Planowany zakup używanej Giulietty

Czyli rozumiem ze bez szklanego dachu nad glowa miejsca wiecej? Garazujesz auto czy pod chmurka sto

Zar94000007403949

Na tyle co się zorientowałem to większy jest z nawigacją, a mniejszy bez

- - - Updated - - -

Vermon, jestem też na etapie poszukiwań Giulietty - skoncentrowany jestem na TBI Quadrifoglio. Dla mnie, a dokładnie dla żony, która będzie najczęstszym użytkownikiem tego auta, najważniejszy jest automat i szklany dach i nie biały kolor. Ta wygląda interesująco - może właściciel jest na forum?
otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-giulietta-quadrifoglio-verde-240km-18-automat-skora-xenon-szkl-dach-salon-pl-ID6C0BF1.html
VIN: ZAR94000007403949 - Czy mógłbym prosić o sprawdzenie VIN?
Szkoda tylko, że nie ma nawigacji.

Ja miałem to auto od nowości sprzedałem, właściwie zostawiłem w rozliczeniu w 2018. Przez 2,5 roku auto było chyba z 20 razy w serwisie, miało wymienioną skrzynię TCT i wiele innych rzeczy. Ogólnie odradzam tą sztukę, bo to bardzo pechowy egzemplarz.

Czyli rozumiem ze bez szklanego dachu nad glowa miejsca wiecej? Garazujesz auto czy pod chmurka sto

Tak bez szklanego dachu jest więcej miejsca nad głową. Jednak dla mnie wystarczająco tak jak wyżej pisałem. Jednak o szklany dach trzeba też zadbać, regularnie co sezon sprawdzać odpływy, smarować prowadnice.
Jedni narzekają, że im trzeszczy, świszczy, ciężko pracuje ale to jak z całym autem - jak dbasz tak masz. U mnie wszystko git. W większości auto stoi w garażu.

Dzieki za odpowiedz , jak ci sie sprawuje bryka? Spalanie miesci sie w 15l?

Sprawuje się dobrze, większość standardowych usterek występujących w Giuliettach wystąpiły i u mnie ale wymiana lub naprawa i jeździ niezawodnie. Qv jeździ żona w większości po mieście i spalanie średnie oscyluje do maks 11-12, a lubi przycisnąć :cool:
Trasa, tempomat 8-8,5

Robiles rozrzad i turbine? Jaki koszt? Slyszalem ze turbiny lubia padac.

Tak kompletny oe rozrząd zrobiłem zaraz po zakupie. Turbina od nowości pracuje bez problemu i oznak zużycia, przebieg 116k km. Z turbina większych problemów nie ma, jak dbasz, chłodzisz i co najważniejsze wymieniłem przewód olejowy turbo na poliftowy (jest w osłonie termicznej).
Problemy z turbo wzięły się tylko z tego, że niektórzy stosowali interwały olejowe po 30kkm. Olej najczęściej syfiasta selenia i zapychało się sitko na przewodzie olejowym i turbina nie dostawala smarowania. Jeśli regularnie wymieniasz dobry olej max 10k km, wymienisz przewód lub wyczyścisz sitko to nie ma czego się bać.

Ps. Rozrząd oe ok 500zł plus wymiana na blokadach, a regeneracja turbiny 1tys zł

Ostatnia edycja:
Moja ma już 219tyś przebiegu TBI rozrząd koszt do 1tyś z robotą turbo kosztowalo 700zl regen padło przy 200tyś ostatnio wpadł One step.20200621_195847.jpg

Wracając do opisanego przeze mnie sposobu poszukiwania - obejrzałem w końcu tę sztukę: https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-...bezwypadkow-distinctive-premium-ID6D92a8.html

Faktycznie, bardzo dobrze utrzymana, nie ma się do czego przyczepić... Może do ceny. Jeśli sprzedawca opuści do 43-44 tys., to może wrócę do tematu.
Z rzeczy do zrobienia:
- za 20-30 tys. km do wymiany rozrząd
- za 10-20 tys km do wymiany klocki i tarcze
- opony letnie do wymiany najpóźniej po tym sezonie

Reszta bez zarzutu - piszcie jeśli coś jeszcze widzieliście

Jaki olej zalac po zakupie? Czy ten przewod turbo mozna samemu wymienic czy xbyt skomplikowana operacja?

Po zakupie zrób na start przed wymianą oleju - płukanie. Ja robiłem tak - płukanie: AR2300 15-20min i wlałem RAVENOL Turbo VST SAE 5W-40 USVO plus dodatek AR9100.
Od razu poprawa na zimnym starcie, cichsza praca silnika. Wcześniej poprzedni właściciel lał jakiegoś Valvoline...
Przewód olejowy jest ciężko wymienić... dolna śruba jest ciężko dostępna i trzeba mieć jakiś łamany klucz bo podejście mega słabe. Wymieniał mi to kolega mechanik i stwierdził, że było lekko mówiąc ciężko ale do zrobienia. Jak masz kanał, podnośnik i dobre klucze to możesz próbować.
Zalecam też wymianę oleju w skrzyni i nie koniecznie zalecaną Tutelę. Ja wybrałem Fuchsa za zaleceniem jednej z najlepszych firm zajmujących się skrzyniami plus AR9100. Poprawa znaczna w pracy skrzyni.

