyczny o lepkości SAE 5W-40, ACEA C3 Kwalifikacja FIAT 9.55535-S2."
Przy wyborze oleju patrz, żeby spełniał te 3 normy. Millers Oils EE Longlife 5W40 nie ma kwalifikacji FIAT 9.55535-S2 - ja bym go nie zalał.
ok dzięki za info;)

Jezdzilem Giulietta 1.4 MA prawie 8 lat, modyfikowana na ponad 200 KM. Od mniej wiecej 50 tys. przebiegu do 112 tys. (przy takim sprzedalem) lalem Millersa EE Longlife 5W40 na zmiane z Motulem 8100 X-Clean, zmienialem co ok. 10 tys., na obu dzialal bezproblemowo i oba moge polecic, zdecydowanie lepsza praca niz na Selenii

A jakie konkretnie te oliwy? spełniają jakieś normy fiata czy nie bardzo?;)

A po co mają spełniać normy, które w większości są podyktowane jakością dymu z wydechu ?
Przecież napisałem, że to NASZE testy, nie zalecenia producenta, które w większości są ..........

A po co mają spełniać normy, które w większości są podyktowane jakością dymu z wydechu ?
Przecież napisałem, że to NASZE testy, nie zalecenia producenta, które w większości są ..........

no też mi się wydaje że te normy o kant dupy można sobie...;) ja jak szukam oleju to analizuje parametry mniej więcej do tego zadeklarowanego przez producenta i ew szukam czegoś lepszego;)

no też mi się wydaje że te normy o kant dupy można sobie...;) ja jak szukam oleju to analizuje parametry mniej więcej do tego zadeklarowanego przez producenta i ew szukam czegoś lepszego;)

Dokładnie tak to wygląda.
Normy jakościowe olejów są ważniejsze niż oficjalne aprobaty producentów, które mają za zadanie wyciągać kasę, żeby dany produkt je spełniał ;)

Czytam, czytam... Coś już wiem, a na pewno wiem, że nic nie wiem ;)
W czerwcu kupiłem Giuliettę 1.4 MA 170 KM, 2013 r, przebieg 80 000km. Zalewana Selenią, raczej częściej, niż co 30 kkm (mam nadzieję...)
Moduł MA wymieniony w 2017 w ramach gwarancji.
W listopadzie przyszedł czas corocznego serwisu.
Poprawcie mnie, jeśli mój plan jest zły lub niekompletny:
- śruba turbo - jeśli jest sitko - wyczyścić, jeśli nie ma sitka - tak zostawić
- czyszczenie odmy
- czyszczenie filtra MA
- wymiana oleju na np. Millers EE 5w40, Enviro+ 5w40, Motul 8100 x-clean+ 5w40 (który z nich? pod ręką mam Motula)
- oczywiście wymiana filtra oleju
- czy trzeba zrobić "coś" w komputerze po takim serwisie?
- coś jeszcze?
Wiem, odpowiedzi już padały, ale gdyby ktoś z piszących przeczytał ostatnie 50 stron w tym czy podobnym wątku, mógłby znaleźć informacje mocno niespójne.

Ostatnia edycja:
Witam posiadam giuliette 1.4 Multi Air 170km i czytam że lepiej zmienić na 0w30. Obecnie mam 5w40. Jednak obawiam się że po takiej zmianie auto zacznie mi pić dużo oleju. Przebieg auta to 183000km. Czy ktoś może się wypowiedzieć jak jego auto zniosło taką zmianę?

Bez dobrego płukania taka zmiana może się nie udać. Warto użyć Oilem ReleaseTech Power Flush to nowoczesna mocna płukanka na bazie estrów. 1 godzina na gorąco i czasami podnosić obroty.
Olej bym najpierw sprawdził 0W30 z normą 504 507. One maja wyższą lepkość HTHS niż inne 0W30. Z tańszych Shell. Z dobrych na PAO np. Eurol Syntence.

Ja na czystym silniku stosowałem nawet 0W20 bez ubytków.

Ostatnia edycja:
Tak, płukanka obowiązkowo ale czy po takiej zmianie na 0w30 zużycie od wymiany do wymiany mocno nie wzrośnie?
Myślałem nad Motulem czy polecacie jakiś inny?? Chciałbym coś do 180 zł.
// edit. Ew czy pozostać już przy 5w40?

//Edit 2
Piszesz o tym?
Olej SHELL Helix Ultra 0W30 ECT C2/C3, 4 litry

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót