[Giulietta] Lusterko wsteczne fotochromatyczne i czujnik deszczu zamiast zwykłego lusterka

bojaco

Nowy
Auto
Giulietta 1.4 MA TCT Sportiva QV
Witajcie. Jeżeli się mylę poprawcie mnie. Czujnik deszczu zamontowany jest w obudowie lusterka fotochromatycznego i styka się z przednią szybą. Jeżeli tak, czy wchodzi w grę zamiana zwykłego lusterka na samo ściemniające się przy jednoczesnym bonusie w postaci czujnika deszczu? Rzecz w tym, że w miejsce klejenia lusterka do przedniej szyby ma to miejsce na pasie czarnej powłoki na szybie. Czy szyba z zamontowanym fabrycznie zwykłym lusterkiem ma na tym czarnym pasku "okienko" na czujnik deszczu?

Można mieć lusterko fotochromatyczne bez czujnika deszczu

Oczywiście. Ale jeżeli można mieć obie funkcje to tym bardziej jest sens sie za to brać. Wiązki powinny być wspólne. Stad pytanie czy to możliwe. Jeżeli ktoś z was może spojrzeć na własną Julke to prosilbym o info jak sie ma kwestia szyby w miejscu mocowania lusterka. Czy jest okienko na czujnik deszczu czy nie.

Dokładnie. Dzisiaj widziałem. Wiem już wszystko co chciałem. Czujnik deszczu był w opcji i można było mieć takie lusterko bez czujnika. A zatem powinno się dać doposażyć Julkę w inne lusterko aniżeli zwykłe fabryczne.

Normalnie. Kupujesz lusterko i wymieniasz, podłączasz 12V po kluczyku

Ja mam fotochromatyczne w 307 i tam widzę jego działanie, natomiast w Giulietcie nie. Za to czujniki zmierzchu i deszczu są fajne :).

U mnie działa prawidłowo. Zmienia sie płynnie w zależności od intensywności światła.

Ja mam fotochromatyczne w 307 i tam widzę jego działanie, natomiast w Giulietcie nie. Za to czujniki zmierzchu i deszczu są fajne :).
a to bardzo dziwne , jak nie widzisz działania to chyba masz zepsute , ja nie mam a jak wsiadam do kolegi ktory ma lusterko foto to od razu widac rożnice szczegolnie wieczorem. Pewnie to kwestia przyzyczajenia ale mnie sie dziwnie z tym jezdzi jak to sie tak zmienia co chwila ;)

mam pytanie dotyczace tego czujnika deszczu i zmierzchu , czy ktoś dokładał go sobie jesli fabrycznie nie było?? Da się uaktywnić te opcje w BC oraz wyosiować proxi? Jesli tempomat można w Giuliecie zaadoptować z powodzeniem to może i ten czujnik da się uaktywnić w BC i po zmianie na odpowiednie przełączniki zespolone korzystać z automatu-probował ktoś?

Nie wydaje mi sie żeby lusterko było podłączone do BC.

no dlatego samo lusterko mnie nie interesuje tylko czujnik zmierzchu/deszczu który wspołpracuje ze światłami i wycieraczkami a on z lusterkiem nie ma nic wspólnego - no oczywiście poza tym że siedzi w jego obudowie... Kwestia czy ktoś dokładał sobie ten czujnik do automatu i czy da się uaktywnić w BC te funkcje? (oczywiście po zmianie manetek przy kierownicy na odpowiednie). Generalnie mnie ciekawi czy da się doposażyć w automat świateł i wycieraczek wersje w której fabrycznie tego nie było

allegro.pl/oferta/giulietta-lusterko-wewnetrzne-fotochrom-sensor-15r-7308576267

W opisie aukcji jest napisane, ze lusterko fotochromatyczne jest z czujnikiem.
Czujnikiem czego, deszczu?

Myslicie, że takie lusterko bedzie pasować do Giulietty sprzed liftingu ?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

w zestawie jest tylko czujnik jakości powietrza - nie ma deszczu/zmierzchu- jak tego nie masz w swojej to lusterko pasuje p&p.

