[Giulietta] giulietta 2.0jtdm tct

Auto
giulietta 2.0 jtdm tct
Witam wszystkich. To moje pierwsze wypociny, więc proszę o wyrozumiałość. Czy ma ktoś julkę z automatem w dieslu? Jeśli są tacy, proszę o kontakt 604 997 620 lub robert13-09@o2.pl. Nadmieniam, że od 2001 r jeżdżę brava jtd, zrobiłem nim 300 000 km i wszystkie usterki nowoczesnych diesli są mi znane. Nie mam doświadczenia z automatem, a tym bardziej dwusprzęgłowym. Problem polega na tym, iż jeżdżę taką od miesiąca i nie podoba mi się praca silnika na postoju - tj. występują drgania karoserii, takie, że trzęsie się prawe lusterko, lewy reflektor, maska i deska rozdzielcza. Autko jest z maja 2012 jeszcze na gwarancji i jeśli coś jej dolega chciałbym to usunąć. Byłem już w najbliższym serwisie, powiedzieli że nie mieli takiego auta i nie mają do czego porównać. Na razie nie napiszę gdzie, ponieważ nie jestem pewien czy jest coś nie tak. Z góry dziękuję za pomoc.

Nadmieniam, że od 2001 r jeżdżę brava jtd, zrobiłem nim 300 000 km i wszystkie usterki nowoczesnych diesli są mi znane.
To dawno już nie jest nowoczesny diesel ;)
A w temacie, to czy te drgania nasiliły się podczas mrozów czy są od 'zawsze'? To wygląda na zużycie poduszki skrzyni biegów (lewa strona to sugeruje).

Autko posiadam od miesiąca, temperatura była ciągle w okolicach zera i nie zauważyłem, aby miała wpływ na te objawy. Czy nikt w Polsce nie ma Giulietty w dieslu z automatem?

powiem ci tak jak jest zimno diesel potrafi zatelepać na samym początku jak odpali zanim nie złapie temp..... jtdm to sprawdzona jednostka .....stawiam na zimno ze telepie :D

Autko posiadam od miesiąca, temperatura była ciągle w okolicach zera i nie zauważyłem, aby miała wpływ na te objawy. Czy nikt w Polsce nie ma Giulietty w dieslu z automatem?

wlasnie ma ktos diesla 170KM w automacie? chcialbym troche info....

- - - Updated - - -

jedyne co wiem to mozna ja bardzo ladnie chipowac :) ponad 200KM mozna wyciagnac spokojnie

a jak wyglada praca skrzyni? biegi plynnie sie zmieniaja czy sa odczuwalne szarpniecia jakies...?

w temacie automatu byłem ostatnio w Białce i miałem okazje jeździć BMW seria 3 xdrive i X3 seria xdrive oba w automacie 8 biegowym zmiana biegów jest nie odczuwalna a ze jazda była darmowa to trzeba było skorzystać skrzynia pracuje super jakby jej nie było ale autka nówka ... sam system tez super

Ostatnia edycja:
i nie podoba mi się praca silnika na postoju - tj. występują drgania karoserii, takie, że trzęsie się prawe lusterko, lewy reflektor, maska i deska rozdzielcza.

Na postoju w trybie pracy skrzyni: D, tak? Jezeli tak, to czy jak kolega zaciagnie reczny i probuje ruszyc to jest taki sam efekt czy nie?

Kurcze te silniki tak naprawde glosno chodza jak traktor czy tylko jak ktos ma pecha

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Slyszalem kilka jtdm ale nigdy nie z srodka...nie bylo az tak zle...chciaz jednak to nie benzynka...nie chce sprzedawac swojej julki bo nigdy juz takiego dzwieku na uslysze.... :(

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Nie ma różnicy w jakim trybie, czy D na hamulcu nożnym, czy P i hamulcu ręcznym. Jeśli silnik jest zimny i ma trochę wyższe obroty, jest powiedzmy w miarę, jeśli się nagrzeje jest gorzej. Co do pracy samej skrzyni - jeździłem 166 3.0 V6 i tam było jak kolega wyżej pisze- bajecznie, tutaj jest tak jeśli przyspieszamy lub redukujemy ale robimy to płynnie. Jeśli natomiast zdejmiemy nogę z gazu i zaraz chcemy przyspieszyć to się zawaha lub szarpnie i im wolniej jedziemy tym mocniej szarpnie. Można sobie pomagać łopatkami, ale ja za krótko jeżdżę i mam mało wprawy.

Nie ma różnicy w jakim trybie, czy D na hamulcu nożnym, czy P i hamulcu ręcznym. Jeśli silnik jest zimny i ma trochę wyższe obroty, jest powiedzmy w miarę, jeśli się nagrzeje jest gorzej.

Ok, zatem to zdecydowanie nie jest to co mialem na mysli. Dla mnie jest to failure i serwis.

im wolniej jedziemy tym mocniej szarpnie.

Soft byl w skrzyni zmieniany po lipcu 2013?

Ostatnia edycja:
Nie wiem czy soft był zmieniany, w poniedziałek umawiam się do ASO, mam napisaną listę co mi nie odpowiada, zostawiam auto i niech oni się głowią bo do maja nie daleko. Jeśli komuś coś przychodzi do głowy proszę jeszcze o jakieś sugestie. Teraz z innej beczki, znalazłem gościa, który robi j.polski do menu navi i blue&me, ale ja w związku z usterkami jeszcze się nie decyduję ze względu na gwarancję. Jeśli ktoś chce proszę zadzwonić lub napisać na e-mail

Wczoraj byłem w serwisie i stwierdzili, że winy jest tylny łącznik. Jeśli go odkręcą drgania znikają. Nie wymienili go z dwóch powodów: nie mają na miejscu i nie wykazuje oznak uszkodzenia. A jeśli zwrócą do producenta, on uzna że część jest dobra, będą musieli za nią zapłacić. Mimo wszystko uparłem się i kazałem zamówić. Jeśli dotrze umawiam się na wymianę.

Nie wiem czy soft był zmieniany, w poniedziałek umawiam się do ASO, mam napisaną listę co mi nie odpowiada, zostawiam auto i niech oni się głowią bo do maja nie daleko. Jeśli komuś coś przychodzi do głowy proszę jeszcze o jakieś sugestie. Teraz z innej beczki, znalazłem gościa, który robi j.polski do menu navi i blue&me, ale ja w związku z usterkami jeszcze się nie decyduję ze względu na gwarancję. Jeśli ktoś chce proszę zadzwonić lub napisać na e-mail

navi & blue&me to żaden problem ale całe menu po polsku to by się [przydało i mapy jakby ktoś miał

Jeśli natomiast zdejmiemy nogę z gazu i zaraz chcemy przyspieszyć to się zawaha lub szarpnie i im wolniej jedziemy tym mocniej szarpnie. Można sobie pomagać łopatkami, ale ja za krótko jeżdżę i mam mało wprawy.

Też to mam, irytujące, jestem na poniedziałek umówiony z serwisem. Ja mam benzyne z tct. Niby był jakiś upgrade, niby mi go wgrali... ale ja różnicy nie zauważyłem żadnej. Tak samo jak wkurza mnie redukcja biegów.. jadę te 60 i chcę przyśpieszyć naciskam.. a tu cisza..cisza..nagle dup zrzutka o 2 biegi 5k rpm i AAAAAAAAAAAAAAAAAA JAAAAAAADEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE hehehe ;-) Można nauczyć się jeździć tak, by tych efektów nie mieć, ale nie podam ci jak niestety, próbowałem to zrozumieć.. moim zdaniem przychodzi z czasem lub skrzynia się zaadaptowała pode mnie.

Ostatnia edycja:
To chyba kwestia nogi i oczekiwań. Moja TCT działa całkiem poprawnie, może oczekiwał bym szybszych reakcji ale jak na pierwszą taką skrzynię w Alfie uważam że jest ok.

Amortyzatory
Powrót