Casio
Nowy
- Auto
- Włoskie, doładowane
A jest coś ciekawszego w tej cenie?a dlaczego akurat wybór z tych 2 pozycji ?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
A jest coś ciekawszego w tej cenie?a dlaczego akurat wybór z tych 2 pozycji ?
A jest coś ciekawszego w tej cenie?
przeczytałem cały wątek i jestem głupszy niż na początku, więc może ktoś mi doradzi:
- Giulietta 2011 MA 170PS (czyli Euro 5) + LPG V gen ciekły wtrysk
- 155k przebiegu
- aktualnie wymieniamy aktywator Multiair na nowy (padł fabryczny przy 155k) - pozmianowy, końcówka nru 822
- wcześniej zawsze lana Selenia Star PE 5W40
- po lekturze tego wątku zgłupiałem do reszty, zdecydowałem się na płukankę białą LiquiMoly + olej Millersa EE C3 5W40
- olej wymieniać planuję co 10-12k i tak mniej więcej wymieniałem do tej pory, może pojedyncze razy do 15k dobijało
- jazda głównie mieszana miasto+podmiejsko, krótkie trasy, bez wybitnego pałowania, ale czasem depnę
- jeśli dobrze rozumiem 0W30 jest lepsze dla modułu, ale gorsze dla silnika, więc mój tok rozumowania: mam stary silnik i fabrycznie nowy moduł, nie planuję tym autem robić więcej niż kolejne 120-150k przebiegu, więc dobrej jakości 5W40 nie zabije mi modułu pozmianowego wcześniej niż za te 100k km, a jednocześnie będzie lepsze dla silnika, dobrze myślę?
chciałbym podjąć decyzję co byłoby optymalnie zalewać na przyszłość. nie pytam o absolutnie najlepszy olej kosztujący 3x tyle co najtańszy nadający się, pytam o coś co sprawi, że do 250-300k przebiegu nie wysypie się motor ani ten nowy aktywator co go teraz wsadzamy
Troche sie zastanawiam czemu 0w40 tutaj Pablo poleca a nie 0w30.
Z moich doswiadczen obecnie na 5w40 silnik srednio sobie radzi przy odpalaniu na nizszych temp. i w sumie przy okazji szukam przyczyny, bo wymiana modułu pomogła częściowo tj. nie wypada zapłon ale dalej ciezko chodzi przez kilka sekund nawet w lato po odpaleniu i słabo reaguje na gaz.
A co polecacie do 2.0 JTDm2 175KM 2015r , cała ekologia na miejscu ?
choć nie wiem czy to kwestia bezpośrednio oleju
Liqui Moly Top Tec 4310 0W 30, pytanie czy to dobry wybór?
to oba oleje tak samo dadzą jak i nie dadzą rady. Przy krótkich przebiegach każdy olej się szybciej degraduje (czy w dieslu zdaży się nagrzać?) i jeżeli się odpowiednio często wymienia to jest ok. Sam osobiście szybciej wybrałbym LM, choć tego konkretnego oleju nie znam (natomiast wybierając z 0W30 C2 zdecydowanie jest dużo tańszych, niegorszych olei niż w/w).robię małe przebiegi, dlatego zależy mi na najlepszej jakości oleju.
Wybrałem oleje 0w30 zamiast 5w30 ze względu na podobno lepsza bazę,
Kupiłem Motul 8100 Eco-Clean 0w-30
Może dobrze, czytałem, że LM jest na bazie mineralnego, idąc dalej można szukać w niszach typu penrite tudzież amsoil, może za rok

Co poleciłbyś wobec tego na przyszłość do tego motoru?
Czy znajdzie się coś lepszego, co w jakiś zauważalny sposób wpłynie na żywotność i ogólną kondycję silnika?
Ciężko powiedzieć nie znając sposobu użytkowania auta. Jeżeli do typowej jazdy mieszanej to Motul jest tak samo dobrym wyborem jak inne wymieniane (zakładając, że nie są podróbami). Ja bym nie zalał żadnego z nich, ale każdy z nich będzie raczej bezpieczną opcją.
A jaki wg Ciebie byłby najlepszy do tego silnika? Ja się sugerowałem specyfikacją podaną w instrukcji czyli 9.55535-S1 i podane przeze mnie oleje ją spełniają.
Jeżeli chcesz się trzymać S1 to nie będę mógł wskazać faworyta, gdyż od paru lat nie używam olei które mają 5 na początku (albo są powyżej 30, no... z wyjątkiem Orlena którego leje do TwinSparka, ale tam nie robię testów innych bo olej daje radę, chyba, że mu się formulacja (albo cena) zmieni, ale wątpie). Po sporej liczbie testów dla innych olejów żdziwiłbym się gdyby którykolwiek ze znanych producentów nie dał rady. Zatem czy będzie to droga półka jak Motul, Millers, Ravenol, Penrite, Yacco etc czy bardziej "budżetowa" półka Castrol, Total/Elf, Shell, Gulf, Eurol czy Lotos. Ogromna większość będzie hydrokrakiem o podobnych parametrach, jedynie zagadkowa będzie jak z czasem olej się zachowa (kwestia jakości baz, bo ceną już się dawno nie sugeruję). Trzeba by zrobić test po interwale (chyba, że jest Shell PurePlus 5W30 to byłby mój faworyt, bo nie jest zwykłym hydrokrakiem). Ale dla interwału 12kkm to IMVHO nie ma o czym mówić, szczególnie gdy samochód jeździ w trasy bez ciągłego VMax.
Natomiast w normie DS1, czyli 0W30 (1.6mjtd w moim manualu z 2013r ma już normę DS1) mógłbym coś zaproponować. 0W30 ma zalętę, że szybciej dociera do punktów tarcia przy rozruchu. Minus, że jest droższy, ale zazwyczaj (nie zawsze) ma lepszą formulacje (ciekawsze dodatki przeciwzużyciowe). Z wyjątkiem TwinSparka używam 0W od m/w 10 lat.
Rozumiem, że przy moim stylu jazdy wszystkie oleje spełniające przytoczoną normę Fiata powinny zapewniać podobną ochronę.
A co jeżeli chodzi o czystość DPF czy oleje 0W30 są pod tym względem lepsze?
- RAVENOL FES SAE 0W‑30 USVO - dość drogi;
PMO PROFESSIONAL SERIES 0W30 C2;
Shell Helix Ultra ECT C2/C3 0W-30
Na papiurze ten olej ma świetny skład. Nie lubię Ravenola bo to co ma na papierze a to co wychodzi w labie się czasem róźni, gdyby cena była inna, przymknąłbym oko. Ale jeżeli ten konkretny olej 'trzyma' parametry to to jest bardzo dobry olej.
To byłby mój wybór, bo jest na bazach gas-to-liquid (GTL) które Shell stosuje z sukcesem w dużej ilości produktów (i kosztuje ok 40pln za 1l u oficjalnego dystrybutora na allegro). W samochodzie żony Shell 5W30 oparty o bazy GTL dał sobie świetnie rade w jeździe typowo miejskiej z włączonym S&S na interwale prawie 13kkm zachowując parametry w normie i nie generując dużej ilości metali zużyciowych.
Czy rzeczywiste parametry tego oleju często rozbiegają się z papierowymi?
Czy Ravenol wart jest tej dopłaty wg Ciebie?