Wątków na ten temat jest tutaj więcej, ale ten jest chyba najnowszy (i jeden z większych), więc wrzucę te informacje tutaj, może komuś się przydadzą, jak by chciał dołożyć czujnik deszczu/zmierzchu :)
Co będzie nam potrzebne:
- czujnik - 50530575
- spinka, co go trzyma - 46799008 (można ją ciągle dostać w ASO)
- manetki pod kierownicę z trybem auto dla obu funkcji
- krążek, który jest pryklejony do szyby i na którym jest sensor przyczepiony - tutaj sytuacja jest poniekąd bardziej skomplikowana, jest częścią szyby i nie można go kupić osobno. Opcją jest wymiana szyby za taką, co go ma (opcja najbardziej estetyczna, ale poniekąd skomplikowana :)), albo spróbować poszukać na złomowiskach/w firmach co się zajmują wymianą szyb - kod Valeo krążka jest 659.984. Następną (teoretyczną, nie weryfikowałem jej, znalazłem tę informajcę na jednym forum Fiata, ale według zdjęć wygląda identycznie) opcją jest użycie krążka 46799007 co był w wyposażeniu dodatkowym u 147/GT (ale nie wiem, czy można go jeszcze zamóić).
- żelek pomiędzy szybę i czujnik - 71775717 + aktywator, ale ponoć wystarczy woda mydlana
- o ile instalujemy czujnik obok lusterka i nie chcemy skrobać czarnej farby, polecam osłonkę z Opla Zafiry B - 13155199 - pasuje idealnie, tylko trzeba ją trochę przytnąć, dzięki [MENTION=3353]spoker[/MENTION] za inspirację :)
- diagnostyka, żeby aktywować czujnik
sestava1.jpgspona.jpg
Opcjonajlnie:
O ile jeszcze nie macie lusterka samoprzyciemniającego to teraz jest idealna chwila żeby go też dołożyć (poszukać takie z auta które miało też czujnik deszczu/zmierzchu), bo odpada zabawa z rzeźbieniem kabli :)

I zaczynamy:
- najpierw przycinamy osłonkę z Opla, i jest też konieczne zmodyfikowąć osłonę przy lusterku:
kryt1.jpgkryt2.jpgkryt3.jpg
- następnie przyklejamy krążek do szyby (polecam klej do szyb, normalny silikon nie daje rady, ja podjechałem do najbliższego warsztatu zajmującego się wymianą szyb i mi darmowo podkleili go ; natępnie zabezpieczamy ducktapem, żeby nie odpadł nim klej wyschnie)
krouzek1.jpg
- po 24 godzinach (i wyschnięciu kleju) trzeba porządnie oczyścić szybę od resztek kleju i odłuścić ją (zwłaszcza tam, gdzie będzie czujnik ;))
krouzek2.jpg
- następnie smarujemz szybę i czujnik aktywatorem, nakładamy żelek, całość zakładamy do krążka na szybie i zabepieczamy spinką
senzor.jpg
- teraz rzeźbimy wiązkę :D Wiem że moje podłączenie wygląda strasznie, ale działa i nie jest na oku więc się tym nie martwię ;) Nigdzie nie znalazłem schematu, jak powinien być czujnik podłączony do kostki, wieć po uzbieraniu informacji i próbach dołączam schemat podłącznie (opisany po angielsku, bo takie same instrukcje piszę na CZ forum i nie chciało mi się jeszcze tego tłumaczyć :D). Sygnał idzie z Pinu3, kóry nie jest od strony lusterka podpięty
zapojeni1.jpgdiagram.jpg
- całość zakrywamy osłonką, myślę, że wygłąda nawet spoko :)
vysledek2.jpgvysledek1.jpg
- zamieniamy manetki pod kierownicą. O zdjęciu poduszki i kierownicy już jest tu napisane trochę materiału, czyli nie będę się powtarzał. Następnie odpinamy dwa konektorki i luzujemy od spodu obejmę. Całość składamy w odwrotnej kolejności.
vymena_pacek1.jpgvymena_pacek2.jpg
- ostatnim krokiem jest aktywacja czujnika przez diagnostykę ja użyłem MESa ale napewno można to też zrobić przez AlfaOBD. Podpinamy się pod Body computer (żółta przejściówka), w zakłądce Adjustments zmieniamy Rain i Dusk sensor na "Present" i następnie robimy osiowani proxz (Pierwsza opcja "Proxi Allignment Procedure" - uwaga, w trakcie nie przerywajcie jej, nie odpinajcie kabla, etc.!!!)
diag1.jpg
I gotowe, możemy przetestować.

