• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Radio fabryczne naprawa

• Autor wątku Autor wątku macki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

macki

Nowy
Auto
Alfa Giulietta 1,4 MA 170KM Black Etna
Witam. Oto radio w mojej Julci padło. Nie włącza się. Nawigacja TomTom na "stopce" działa, nie widzi tylko multimediów. Serwis twierdzi po przeprowadzeniu diagnostyki, że trzeba wymienić radio, koszt powyżej 2000 PLN. W internecie są blendy 2DIN do kupienia (za ok 550 PLN) a także oryginalne radia używane. Podejrzewam, kojarząc te 2 fakty, że niektórzy wymieniają oryginalne radio na swoje własne 2DIN. Zaproponowałem w serwisie taką opcję, że dostarczę używane do zamontowania. Odmówili twierdząc, że radia są sparowane z komputerem pokładowym i nie da się podłączyć z innego samochodu. Tak samo nie da się zrobić upgrade'u na model 2014. Więc pytania:

1. Czy to może być prawda, czy chcą mi wcisnąć kosztowną wymianę? Może radio da się podłączyć jako zwykłe radio ale bez funkcji bluetooth i USB (te są kontrolowane przez jakiś dziwny moduł na Windows Mobile)?
2. Czy rozważyć kupno radia 2DIN? Koszt blendy to ok 550 PLN.

Pozdrawiam

1. Myślę, że jeśli nie interesuje Cię Blue & Me, to powinno spokojnie działać, aczkolwiek ten system jest mocno porąbany ;). Ale wtedy TomTomem multimediów też nie zobaczysz...
2. Moim zdaniem będzie to wyglądać słabo.

Więc pytania:

1. Czy to może być prawda, czy chcą mi wcisnąć kosztowną wymianę? Może radio da się podłączyć jako zwykłe radio ale bez funkcji bluetooth i USB (te są kontrolowane przez jakiś dziwny moduł na Windows Mobile)?
2. Czy rozważyć kupno radia 2DIN? Koszt blendy to ok 550 PLN.

Pozdrawiam

ad.1)
Też to słyszałem w serwisie, że radia są sparowane, z drugiej strony gość od caraudio montował w julce radia i mówi, że nic nie musieli robić "specjalnego". Więc nie wiem na ile jest to informacja prawdziwa. Łącznie z tym, że po zamontowaniu modułu sterującego działała także kierownica wielofunkcyjna.

ad.2)
Osobiście wolał bym 1DIN, gdzie można dostać blendy 1/2 DIN do julki, wykonane nie z plastiku? ktoś się orientuje? Powoli podchodzę do tematu caraudio i chciał bym się rozeznać wśród tych którzy mają na forum z tym jakiekolwiek doświadczenie PRAKTYCZNIE, a nie teoretyczne... (bo takiego teoretycznego to tu pełno:( ).

fakt zapomniałem, że to tam wmaścili...
Ale zawsze cośdodatkoego możesz tam wsadzić, jakiś dodatkowy hub USB czy coś ;)

Amortyzatory
Powrót