• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Wymiana żarówki H7

serial

Nowy
Auto
była Giulietta 1.4 170 Sport; jest Stelvio Super 200
Witam koleżanki i kolegów

Temat prozaiczny ale szlag mnie trafia z takimi rzeczami i szybko się irytuję (czytałem że niektórzy walczyli 40 minut za pierwszym razem). Proszę wiec o pomoc!!!!

attachment.php

Konektor A odłączony, ale dalej z tym zaczepem to nie daje rady, nie chce przeklinać ale nie mam do tego cierpliwości, a opis z instrukcji jakoś do mnie nie przemawia

"Nacisnąć w przód zaczep B i następnie odłączyć go naciskając w stronę wewnętrzna samochodu"

"w przód" - w stronę żarówki czy jak? nacisnąc i trzymać?
a potem
"naciskając w stronę wewnętrzna samochodu" ?

Proszę o łopatologiczną pomoc zanim czegoś nie urwę lub nie pokaleczę sobie dłoni:)

Załączniki

• zarowkah7.png
    zarowkah7.png
    51.5 KB · Wyświetleń: 9,546
Nie mam doświadczenia z Julką w tym temacie, ale z innych aut grupy Fiata, więc traktuj to z przymrużeniem oka i "wydaje mi się", "moim zdaniem" oraz "chyba". ;)

Ogólnie myk jest taki, że zaczep B, który ma sprężystą naturę, trzeba zwolnić z takiego haczykowatego mocowania. "W przód" to w stronę żarówki/zderzaka - tak. A potem trzeba go przesunąć minimalnie w bok (czyli w osi lewe koło-prawe koło, +/- o tyle ile ma grubości ten drucik, z którego zaczep wykonano), i wtedy on wychodzi z mocowania-haczyka i uwalnia żarówkę. Pytanie, w który bok. Tego nie potrafię Ci powiedzieć.

Powodzenia!

Cześć,
odłączenie żarówki H7 jest we wszystkich samochodach takie samo, odłącz wtyczkę od żarówki, samą żarówkę będziesz miał przypiętą metalową zapinką(metalowy drucik) - przyciskasz go i się odepnie, kolejnie przekręcisz żarówkę i wyjmiesz.

Nie mam doświadczenia z Julką w tym temacie, ale z innych aut grupy Fiata, więc traktuj to z przymrużeniem oka i "wydaje mi się", "moim zdaniem" oraz "chyba". ;)

Ogólnie myk jest taki, że zaczep B, który ma sprężystą naturę, trzeba zwolnić z takiego haczykowatego mocowania. "W przód" to w stronę żarówki/zderzaka - tak. A potem trzeba go przesunąć minimalnie w bok (czyli w osi lewe koło-prawe koło, +/- o tyle ile ma grubości ten drucik, z którego zaczep wykonano), i wtedy on wychodzi z mocowania-haczyka i uwalnia żarówkę. Pytanie, w który bok. Tego nie potrafię Ci powiedzieć.

Powodzenia!

Z grubsza tak. Uważaj tylko, bo bardzo łatwo wypada z zaczepów. Po założeniu sprawdź ustawienie świateł, bo lubi być nie za dobrze. W ASO kiedyś (moja najbliższa stacja diagnostyczna) ustawiali mi ją z 20 minut :).

dla ułatwienia weź od żony jakies lustereczko na poczatek - opanujesz temat i następnym razem to zrobisz z zamknietymi oczami w 30 sek. ;)

dla ułatwienia weź od żony jakies lustereczko na poczatek - opanujesz temat i następnym razem to zrobisz z zamknietymi oczami w 30 sek. ;)

Pomysł z lusterkiem trafiony, żarówka wymieniona, dzięki wszystkim za pomoc :)

Ja brałem komórkę z flashem i cykałem foty żeby ogarnąć jak to wygląda w środku

ja też mam ten problem w mito z wyjęciem samej żarówki z oprawki, drucika nie widzę ale jest jakaś sprężynka pod metalowym kołnierzem
z fotką to dobry pomysł

U mnie dodatkową przeszkodą w wymianie żarówki h-7 jest obecność dodatkowych elementów utrudniających (instalacja gazowa) dostęp do lampy. Mam nadzieję, że nie będzie to uznane za kryptoreklamę, ale na filmiku widać, że dość prosto można wyjąć całą lampę. Dostęp do żarówki jest wtedy piękny. https://youtu.be/1xLpMVXp77k

I cena tego leda też jest piękna.
Ciekawe jak z trwałością

Moim zdaniem nie potrzebna robota - konieczna tylko w przypadku wymiany reflektora. Przy wymianie żarówki kompletnie bez sensu rozbierać pół auta - tym bardziej że w julce jest dostęp do żarówki bajecznie prosty. Po co sobie roboty dodawać - po takim demontażu konieczne jest ustawienie świateł oraz poziomowanie zderzaka , czego na filmie już oczywiście nie pokazano. Robota pewnie na co najmniej godzinę albo dwie .Wymiana żarówki zajmuje minute - zresztą ledy też montowałem bez rozbierania czegokolwiek - jedynie wlew płynu trzeba odchylić

jak chcesz wymienić na LED a przede wszystkim HID to musisz wypiąć ten drucik co trzyma żarówkę- spróbuj go potem wpiąć nie rzucając mięsem - życzę powodzenia.

Moim zdaniem nie potrzebna robota - konieczna tylko w przypadku wymiany reflektora. Przy wymianie żarówki kompletnie bez sensu rozbierać pół auta - tym bardziej że w julce jest dostęp do żarówki bajecznie prosty. Po co sobie roboty dodawać - po takim demontażu konieczne jest ustawienie świateł oraz poziomowanie zderzaka , czego na filmie już oczywiście nie pokazano. Robota pewnie na co najmniej godzinę albo dwie .Wymiana żarówki zajmuje minute - zresztą ledy też montowałem bez rozbierania czegokolwiek - jedynie wlew płynu trzeba odchylić

Wlew płynu jest po lewej stronie - tam wystarczy wyjąć akumulator i jest dostęp. Teraz przepaliła mi się po prawej stronie i nie dałem sobie rady, ale to też przez dodatkowe klamoty związane z gazownią. Albo muszę zdemontować lampę, albo część insnt. gazowej. Tak czy inaczej filmik wydaje się być pomocny.

Ale po co chcesz wyciągać aku jak i bez tego jest dostęp - tam też ci coś wpakowali? Chyba nie bo nie bardzo jest gdzie. Wlew wystarczy odchylić tylko i jest spoko dostęp - chyba że ktoś ma wielkie łapsko to najlepiej rurkę wyjąć :) . Faktycznie lipa jak mówisz że prawa strona gorsza - chyba nie dali Ci tam reduktora? Ja też mam instalke ale kompletnie w niczym nie przeszkadza - ktoś chyba poszedł u Ciebie na łatwiznę :(

Ktoś może użytkuje, jest zadowolony i poleci jakieś LEDy do Giulietty w rozsądnej cenie?

Na razie w Polsce są nielegalne i podobno słabo świecą.

Potwierdzam oba powyższe, są nielegalne i mocne ledy (jak kupowałem to były najmocniejsze dostępne na rynku) święcą nadal nieco gorzej niż standardowe żarówki H7. Nie jakoś dużo gorzej ale też na pewno nie jakoś wyraźnie lepiej

fizyka - żarówka czy palnik xenon dają światło 360 stopni Ledt nie ma takiej opcji i masz..plamy nieoświetlone.
Ja wrzuciłem HID Vertexa 55W jest jak w dzień

Jechałem ostatnio nocą mazdą CX-3 która ma światła mijania i długie na ledach i muszę napisać, że szału nie było. Jedyne w czym te świata według mnie wyraźnie były lepsze od zwykłych H7 to oświetlenie pobocza. Ledy pięknie oświetlały las po obu stronach drogi, przez co mniej obawiałem się zwierzyny.

fizyka - żarówka czy palnik xenon dają światło 360 stopni Ledt nie ma takiej opcji i masz..plamy nieoświetlone.
Ja wrzuciłem HID Vertexa 55W jest jak w dzień

W poszukiwaniu lepszego światła przed Julką, za radą Darka również skusiłem się na HID Vertex.
Wstępne wrażenia: brak zakłóceń w instalacji elektrycznej, łatwy montaż i subiektywnie lepsze oświetlenie przez autem.

W przyszłym tygodniu postaram się dopisać kolejny post do wątku:
http://www.forum.alfaholicy.org/mit...ia_led_kompendium.html?highlight=#post2029463
mierząc ilość światła luksometrem oraz zdjęciami z taką samą ekspozycją, jak w przypadku LED i H7.

Amortyzatory
Powrót