[Giulietta] Giulietta - Jaki olej?

Cześć,

Przeczytałem chyba połowę tego wątku i mam straszny problem ze zrozumieniem co kto zalewa do którego silnika. Temat jest ogólny więc miesza się kilka tych silników. Chciałbym porozmawiać o TBI, wersji polifotwej 940B2000.

1. Producent zaleca zalewać go olejem 9.55535-GH2. Z tego co widziałem na stronie Motula 8100 X-Clean 5W40 spełnia te norme. Jak z innymi olejami? Czy to jest istotne czy olej ma norme GH2, czy S2 jeśli jest z tz. wysokiej półki?
2. Jaki jest wasz generalny pogląd na dodatki do oleju w tym konkretnym silniku. Widziałem kilkukrotnie że przewija się tutaj AR9100. Co z AR9200 i 9400? Czy polecacie coś tych albo innych firm? Jaki jest oczekiwany efekt użycia tego produktu? 200ml to dużo jak na 4,5 litra oleju w tym samochodzie.

Bagnet w TBI to jest dramat. Dużo czasu mi zajęło żeby zrozumieć jak tam mierzyć olej. Nie spodziewałem się że da się tak skomplikować tak prosty proces. Szkoda też że nie dodają żadnej informacji na ten temat w instrukcji.

Będę wdzięczny za opinie właścicieli samochodu z tym magicznym silnikiem.

Ps. Przydało by się przypięcie niektórych postów jako głównych

Ostatnia edycja:
AR9200V2 jak najbardziej się sprawdza w tych silnikach także. AR9400 jest raczej do wolnossących.

Bagnet w TBI to jest dramat. Dużo czasu mi zajęło żeby zrozumieć jak tam mierzyć olej. Nie spodziewałem się że da się tak skomplikować tak prosty proces. Szkoda też że nie dodają żadnej informacji na ten temat w instrukcji.
Ja wyciągam bagnet na noc i wkładam go rano i jest git:cool:

Wystarczy że na zimnym silniku wyjmiesz bagnet na 5 minut wszystko z prowadnicy spłynie i będzię wiadomo ile jest:)z wyciąganiem na noc bagnetu też niezły patent:D

Szanowni Koledzy, może kogoś zdenerwuję ale leję MOTUL 0w30 od 7 lat, wymieniam go z filtrem raz w roku, na dolewki starcza 0,5l tj. na ok 15000km. Oprócz tego nic absolutnie nic w motorze 1,4 MA nie robię. Autko śmiga że cacy a przejechało ponad 120tyś km. Aha świece co 30tyś. km. Po prostu porządna konstrukcja.

Moj kolega jeżdził MA na 5W40 no i moduł świrował.
Teraz 0W40 i wymiana co 10 tyś razem z płukanką i problem nie występuje.

Raz dałem 5w30 i silnik miał bardziej metaliczny głos i był mniej elastyczny wróciłem do 0w30 - spokój. Moim zdaniem MA 1,4 to bardzo udana konstrukcja i dużo wybacza. Wymiana oleju raz w roku konieczna.

Moj kolega jeżdził MA na 5W40 no i moduł świrował.
Teraz 0W40 i wymiana co 10 tyś razem z płukanką i problem nie występuje.

No ja też zmienię na 0W nastepnym razem, bo widać różnice w pracy silnika i 100% jestem pewny że to gęstość oleju. Jak jest tak 1st-5st to po zapaleniu lekko nierówno pochodzi przez 5sek i to nie zawsze i poźniej ładnie, natomiast przy -5 do -10 to potrafi go pokrztusić dłużej, więc 100% olej. Jeszcze robiłem jeden test jak jest zimno bardzo, zapaliłem go na dosłownie 15-20sek i od razu zgasiłem, poczekałem kolejne kilkanaście sekund i zapalałem go ponownie i objaw wyżej opisany nie występował. Czyli krótko mówiąc olej 5W jest na zimno za gęsty i nie dociera wszędzie do MA gdzie od razu po rozruchu powinien stąd efekty nierównej pracy lub poszarpywania na początku jazdy pewnie u niejednego użytkownika. Dodatkowo ja na pierwszych metrach jazdy jadę delikatnie do max 2tyś obrotów powolutku żeby dobrze olej się rozszedł po silniku i wszystko jest cacy;) A podejrzewam że duża część zaraz po odpaleniu jedzie i gaz do 3-4tyś i efekty są takie że moduł się rozlatuje bo nie ma smarowania. Aha i dlatego dodałem AR9200V2 właśnie ze względu na lepszy zimny rozruch który zapobiega trochę pracy silnika na "sucho"

Ostatnia edycja:
Moja 1,4 MA 170 kucy chodzi na 0W30 i wszystko ok. Z modułem nie ma żadnych problemów od 8 lat.

...czyli .... wystarczy zmieniać olej co 10- 15 t km , maX i będzie ok , a nie jak producent "zaleca" 30 tys km

Dokładnie Dietih. U mnie przypada wymiana 1/rok, przy przebiegu ok.10-12 t. km. Raz zmieniłem filtr MA, a stary był czysty. Ale skoro odkręciłem, to nowy włożyłem. Nie mam żadnych problemów. Dbać i z głową wymiana oleju. Ot cały problem.

ja ostantnio zmieniam oliwe częściej bo co 8tyś zeby po poprzednim właścicielu silnik wyczyścić fest i po każdej wymianie jest coraz lepiej, olej coraz czystszy ;) ładnie pali, ładnie jedzie;)

1,4 MA 170 to bardzo udana konstrukcja, pilnować by mechanicy go nie "poprawili". Olej min raz w roku.

Ja pierwszą Selenię zlałem po 8000 km, potem był Motul 5W40 co 15000 km, przy 88000 zalany Shell 0W30, dzisiaj 95000 na blacie i zero problemów. Filtr MA wymieniony profilaktycznie przy 74000 km, ale był zupełnie czysty. Kolejna wymiana oleju przy 100000 km i następne co 12000 km.

I tak powinno się robić, i nie ma problemów.
Nie rozumiem tej patologicznej opinii, jaki to ten MA awaryjny i drogi w obsłudze.

Jest ktoś w stanie mi powiedzieć czy jest jakaś większa różnica między:
Eurol Syntence FS 0w30 z dodatkiem AR9100 vs Shell Helix Ultra ECT 0w30 z dodatkiem AR9100?

Cena shella jest dosyć atrakcyjna i nie wiem czy zmieniać olej z Eurola na Shella właśnie. Słyszałem, że akurat ten Shell jest całkiem przyzwoity. Interwały oczywiście co 10k km.

Eurol zawiera 40-55% PAO, którego Shell nie stosuje.

Ale Eurol chyba nie ma normy Fiata, która ma Shell.

Co myślisz o tym Shellu? Chyba to całkiem przyzwoity olej jednak i bez PAO przy wymianie co 10 tys. jest całkiem porządny?

Amortyzatory
Powrót