• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Giulietta - klimatyzacja raz działa raz nie

George

Nowy
Auto
Alfa Romeo Giulietta 1.4 170KM 2012rok
Witajcie.
Proszę o pomoc a związku z klimą w mojej Giulietcie. Raz działa , raz nie - nie działa zwłaszcza wtedy kiedy autko postoi na słońcu i się na maksa nagrzeje. Trzy razy już była naprawiana w ASO - dwukrotnie wymieniono panel sterowania i problem dalej wraca. Czy ktoś ma pomysł czego szukać, bo serwis chyba wymięka?

- ja bym sprawdził jak działa czujnik nasłonecznienia.
- a jaka obecnie jest wersja oprogramowania klimatronika ?

witam, mam podobny problem, niestety widzę że autor się nie wypowiedział poza tym co napisał a skontaktować się z nim trudno. czy ktoś mógłby wypowiedzieć się w tej sprawie?

- za duża ilość czynnika przez to nie działa w upalne dni wzrost ciśnienia
- czujnik ciśnienia klimy szwankuje
- czy przekaźnik się odzywa, a zarazem włancza sprzegiełko kompresora.
- jeśli była rozpinana to osuszacz może być przytkany

hej dziadzia, dzieki za szybką odpowiedź, niestety weź pod uwagę że jestem kompletnym laikiem w sprawie klimy i poza tym pierwszym punktem o zbyt dużej ilości czynnika to mało zrozumiałem resztę :-)

jeśli czujnik ciśnienia klimatyzacji szwankuje to jak to sprawdzić, gdzie jest ulokowany, czy go wymienić jeśli tak to czy da się to kupic wymontowac etc.

jak sprawdzić czy przekaźnik się odzywa? mówisz o tym "kliku"?

hmm no i sprawa osuszacza, w którym miejscu on jest, jak sie do niego dobrać etc.

pzdr i sorry za laickość

hej dziadzia, dzieki za szybką odpowiedź, niestety weź pod uwagę że jestem kompletnym laikiem w sprawie klimy i poza tym pierwszym punktem o zbyt dużej ilości czynnika to mało zrozumiałem resztę :-)

jeśli czujnik ciśnienia klimatyzacji szwankuje to jak to sprawdzić, gdzie jest ulokowany, czy go wymienić jeśli tak to czy da się to kupic wymontowac etc.

jak sprawdzić czy przekaźnik się odzywa? mówisz o tym "kliku"?

hmm no i sprawa osuszacza, w którym miejscu on jest, jak sie do niego dobrać etc.

pzdr i sorry za laickość

Czujnik masz na przewodzie klimy (srebna rurka po lewej stronie silnika wtyczka bedzie widoczna ) sprawdź czy wtyczka nie jest urwana do tego diagnostyka klimy czy nie wali błędami

przekaźnik zazwyczaj klika jeśli słyszysz to daje sygnał na elektromagnes na sprężarce sprzęgła sam nie sprawdzisz serwis klimy
osuszacz jest ulokowany na skraplaczu tez tylko serwis klimy po całkowitym spuszczeniu czynnika

Na tywym miejscu poswiecił bym 150zł i podjechał do dobrego servisu bo nie jesteś w stanie nic samemu zrobić

Czy autor może się wypowiedzieć jak zakończyła się sprawa ze zlokalizowaniem tej usterki - jaka diagnoza/naprawa?

I jak komuś udało się to naprawić?

Duża szansa że uszkodzony jest czujnik zaszronienia przed filtrem kabinowym . Dostępny z całą wiązką lub wymiana na taki: NTCLE100E3272JB0

Duża szansa że uszkodzony jest czujnik zaszronienia przed filtrem kabinowym . Dostępny z całą wiązką lub wymiana na taki: NTCLE100E3272JB0

Czujnik można sprawdzić omomierzem. W normalnej temperaturze powinien mieć ok 2.5-2.7kOhm

Tu zdjęcie poglądowe, które to styki we wtyczce panelu klimatyzacji (zdjęcie z YT)
IMG_1161.jpg

Trochę o czujniku jest na tym forum https://forum.clubalfa.it/threads/g...ore-antibrina-con-sensore-compatibile.104470/

Sprawdzałem swój, niby jest dobry. Ale klima nadal ma swoje fochy. To jest zwykły termistor, tam nie ma się co zepsuć. Jedyne miejsca potencjalnych problemów to brak styku we wtyczce panelu, lub brak styku w samym czujniku (przewód/czujnik).

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót