[Giulietta] Degradacja oleju silnikowego

fan

Nowy
Auto
.
Panowie jak juz pisalem w jednym z tematow nie podoba mi sie praca multiaira, zawory telepia. Auto jest nowe i zastanawiam sie nad przyczyna takiego stanu rzeczy i przypomnialem sobie o jednej rzeczy , ze auto stalo 3 miesiace nie ruszane. Moze miec to wplyw na degradacje oleju i tym samym pogorszenie pracy silnika ?

Slyszalem tez o kalibracjach ukladu Multiair ale diealer zalecil aby wymienic olej po 1 tys km na poczatku. Jak myslicie taki olej w silniku po 3 miesiacach nieuzytkowany moze ulec degradacji ?

auto stalo 3 miesiace nie ruszane.

Jezeli mnie pamiec nie myli, olej silnikowy ma okreslony czas "przydatnosci do spozycia" i jest on okreslany bardziej w latach niz w miesiacach. Inaczej, jezeli ktos wozi ze soba olej na dolewki w butelce to musialby go zmieniac co 3 miesiace...

Jezeli sie koledze nie podoba praca silnika, zglosic do ASO. Nawet jak nic nie znajda to aby wystawili zgloszenie. Moze sie przydac jak sie cos rozpadnie.

Moj silnik troche cicho "cyka", ale to cykanie slychac tylko na zewnatrz i tylko przy silniku. W srodku nic, ani na biegu jalowym, ani przy 6000rpm ;) Nie wiem czy to jest to o co koledze chodzi.

PS: Poziom oleju w normie?

Amortyzatory
Powrót