Była 147 JTDm 1.9 Distinctive 2005
Była 159 JTDm 2.4 SW Q-tr TI 2007
Była Alfa Giulietta 1.4-TRB-170CV-CF5-DISTINTIVE x 2
Obecnie Giulia VELOCE Q4
Zbędne wydatki te dwa ostatnie , filtr turbo wywaliłem jakieś 10 lat temu bo robi więcej szkody niż pożytku, filtr MA wyciągam i czyszcze co 40-50kkm on się nie zużywa. Obecnie 212kkm nalotu na ori turbo i module MA tym samym od 10 lat (wymieniony przy 29kkm zrobionych oczywiście na selenii )
Są dwie możliwości, albo kupujesz śrubę bez sitka dokładnie taka jaka jest po drugiej stronie tego metalowego przewodu zasilającego olejem turbo tzn na dole (numer jej był podawany nie raz ale pewnie szybciej znajdziesz w eperze ), albo można wyszarpać samo sitko - wpierw trochę rozwiercalem plastik a resztę dokończyła opalarka żeby nie uszkodzić metalowego stożka w dolnej części
Ostatnio edytowane przez tx555 ; 02-01-2023 o 17:54
Ponawiam pytanie:
Panowie czy ktoś do julki 1.4 MA lał olej Gulf Formula LEF 0W-30? Z tego co widzę spełnia parametry Fiata tak jak Selenia.
Można go zalać?
www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie
> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y
kurde bo zastanawiam się czy w ogóle to usuwać.. przebiegi moje to ookoło 10/15tys km rocznie.Olej będę zmieniał co 10k
PS OD razu spytam zlałem dzisiaj olej z silnika 1.4t 120km i o dziwo do banika 4l po prestone weszło mi prawie wszystko... razem z płukanką archoil (250ml) a ponoć stan MAX na bagnecie to 3.25l to ktoś przelał?
kolego a spytam jeśli zalałem do selenii płukankę ar 2820 to teraz jak będe zalewał penrite enviro 5w40 to czy jak robię mało km 6-10tys rocznie zalezy to płukankę oilsyn ReleaseTech Power Cleaner LL, warto dodać chodzi mi o to,że np jak ktos zrobi 5tys w 3mc ok ale jak mi wyjdzie 5tys w 10mc to czy tyle ta płukanka tam może być.. czy lepiej zrobić np 2-3tys w około 4,5mc i wtedy zlac? i czy jeśli przykładowo do silnika wchodzi 3.25 i stan na bagnecie to max a płukanka ma 250ml to należy przy wlewaniu ując te 250ml oleju na rzecz płukanki? bo przy stanie max jak doleje 250ml to będzie powyżej max zapewne
Jeśli masz zalać płukankę długodystansową, to wypadało by odessać odpowiednią ilość oleju, aby nie przekraczało MAXa.
Jeśli masz mocno zasyfiony silnik to na pewno warto zastosować taką płukankę.