[Giulietta] Giulietta MY 2014 - awaria

medicus

Nowy
Auto
Alfa Romeo Giulietta MY2014 1.4 MultiAir TCT
Witam!
Tydzień temu odebrałem nową Giuliettę z salonu, po 2 dniach (i przejechaniu 120km) zauważyłem wyciek oleju. Obecnie auto stoi w serwisie - diagnoza: źle zamocowana uszczelka wału korbowego, do wymiany również sprzęgło. Czy ktoś z Was miał podobną awarię? Trochę to przerażające, że w nowym aucie są takie kwiatki...

Tydzień temu odebrałem nową Giuliettę z salonu, po 2 dniach (i przejechaniu 120km) zauważyłem wyciek oleju.

Moja stala na salonie przez pare dni, wiec by zauwazyli :P W garazu sucho...

do wymiany również sprzęgło.

W TCT? Z jakiej okazji?

Trochę to przerażające, że w nowym aucie są takie kwiatki...

E, nie ma sie co negatywnie nastawiac, choc to denerwujace. Znam przypadek w innym, popularnym producencie gdzie przy pierwszych 30km po wyjechaniu z salonu okazalo sie ze samochod przy przyspieszaniu znosi na lewo. Po dlugich bojach z serwisem oficjalne stanowisko producenta: ten typ tak ma i nie podlega to naprawie...

Moja też stała, miała na liczniku 4km więc pewnie nie nagromadziło się tyle na osłonie silnika żeby kapało

W TCT? Z jakiej okazji?

Olej zalał sprzęgło więc procedura wymaga jego wymiany (obecnie czekają na części)

E, nie ma sie co negatywnie nastawiac, choc to denerwujace. Znam przypadek w innym, popularnym producencie gdzie przy pierwszych 30km po wyjechaniu z salonu okazalo sie ze samochod przy przyspieszaniu znosi na lewo. Po dlugich bojach z serwisem oficjalne stanowisko producenta: ten typ tak ma i nie podlega to naprawie...

No w sumie tak, ale widok rozbebeszonego nowego auta jest dość smutny...

odbieram swoja z poczatkiem maja wiec oby nie bylo niespodzianek :P moja pierwsza Julka nie miala takich przygod...

Witam!
Tydzień temu odebrałem nową Giuliettę z salonu, po 2 dniach (i przejechaniu 120km) zauważyłem wyciek oleju. Obecnie auto stoi w serwisie - diagnoza: źle zamocowana uszczelka wału korbowego, do wymiany również sprzęgło. Czy ktoś z Was miał podobną awarię? Trochę to przerażające, że w nowym aucie są takie kwiatki...

Jesli ktos cos zle zamontowal to nie jest przerazajace gdyz po prawidlowym zamontowaniu wszystko bedzie OK. Przerazajace sa problemy , ktore nie zaleza od bledu ludzkiego takie jak wadliwe silniki , ktore bez wzgledu na to czy ktos wykonal w fabryce prawidlowa operacje i tak sie skopie po kilkudziesieciu tysiacach kilometrow.

Takze spokojnie od tego jest serwis.

- - - Updated - - -

W TCT? Z jakiej okazji?

ja znam taka sytuacje z VW :P

odbieram swoja z poczatkiem maja wiec oby nie bylo niespodzianek :P

W mojej MY14 na razie bez problemow. Az poziom oleju profilaktycznie sprawdzilem i potencjalna plame pod silnikiem. Wszystk ooook.

Pierwsze 1000km zrobione, czekam na wiecej :cool:

attachment.php

ja znam taka sytuacje z VW :P

Bo VAGi sie nie psuja... tam jest TTTM :D

Załączniki

• WP_20140301_001.jpg
    WP_20140301_001.jpg
    62.6 KB · Wyświetleń: 535
Jak znam Alfę, to pewnie do mojego nie wejdzie... Ale jak będę na przeglądzie przy 60 tys., to się podpytam.

fan - pewnie wystarczyłoby zaadaptować np. z Pandy, bo tam jest polskie menu i wyświetlacz jest identyczny; nie wiem tylko, czy w Pandzie był dostępny B&M...

Jak znam Alfę, to pewnie do mojego nie wejdzie... Ale jak będę na przeglądzie przy 60 tys., to się podpytam.

fajnie, daj znac jak bedzie jakikolwiek nowy soft. btw ktos zna stronke fiata gdzie podaja takie informacje?

bylem w aso na poczatku lutego, sprawdzali czy jakas mala aktualizacja zalatwi sprawe wlaczania startstopu przy kazdym zapaleniu auta, ale niestety aktualizacja nic nie dala i pewnie startstop taki juz zostanie.

W mojej z 2013 też start/stop można wyłączyć i tak zostaje. Obserwuję ostatnio czarne, mokre wnętrze rury wydechowej, macie wrażenie że jest zalewane paliwem?

- chyba to nie para wodna, bo jest tłuste.
- to pozostałośc po mieszance paliwowej.
- przejdz na 98 i zobacz czy będzie tak samo.

U mnie czarna jak sadza :) bo lubie zapierd..ac haha

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Chyba pojadę do tunera celem poprawy spalania mieszanki a przy okazji odmulanie silnika i skrzyni

Amortyzatory
Powrót