Obawiam, się że zaczynam bardzo kontrowersyjny temat, ale mam nadzieję, że ciekawy. Na początek napiszę, że byłem użytkownikiem 156tki przez 7 lat, jestem wielkim fanem AR. Teraz żona wybrała jako nowy samochód Giuliette, a jako że posiadam służbowego Focusa chiałbym przedstawić moje porównanie.
Focus Ecoboost 1,6 150KM, silnik o niebo lepszy niż 1,4, zarówno TB jak i MA, cichszy, o większej dynamice, 270Nm. Focus znacznie lepiej wyciszony wewnątrz w całym zakresie obrotów. Jakość plastików również na plus Forda. Wykonanie i spasowanie elementów również na plus Forda. Pomijam aspekty typu wygląd auta. Tył Giulietty i jej ledowe lampy są boskie, ale przód już nie do końca każdemu może się podobać. Wnętrze - bardziej obszerne w Focusie, kierownica mniej wyprofilowana, jednak żonie bardziej pasuje ta w Julce. Tzlna kanapa w Giuliecie jest jakađ wska, a zaponanie dzieciaka w pasy w fotelku wymaga trochę gimnastyki. Oświetlenie wnętrza kabina dramat. Radio i jakość muzyki z głośników katastrofalnie gorsza niż w Focusie. Zegary, komupter i jednak minimalnie na plus Julki. Podłokietnik i cała konsola środkowa zdecydowanie na plus Focusa, w Julce nawet nie ma gdzie CD włożyć. Zalety Giulietty - zdecydowanie zawieszenie, DNA, hamulce i chyba nic więcej.
Generalnie jeżdżę Focusem ponad 2 lata, zrobiłem 44tys km, zero jakiejkolwiej nawet drobnej awarii, spalanie przy bardzo dynamicznej jeździe 9l miasto, trasa 8l. 2 lata temu nie przypuszczałem, ze powiem dobre słowo na Forda. Ale Alfisti mają w głowie coś jednak inaczej. Żona była zachwycona moim Fordem i bardzo chciała takie auto, pojechaliśmy jednak na kilka jazd próbnych, wsiadła do Julki i powiedziała, "auto skrojone dla mnie, ideał tylko to i koniec. Ja chcę Giuliette a ty dalej jeździj plebejskim Fordem"
Pozdrawiam.