Wątków na ten temat jest tutaj więcej, ale ten jest chyba najnowszy (i jeden z większych), więc wrzucę te informacje tutaj, może komuś się przydadzą, jak by chciał dołożyć czujnik deszczu/zmierzchu :)
Co będzie nam potrzebne:
- czujnik - 50530575
- spinka, co go trzyma - 46799008 (można ją ciągle dostać w ASO)
- manetki pod kierownicę z trybem auto dla obu funkcji
- krążek, który jest pryklejony do szyby i na którym jest sensor przyczepiony - tutaj sytuacja jest poniekąd bardziej skomplikowana, jest częścią szyby i nie można go kupić osobno. Opcją jest wymiana szyby za taką, co go ma (opcja najbardziej estetyczna, ale poniekąd skomplikowana :)), albo spróbować poszukać na złomowiskach/w firmach co się zajmują wymianą szyb - kod Valeo krążka jest 659.984. Następną (teoretyczną, nie weryfikowałem jej, znalazłem tę informajcę na jednym forum Fiata, ale według zdjęć wygląda identycznie) opcją jest użycie krążka 46799007 co był w wyposażeniu dodatkowym u 147/GT (ale nie wiem, czy można go jeszcze zamóić).
- żelek pomiędzy szybę i czujnik - 71775717 + aktywator, ale ponoć wystarczy woda mydlana
- o ile instalujemy czujnik obok lusterka i nie chcemy skrobać czarnej farby, polecam osłonkę z Opla Zafiry B - 13155199 - pasuje idealnie, tylko trzeba ją trochę przytnąć, dzięki [MENTION=3353]spoker[/MENTION] za inspirację :)
- diagnostyka, żeby aktywować czujnik
Pokaż załącznik 278112Pokaż załącznik 278113
Opcjonajlnie:
O ile jeszcze nie macie lusterka samoprzyciemniającego to teraz jest idealna chwila żeby go też dołożyć (poszukać takie z auta które miało też czujnik deszczu/zmierzchu), bo odpada zabawa z rzeźbieniem kabli :)

I zaczynamy:
- najpierw przycinamy osłonkę z Opla, i jest też konieczne zmodyfikowąć osłonę przy lusterku:
Pokaż załącznik 278108Pokaż załącznik 278109Pokaż załącznik 278110
- następnie przyklejamy krążek do szyby (polecam klej do szyb, normalny silikon nie daje rady, ja podjechałem do najbliższego warsztatu zajmującego się wymianą szyb i mi darmowo podkleili go ; natępnie zabezpieczamy ducktapem, żeby nie odpadł nim klej wyschnie)
Pokaż załącznik 278106
- po 24 godzinach (i wyschnięciu kleju) trzeba porządnie oczyścić szybę od resztek kleju i odłuścić ją (zwłaszcza tam, gdzie będzie czujnik ;))
Pokaż załącznik 278107
- następnie smarujemz szybę i czujnik aktywatorem, nakładamy żelek, całość zakładamy do krążka na szybie i zabepieczamy spinką
Pokaż załącznik 278111
- teraz rzeźbimy wiązkę :D Wiem że moje podłączenie wygląda strasznie, ale działa i nie jest na oku więc się tym nie martwię ;) Nigdzie nie znalazłem schematu, jak powinien być czujnik podłączony do kostki, wieć po uzbieraniu informacji i próbach dołączam schemat podłącznie (opisany po angielsku, bo takie same instrukcje piszę na CZ forum i nie chciało mi się jeszcze tego tłumaczyć :D). Sygnał idzie z Pinu3, kóry nie jest od strony lusterka podpięty
Pokaż załącznik 278118Pokaż załącznik 278104
- całość zakrywamy osłonką, myślę, że wygłąda nawet spoko :)
Pokaż załącznik 278117Pokaż załącznik 278116
- zamieniamy manetki pod kierownicą. O zdjęciu poduszki i kierownicy już jest tu napisane trochę materiału, czyli nie będę się powtarzał. Następnie odpinamy dwa konektorki i luzujemy od spodu obejmę. Całość składamy w odwrotnej kolejności.
Pokaż załącznik 278114Pokaż załącznik 278115
- ostatnim krokiem jest aktywacja czujnika przez diagnostykę ja użyłem MESa ale napewno można to też zrobić przez AlfaOBD. Podpinamy się pod Body computer (żółta przejściówka), w zakłądce Adjustments zmieniamy Rain i Dusk sensor na "Present" i następnie robimy osiowani proxz (Pierwsza opcja "Proxi Allignment Procedure" - uwaga, w trakcie nie przerywajcie jej, nie odpinajcie kabla, etc.!!!)
Pokaż załącznik 278105
I gotowe, możemy przetestować.

Cieszę się że udało się skompletować wszystkie części i podłączyć wszystko do kupy. Ja bym na twoim miejscu tą instrukcje wrzucił do działu "zrób to sam" ;)

Myślałem też o tym, ale potem pomyślałem, że prędzej ktoś może szukać tego w sekcji dla Giulietty :)

Amortyzatory
Powrót