Ostatnia edycja:
Wracając do opisanego przeze mnie sposobu poszukiwania - obejrzałem w końcu tę sztukę: https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-...bezwypadkow-distinctive-premium-ID6D92a8.html

Faktycznie, bardzo dobrze utrzymana, nie ma się do czego przyczepić... Może do ceny. Jeśli sprzedawca opuści do 43-44 tys., to może wrócę do tematu.
Z rzeczy do zrobienia:
- za 20-30 tys. km do wymiany rozrząd
- za 10-20 tys km do wymiany klocki i tarcze
- opony letnie do wymiany najpóźniej po tym sezonie

Reszta bez zarzutu - piszcie jeśli coś jeszcze widzieliście

Gość chyba za dużo poradników odnośnie pisania ogłoszenia się naczytał :) normalnie opis "profesjonalnego" handlarza.
Sprawdziłbym w raporcie VIN jak wyglądają szkody od ubezpieczyciela bo tam widnieją i czy pokrywają się z tym co jest zadeklarowane.
Przy okazji samochód przez ostatnie ponad 2 lata przejechał tylko 2000km, czym to było spowodowane?

Gość chyba za dużo poradników odnośnie pisania ogłoszenia się naczytał :) normalnie opis "profesjonalnego" handlarza.
Sprawdziłbym w raporcie VIN jak wyglądają szkody od ubezpieczyciela bo tam widnieją i czy pokrywają się z tym co jest zadeklarowane.
Przy okazji samochód przez ostatnie ponad 2 lata przejechał tylko 2000km, czym to było spowodowane?

Takie opisy od razu mi "śmierdzą" - sztuka opisu jak od handlarza, perełka "jeździć - obserwować" ... no ale nie ma co skreślać po opisie. Najważniejsze to zacząć od wpisów aso i baz ubezpieczalni. 2tys km przez 2 lata? Hmm klepał mirek w szopie to i się zeszło :rolleyes:

Po zakupie zrób na start przed wymianą oleju - płukanie. Ja robiłem tak - płukanie: AR2300 15-20min i wlałem RAVENOL Turbo VST SAE 5W-40 USVO plus dodatek AR9100.
Od razu poprawa na zimnym starcie, cichsza praca silnika. Wcześniej poprzedni właściciel lał jakiegoś Valvoline...
Przewód olejowy jest ciężko wymienić... dolna śruba jest ciężko dostępna i trzeba mieć jakiś łamany klucz bo podejście mega słabe. Wymieniał mi to kolega mechanik i stwierdził, że było lekko mówiąc ciężko ale do zrobienia. Jak masz kanał, podnośnik i dobre klucze to możesz próbować.
Zalecam też wymianę oleju w skrzyni i nie koniecznie zalecaną Tutelę. Ja wybrałem Fuchsa za zaleceniem jednej z najlepszych firm zajmujących się skrzyniami. Poprawa znaczna w pracy skrzyni.

RAVENOL Turbo VST zalany też i u mnie, mocno na plus także również polecam. Ja za to nie robiłem płukanki, zaoszczędzone pieniądze zainwestuję w wymianę oleju co max 10tyś :)
Samego przewodu nie zmieniałem ponieważ śruba i filtr wyglądał jak nowy, obstawiam że to przez serwis olejowy który był wykonywany dość często, co 10 - 12 tyś km. [MENTION=85137]Slowhand[/MENTION] Zobacz jak to wygląda u Ciebie i można zacząć od samej śruby.
Natomiast zalecenie odnośnie wymiany oleju w skrzyni to mało powiedziane, raczej trzeba to zrobić, u mnie olej wyglądał na mocno zmęczony i miał trochę opiłków po przebiegu 114tyś, mimo że skrzynia pracowała bez zarzutu. Poprawa natomiast minimalna, biegi nieco lepiej wchodzą, chociaż tak jak mówiłem wcześniej skrzynia działała bez zarzutu.

Ostatnia edycja:
Przewód wymieniłem zapobiegawczo, lepiej śpię :cool:
Interwały olejowe też robie do maks 10k km. Poprzednik też tak robił, co jest udokumentowane. Płukanka niecała stówka za dobry produkt, więc jak raz na rok to nie jest duży wydatek.
Jednak jak już kolega [MENTION=85652]ml3ka[/MENTION] napisał, podstawa to dobry olej i systematyczne interwały co 10k km i śpisz spokojny o turbinę i kondycję silnika.

Przewód wymieniłem zapobiegawczo, lepiej śpię :cool:
Interwały olejowe też robie do maks 10k km. Poprzednik też tak robił, co jest udokumentowane. Płukanka niecała stówka za dobry produkt, więc jak raz na rok to nie jest duży wydatek.
Jednak jak już kolega [MENTION=85652]ml3ka[/MENTION] napisał, podstawa to dobry olej i systematyczne interwały co 10k km i śpisz spokojny o turbinę i kondycję silnika.

tylko że na ar2300 lepiej trochę pojeździć. Ja już zrobiłem ok 2tyś i zamierzam jeszcze z tysiąc trzasnąć i dopiero zmienie;)

A jaka profesjonalna "obróbka" zdjęć :D

tylko że na ar2300 lepiej trochę pojeździć. Ja już zrobiłem ok 2tyś i zamierzam jeszcze z tysiąc trzasnąć i dopiero zmienie;)

Tfu ja wlałem płukanke AR2820, sprawdziłem właśnie na zdjęciach. Przy AR2300 masz racje należy pojeździć i podobno efekt płukania jeszcze lepszy.

Amortyzatory
Powrót